
Ny regel kan kosta honom allt
Lager & terminal. Efter fem år som inhyrd fick ”Josef” en tillsvidareanställning på Schenker. En månad senare blev han uppsagd på grund av arbetsbrist. Räkningarna hopar sig och nu riskerar han att kastas ut ur Sverige.
Vi kan kalla terminalarbetaren för Josef. Han började jobba för bemanningsbolaget Tranpenad för ungefär fem år sedan. Hela tiden inhyrd av Schenker i Arlandastad.
Under alla åren har han uppskattat att lönen är bra. Lönen och arbetet har också varit en förutsättning för hans rätt att vara i Sverige.
– Jag vill bara jobba och tjäna pengar. Jag vill inte ha några problem och har inte problem med någon. Jag har inte varit sjuk från jobbet en enda dag på fem år och vill jobba hårt, säger Josef.
Ville ha månadslön
I november 2024 blir Josef erbjuden en tillsvidareanställning hos kundföretaget Schenker.
– Jag tog jobbet för att få månadslön i stället för timlön. Jag försäkrade mig om att det var ett fast jobb, annars hade jag inte tagit det. Varför skulle jag ha gjort det om jag visste att jag skulle bli uppsagd?
Josef skriver på och börjar jobba direkt för Schenker. Arbetsuppgifterna är samma som förut. Så även arbetskläderna. När Josef ber om nya kläder får han veta att det inte går att beställa nya, på grund av danskägda DSV:s förvärv av företaget. Nu i efterhand undrar han om företaget planerade att säga upp honom från första början. Något Schenker förnekar:
– Nej, de som anställdes under perioden fick information om en förändring i mars 2025 som skulle leda till arbetsbrist. De hade, med den informationen i åtanke, möjlighet att tacka nej till anställning, säger Håkan Nydén, head of contract logistics Nordics, i ett mejlsvar genom företagets kommunikationsavdelning.
Ingen information
Josef vill inte kännas vid att han fick någon information om att det var en förestående arbetsbrist när han tackade ja till anställningserbjudandet.
Däremot minns han att Schenker kallade till ett möte en dryg månad tidigare. Vid mötet diskuterades DVS:s övertagande av Schenker. Josef uppfattade inte att de informerades om kommande uppsägningar.
Josefs frågar sig varför han hamnade i den här situationen från första början.
För att förstå hur behöver vi backa bandet.
Det var i oktober 2022 som de nya reglerna om anställningsskydd och omställning började gälla. De kom till efter en överenskommelse mellan arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, tjänstemännens PTK och LO-förbunden IF Metall och Kommunal. Därefter har LO, men inte Transport, också ställt sig bakom.
En av fackens ”segrar” var att inhyrd personal skulle erbjudas tillsvidareanställning hos kundföretaget när de jobbat där i 24 månader. Om kundföretaget inte ville anställa dem fanns också alternativet att betala dem ersättning motsvarande två månadslöner som kompensation.

Gick över till Schenker
Den 1 oktober 2024, hade det gått 24 månader och flera bemanningsanställda påverkades av lagen. Bland dem Josef och fyra andra personer som valde att gå över till Schenker när de erbjöds tillsvidareanställning. De fem blev uppsagda en månad senare.
Transportarbetaren har frågat företaget om syftet för erbjudandet var att slippa betala de två månadslöner som var alternativet till en tillsvidareanställning. Schenkers head of contract logistics Nordics Håkan Nydén svarade:
– Informationen om den kommande arbetsbristen förmedlades, så när de tog ställning till en anställning hos Schenker Logistics var de medvetna om den. Vi har följt regelverket och inte haft för avsikt att göra något annat, säger han.
Gick inte att stoppa
När uppsägningarna till slut landade på fackets bord fanns det ingenting att göra. En facklig organisation har inte möjlighet att stoppa uppsägningar på grund av arbetsbrist. Inte ens om företaget samtidigt använder bemanningsföretag.
– Vi har enbart möjlighet att lägga veto mot inhyrning om man ser ett kringgående av lag och avtal. Men har bemanningsföretaget kollektivavtal och man följer det och övriga lagar är det inte ett kringgående av lag och avtal, säger Mats H Andersson, central ombudsman på Transport med ansvar för bemanningsavtalet.
I Josefs fall har företaget inte gjort några formella fel.
– Men syftet med regelverket är väl inte att stoppa långa inhyrningar med att de som är inhyrda blir utslängda på gatan i stället. Jag tror inte lagstiftarens andemening är att lagen skulle drabba den enskilda, säger Mats H Andersson.
Problematiskt uppbyggd
Han anser att lagen är uppbyggd på ett problematiskt sätt. Den som är inhyrd går från anställningstrygghet och minst två år på Las-listan till att vara helt utan tillgodoräknad arbetstid.
– Som individ måste man var medveten om att det finns risker. Om man får ett erbjudande ska man prata med den fackliga organisationen som handlägger arbetsplatsen och fråga om de ser några risker i att ta erbjudandet. Kan man bli uppsagd? Får man göra samma bedömning som vid nyanställning på ett annat företag? Ska jag ge upp mina gamla rättigheter? Vad får det för konsekvenser? Hur ser min privata situation ut och vad är jag beredd att riskera?
Vad tycker du om lagstiftningen?
– Ett nytt regelverk kan inte täcka allt och är inte perfekt från början. Lagen får prövas och göras om som alla andra regelverk. Men det är för jävligt när enskilda individer drabbas och hamnar i otrygghet, säger Mats H Andersson.
Säkrast tacka nej
Josef anser att det är säkrast att tacka nej.
– Varför ska man tacka ja till ett jobb som kan försvinna efter bara en månad? Jag förstår inte hur de som kom på de här reglerna tänkte, säger han.