
Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner
Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.
Från och med den 1 januari i år gäller krav på sortering och insamling av textilavfall, något som tidigare oftast gick till förbränning.
Men många kommuner runt om i landet var inte beredda på mängden textil som skulle lämnas. Och jättelika textilhögar är bara ett exempel på hur nya regler för sopsortering lett till nya rutter, digitalisering och ändrade rutiner för dem som hämtar avfall.
Ett konkret exempel, från Uddevalla: Nu i vår skärps kraven på kommuninvånarna när det gäller sopsortering i de egna sopkärlen. Om fel sopor lagts facken får soptunnan helt enkelt stå kvar och vänta på tömning tills nästa gång sopbilen kommer.
I Stockholm måste alla sortera ut matavfallet. Från den 1 april i år gäller obligatoriet också för flerbostadshus som har 240-liters säck eller sopsug utan separat nedkast för matavfall. Där gäller i stället att matavfall ska läggas i gröna plastpåsar.
Tillfällig dispens har gått att söka hos miljöförvaltningen för hyresvärdar som av olika anledningar inte har möjlighet att i tid uppfylla kraven.
Men den mest synliga effekten av skärpta krav på avfallshantering gäller textilavfall.
När de nya reglerna för insamling började gälla efter årsskiftet växte tygbergen i bildlig betydelse fort. Och det var inte bara en och annan strumpa som lämnades in från hushållen utan tömningar av textilier som i många fall samlats i hemmen sedan 1970-talet.
Östersunds kommun är en av flera kommuner som inte hade något färdigt avtal vart allt skulle skickas. Textilberget på Odenskogs återvinningscentral växte sig snabbt allt högre. Eller rättare, fyllde snabbt containrarna avsedda för ändamålet.
I mars fann kommunen en lösning med ett återvinningsföretag i Södertälje. De första transporterna med inlämnade textilier började rulla söderut från Östersund i april.