Nextjetflygplan
Close
Kramfors flygplats. Bilden tagen 2018, innan pandemin.
Close
Avtal 2021

Nya avtal för flyget dröjer

Flyg. Redan i mitten av december inledde Transport förhandlingarna om nya avtal för markpersonalen inom flyget. Lönerna är ännu inte klara. Parterna skulle ha träffats under torsdagen, men mötet sköts upp till den 22 april.

– Det kärvar rejält. Vi sitter med en motpart som inte verkar vilja gå i mål, säger Transports ordförande och förhandlingschef, Tommy Wreeth.

Pandemin stökade till avtalsrörelsen, men precis som andra fackförbund startade Transport om på nya kula i höstas. Avtal tecknades i snabb takt för bland annat chaufförer, hamnarbetare och renhållare.

Lastare, mekaniker och förbundets övriga yrkesgrupper inom flyget har avtal som löper ut lite senare. Där startade förhandlingarna den 14 december. Teknikerna, som har ett eget avtal, blev klara den 21 december.

Men för de övriga tre grupperna – lastare, mekaniker och flygfraktsarbetare – går det trögare. Fack och arbetsgivare har träffats ett flertal gånger och nya förhandlingar skulle ha hållits under torsdagen.

– Arbetsgivare valde att skjuta på mötet. Vi har svårt att komma överens om uppräkningen av lönerna. Arbetsgivarna säger också tvärt nej till ett förslag om att växla pengar mot lite mer ledighet. En förändring som våra medlemmar gärna vill ha, förklarar Tommy Wreeth.

I den stora avtalsrörelsen som rullade i gång 2020 sattes löneutrymmet till 5,4 procent på 29 månader. Lönerna skulle höjas i två steg, först med 3,0 procent och sedan med 2,4 procent.

Fast från detta sker en mindre avräkning för en rejäl förbättring av avtalspensionen. För lastare och mekaniker är avräkningen beräknad till 0,4 procentenheter av de ursprungliga 5,4 procenten.

Striden står alltså om resten – 5,0 procent. Det innebär en första höjning på 2,87 procent. Och sedan 2,13.

Transport kräver att lönelyften ska beräknas på de anställdas utgående löner. Inom flyget är det vanligt med personliga tillägg, och de ska räknas med, enligt förbundet.

Transport vill också ha detsamma som övriga LO-förbund fått. Det vill säga en låglönesatsning som riktas mot alla som tjänar under 26 100 kronor. Där ska lönerna höjas lite mer.

Bland flygpersonalen ligger de flesta över 26 100 kronor. Men facket anser ändå att det är viktigt att även avtalets lägstalöner, tarifferna, räknas upp enligt låglönesatsningen.

Fast den stora stridsfrågan är Transports krav som är tänkt att möjliggöra mer ledighet. Inom flyget är jobben ofta slitsamma. Många medlemmar vill växla den extra semesterersättningen mot lediga dagar. Det skulle ge fyra, fem extra semesterdagar utöver de vanliga fem veckorna.

Tommy Wreeth säger:

– Det är en förändring som inte skulle kosta arbetsgivarna ett öre. På tjänstemannasidan har liknande uppgörelser träffats. Ändå säger arbetsgivarna stenhårt nej. Och ytterst är det Svenskt Näringsliv som satt ner foten. För dem är det en ideologisk fråga. Kollektivarna ska inte ha den här möjligheten.

– Det skulle vara väldigt intressant att se vad Medlingsinstitutet säger. Kravet borde helt klart rymmas inom det så kallade märket. Jag utesluter inte att vi kommer att tvinga varslas om konflikt för att få till nya flygavtal.

Hur kommer medlemmarna att ställa sig till en konflikt, tror du?

– Arbetsgivarna snackar hela tiden om krisen och pandemin. Vår uppfattning är att det inte är nattsvart, att flygföretagen börjar se ljuset i tunneln. De signaler jag får är att det finns en stridsvilja bland våra medlemmar.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Fabian:
    15 april, 2021

    Hur länge tillåts förhandlning? Vi e redo för strejk, är ni det?

Lästips:

Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.