Close
Rapporter om var utländska lastbilar befinner sig bidrar till att kartlägga tillfälliga inrikestransporter i Sverige. (Arkivbild)
Close
Cabotagestudien 2020

Nya cabotagestudien är igång!

Åkeri. Dags att börja tagga utländska lastbilar. Den nya, stora cabotagestudien har inletts. Som tidigare bygger forskningen på allmänhetens rapporter. Och fakta om vägtransporterna behövs mer än någonsin, enligt Henrik Sternberg – professorn som kallats mr Cabotagestudien.

– Det är spännande. Efter snart fem år är vi tillbaka. Den stora motivationen ligger i att studien genomförs av frivilliga, säger logistikforskaren Henrik Sternberg, som själv alltid tillhört de främsta på rapportörerna topplista.

Henrik Sternberg
Henrik Sternberg.              Foto: Lunds universitet

Denna gång kan han dock själv inte vara med ute på de svenska vägarna. Coronapandemin har satt stopp. I stället leder Henrik Sternberg cabotagestudien från USA. Sedan två är han anställd som professor vid Iowa State University.

Men Henrik Sternberg är övertygad om att det kommer att gå utmärkt att genomföra insamlandet av data. De första veckorna i augusti testades tekniken i Danmark med gott resultat.

Cabotagestudien har också vuxit och demokratiserats, med en styrelse på åtta personer, och kommunikationen sköts av ett stort antal volontärer.

– Först var jag i princip ensam, i dag är vi ett kollektiv, säger Henrik Sternberg.

Men hans nya metod att samla in data fick enormt genomslag redan i den första cabotagestudien, som genomfördes 2013. Tusentals chaufförer, och andra ute på vägarna, följde uppmaningen att rapporterna in registreringsnummer på utländska lastbilar. Henrik Sternberg och hans forskarlag kunde se hur lastbilar från andra länder förflyttade sig i Sverige. Många hundra med största sannolikhet illegalt.

Förhoppningen är att i dag kunna se hur lastbilstrafiken har utvecklats under åren som gått.

– Det sägs att många företag börjat använda sig av utländska chaufförer nu under coronapandemin, för att det är billigare. Det vet vi inte om det stämmer, det får vi se, säger Henrik Sternberg.

Han ser också fram emot att kunna jämföra årets resultat med framtida, inom kort. Då ska länderna inom EU ha infört ett nytt regelverk för vägtransporter.

Kräver kontroll

I somras drev EU-parlamentet slutgiltigt igenom det så kallade mobilitetspaketet, som ska minska osund konkurrens inom åkeribranschen och förbättra villkoren för chaufförerna.

Svenska Transportarbetareförbundet välkomnar paketet, som mötts av hårt motstånd från länder och aktörer som tjänar på lönedumpning.

Också Henrik Sternberg anser att det nya regelverket kan leda till en enorm förändring. Men att det också kräver stora resurser för att kontrollera efterlevnaden:
– Vi vet ännu inte hur det omsätts i praktiken. Finns inte fungerande övervakning kommer mobilitetspaketet ha noll effekt, säger han.

– Resultat från cabotagestudien gör det möjligt att ställa politikerna mot väggen, visa på hur det faktiskt ser ut. Fakta behövs mer än någonsin.

Syftet med cabotagestudien är att kartlägga cabotage, tillfällig inrikestrafik i andra länder. Inte primärt att väcka opinion.

– Men självklart vill vi att resultaten omsätts, både när det gäller dålig arbetsmiljö och nedsmutsning, utsläpp som följer i kölvattnet av billigare transporter.

Tidigare cabotagestudier visar att priset för billigare transporter i hög grad betalas av chaufförer, framför allt från länder i östra Europa. De tvingas leva månadsvis i bilarna, med en lön som är en bråkdel av en chaufförslön i landet de arbetar i.

Transportarbetarförbundet stödjer cabotagestudien, genom Elin och Charles Lindleys stiftelse. Den studie som nu genomförs har fått ett bidrag på drygt en miljon kronor, som gått till ny teknik.

– Utan Lindleybidraget till att utveckla systemet hade vi på Iowa State aldrig kunnat göra den här forskningen med hjälp av allmänheten. Cabotagestudien är väldigt dyr att utveckla, säger Henrik Sternberg.

Transportstöd

Transports ordförande Tommy Wreeth följer studien med stort intresse.

– Jag ser det som en jättebra möjlighet för att oss kunna påtala osund konkurrens, som olaglig inrikestrafik – ska man gå till politikerna med krav måste vi också kunna visa faktaunderlag och kunna påvisa vad som behöver kontrolleras, säger han.

– Jag har stora förhoppningar att studien kommer att ge en bra verklighetsbild. I grunden är cabotage en bra idé, men det har blivit fel på många håll.

Tommy Wreeth lyfter som exempel hur transportjätten Bring Trucking utnyttjade utländska chaufförer, som i praktiken körde Ikeagods heltid i Sverige – med slovakisk lön.

– Ikea trodde nog att de köpte en så kallad schysst transport, men Bringbilarna från Slovakien lämnade aldrig Sverige. Den enda internationella transporten som skedde var en minibuss som kom varje söndag med åtta nya, utländska chaufförer och bytte av det gäng som varit i Sverige och kört sex till åtta veckor i landet under cabotageflagg, säger han.

– Bara i detta specifika fall kan det röra sig om 60 – 70 chaufförer som utförde olaglig inrikestrafik.

När det gäller EU:s mobilitetspaket understryker Tommy Wreeth liksom Henrik Sternberg nödvändigheten av kontroller för att EU:s mobilitetspaket ska ha effekt:

– Någon form av elektronisk övervakning krävs för att se lastbilarnas rörelser in och ut ur landet, och hur många resor som görs inom landet.

Transports ordförande är liksom 2015 med ute längs vägarna för att rapportera in utländska registreringsskyltar. Cabotagestudien 2020 har startat.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ulf Lorentzson:
    5 juni, 2023

    Hej. Finns det någon App, eller rapporterar man?

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Både barn och barnbarn har fått åka med Erika Trell i lastbilshytten under årens lopp.

I början fick Erika mycket gliringar från äldre män

Mötet. Erika Trell har jobbat inom transportbranschen sedan 1987. Sedan dess har mycket förändrats, men Erikas passion för chaufförsyrket är fortfarande kvar.

Gryning i Fornhöjden. Nicklas första stopp är återvinningsstationen som för tillfället är värst drabbad av nedskräpning i kommunen. Foto: Lilly Hallberg

Skräpiga återvinningsstationer avskräcker

Miljö. Kraftigt nedskräpade återvinningsstationer inger nästan fyra av tio svenskar en känsla av otrygghet. Vissa väljer därför att inte lämna sitt skräp. Det framgår av en Novus-undersökning som gjorts på uppdrag av den ideella organisationen Håll Sverige rent.

Chaufför med indraget körkort – stoppad två gånger

Miljö. Polisen stoppade samma berusade lastbilschaufför från Värnamo – två gånger – på nio dagar. Förutom att han körde rattfull hade hans körkort redan dragits in. Mannen, som är i 55-årsåldern, har gjort sig skyldig till ytterligare brott och döms till en månads fängelse.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Tillåtet med pant på lustgastuber

Miljö. Landets kommuner får erbjuda pant till personer som lämnar in använda lustgastuber för återvinning. Den slutsatsen drar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige som granskat lagstiftningen. ”Jättebra”, tycker miljöarbetaren Rasmus Forsberg i Göteborg.

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

Tidningsbuden drabbas hårt av Tidöpartiernas höjda försörjningskrav för migrantarbetare. Bilden är en arkivbild.

Chock när tidningsbud sägs upp på VTD

Distribution. Ett 20-tal tidningsbud på Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) vid filialen i Uddevalla och omkring 15 distributörer i Stenungsund blir av med sina jobb. Orsaken är att Bohusläningen och ST-tidningen övergår till enbart digital utgivning efter beslut av mediebolaget Stampen.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.