corona

Transport i överenskommelse om korttidspermittering

Facket. Transportarbetareförbundet fick gehör för sin syn på ersättning och tid för utbildning. I dag har facket träffat en överenskommelse om korttidspermittering med arbetsgivarorganisationen Transportföretagen.

– Det här är en bra överenskommelse även om jag gärna sett ett kompletterande förslag som innehåller heltidspermittering, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
I regeringens förslag permitteras den anställda på högst 60 procent, med minst 90 procent av sin lön. Det är en av åtgärderna för att minska konsekvenserna av coronaviruset och slippa varsel.

– Regeringen har agerat snabbt och ansvarsfullt för att se till att minska konsekvenserna för våra medlemmar och deras arbetsgivare, säger Tommy Wreeth.

Han förhandlade tillsammans med Transports avtalssekreterare, Peter Winstén, och förbundssekreterare Lars Mikaelsson.

Några frågetecken kring regeringsförslaget rätades ut och facket fick tillfredsställande svar: Utbildning ska bara ske under arbetstid, inte den tid då den anställda är permitterad och hemma.

Också när det gäller hur permitteringslön ska räknas ut fick Transport sin vilja igenom. I den ordinarie lönen, som beräkningen ska bygga på, räknas nu också sådana ersättningar som normalt ingår i lönen, som ob-tillägg och skifttillägg. För exempelvis anställda inom flyget innebär det en avsevärt högre permitteringslön än om man bara räknat på tarifflönen.

Det statliga stödet till korttidspermitteringar är i första hand tänkt under en sexmånadersperiod. Företaget måste ha kollektivavtal och som mest får arbetsgivaren minska ner arbetstiden med 60 procent, så att den anställda arbetar 40 procent. Arbetstidsförkortningen kan ske på ytterligare två nivåer, där den anställda arbetar 60 respektive 80 procent.

Regeringens förslag innebär att arbetsgivarens lönekostnader minskar med hälften genom att staten står för en större kostnad.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. JIM karlsson:
    11 september, 2020

    Försöker få svar på en fråga. Vi är ett antal som blivit permiterade. Från jobbet på 80% men arbetsgivaren tar in timanställda för det har blitt mer att göra men vi som är fastanställda får ej mer att göra utan det går till dom timanställd i stället. ??? Vi som är fastanställda har jobbat lite mer än dom 64 tim vi ska men övertiden vi gör får vi ej betalt för. Å jag hittar inte nått svar på detta. Men fått höra att det är ej tillåtet att ta in timanställd under permiteringen. Utan vi som är fastanställda ska få sänkt sin permitering. Vilket är sant i detta.

  2. Anna:
    30 mars, 2020

    Ingår ob-tillägg i permitteringslönen även för de som har kollektivavtal med Handelsanställdas förbund?

  3. Georges Afram:
    26 mars, 2020

    Gäller den också Åkare som jobbar ensam med sin taxibil?

  4. Malin Dannersten:
    26 mars, 2020

    Hej! försöker hitta svar i denna djungel, arbetar på redovisningsbyrå
    Vad gäller för dem som enbart har provisionslön? har flera taxiåkare som kunder som enbart ger provisionslön på 37% på inkört och som nu vill korttidspermittera sina anställda. är det ens möjligt tänker jag? vad jag vet så har de ingen garantilön.

  5. Eiad:
    23 mars, 2020

    Hur det fungerar med taxi förare som har rätt och köra 13 timmar max om dagen det är transportstyrelse lagen hur man ska räkna det med korttidspermittering om dagen

  6. Lena Blomquist, red:
    18 mars, 2020

    Hej Robert, överenskommelsen gäller för anställda på företag som har kollektivavtal med Transport, oavsett om de är med i facket. Mer detaljerade frågor måste du och andra med personliga funderingar ställa till ert fackförbund eller till arbetsgivaren.

  7. Robert Hertzman:
    18 mars, 2020

    Gäller detta även om man inte är med i facket??
    Gäller detta även om arbetsgivaren har någon form av statligt bidrag för en arbetstagare??

  8. Sara h:
    17 mars, 2020

    Men det finns bolag som varslar ändå för det blir för lite pengar enligt dem ....

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.