Snabbkollen – Nyanställd
Snabbkoll

Ny på jobbet – tänk på det här

Nyanställd. Ny arbetsplats i år? Det finns mycket att tänka på. Här är några tips som är bra att ha i bakhuvudet.

1. Anställningsbevis

Anställningsbeviset är livsviktigt. Nästan alla har hört tjatet om det. Men det finns en anledning. Det reglerar vilka villkor som gäller för just dig.

Arbetsgivaren måste enligt lag lämna det till dig inom en månad. Men försök att få det så tidigt som möjligt. Helst före första arbetsdagen.

Beviset ska innehålla:

  • Ditt och arbetsgivarens namn och organisationsnummer.
  • En kortare beskrivning av dina arbetsuppgifter och din yrkestitel.
  • Vilken anställningsform du ska ha. Om du har ett tillfälligt jobb ska det stå när anställningen slutar. Olika tillfälliga anställningar ger dig olika rättigheter.
  • Hur lång uppsägningstid du har.
  • Din lön. Plus andra villkor.
  • Arbetstider.
  • Hur mycket semester du har rätt till. Det får aldrig vara mindre än 25 dagar per år.
  • Vilket kollektivavtal som gäller på din arbetsplats (förutsatt att det finns ett).

2. Gå med i facket…

Har du bytt jobb är det en god idé att kolla att du är med i rätt fackförbund. Är du ny på arbetsmarknaden är det bäst att inte skjuta på att gå med.

Det finns många anledningar att vara med i ett fackförbund. Först och främst för att många medlemmar kan se till att avtalen blir bättre.

Men det är så klart också bra att vara med om något strular på jobbet. Då kan facket hjälpa dig.

Går du med i facket efter att chefen betett sig ruttet kan det vara för sent. Transport har som grundregel att du får hjälp från den dag du är med.

3. …och a-kassan också

Du ska ha varit medlem i en a-kassa i tolv månader för att få arbetslöshetsersättning baserad på din inkomst. Förutom det måste du uppfylla arbetsvillkoret. I normalfallet ska du ha jobbat motsvarande halvtid de senaste sex månaderna. På grund av corona är kraven på arbetad tid tillfälligt något lägre, 60 timmar i månaden.

4. Skriv upp

För helst dagbok varje dag. Tar bara några sekunder att anteckna när du börjar och när du slutar. Det är så klart extra viktigt att skriva upp eventuell övertid.

5. Allmänt jobbhyfs

Visa gärna framfötterna och ta för dig. Kom i tid. Men när arbetsdagen är över ska du sluta jobba om arbetsgivaren inte sagt att du ska jobba övertid, med lön för det. Du gör varken dig själv eller kollegorna en tjänst om du jobbar utan att få betalt.

6. Prata med ditt skyddsombud

Skyddsombudet kan förhoppningsvis berätta viktiga rutiner eller tankar kring säkerhet, som din arbetsgivare missat att berätta om.

Om det inte finns ett lokalt skyddsombud hos er kan du vända dig till Transports regionala skyddsombud om det finns något i arbetsmiljön som oroar dig.

7. Om vi målar fan på väggen

Man ska så klart alltid se till att få lönespecifikation med organisationsnummer vid varje löning. Får du inte det, ligg på! En del oseriösa arbetsgivare struntar i att betala skatt.

Har du en lönespecifikation där skatteavdraget är angivet är du skyddad om arbetsgivaren fuskar. Men har du inte det kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig på grund av chefens fusk.

I värsta fall med ett skattetillägg på 40 procent.

Anar du ugglor i mossen kan du själv kontakta Skattemyndigheten för att kontrollera att företaget betalat in din inkomstskatt och sociala avgifter.

Kolla gärna med Fora att arbetsgivaren verkligen betalat in din avtalspension, det blir mycket pengar på ett år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. W. A:
    2 mars, 2021

    En jätteviktig sak som ni glömde att ta med i artikeln är sjukskriving.
    Ring och förvarna i god tid om du blir sjukskriven när du är ny på jobbet.´
    Din arbetsgivare måste veta om du är på väg till jobbet.
    Om du inte förvarnar din arbetsgivare i god tid att du är sjukskriven riskerar du att bli avskedad.

Lästips:

Transportsektionens ordförande Jörgen Wärja visar oss runt på hamnområdet. Här vid hamnbolagets nya byggnad. Foto: John Antonsson

I Trelleborg fick hamnarbetarna sin ”drömkåk” vid havet

Hamn. Fikarum tio meter från havet, ett större gym och snart också en badbrygga. Hamnarbetarna i Trelleborg fick nästan allt de önskade när bolaget flyttade till en ny byggnad.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Fredrik Lindby. Foto: Justina Öster

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.