Ny utbildning ska ge fler taxiförare
Arbetsmarknad. Akut brist på taxiförare innebär att samhällsviktiga funktioner som färdtjänst och sjukresor är hotade, enligt Svenska Taxiförbundet. Branschorganisationen har därför inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen som ska resultera i nya förarutbildningar.
Taxiförbundets arbete görs tillsammans med ansvariga för transporttjänster hos Arbetsförmedlingen, som betraktar utbildningen som en tjänst för arbetsgivare med stort rekryteringsbehov.
Efter pandemin har det varit svårt att täcka behovet av taxiförare. Många som sades upp då har hittat arbete inom andra branscher.
Den aktuella arbetsmarknadsutbildningen är tänkt att vara åtta veckor lång och rymma praktik hos de taxiföretag som ingår i samarbetet. Arbetsförmedlingen ska svara för teoriundervisning.
Samarbetet handlar om att upphandla och erbjuda förarutbildningar i hela landet. I förlängningen ska det också erbjudas en omsorgsutbildning, som en fortsättning med specialisering.
Det saknas runt 7 000 taxiförare i landet, visade en undersökning som Svenska Taxiförbundet gjorde förra hösten på uppdrag av TV4nyheterna.
Störst är behovet i storstäderna, men det finns ett rekryteringsbehov i hela landet – i bland annat Dalarna, Värmland och Västerbotten är bristen särskilt påtaglig, enligt branschorganisationen.
Taxiförbundet driver sänkt ålderskrav för taxiförarlegitimation till 18 år. I dag är det 21 år och det krävs också att föraren haft körkort med B-behörighet i minst två år.