Nya lagar att följa!

Lagstiftning. Böter direkt för buskörning med vattenskoter och hög musik. Och ny beräkning av bilförmån. Från den 1 juli gäller en rad nya lagar och regler.

Regeringen har på sin hemsida lagt upp de viktigaste nya lagar och förordningar som trädde i kraft vid halvårsskiftet.

Snart kommer det att krävas ”körkort” för vattenskoter. Från den 1 juli i år är det möjligt att gå den utbildning som krävs för ett förarbevis. Krav på förarbevis blir det dock först nästa år, från och med den 1 maj 2022. Så det finns tid att gå utbildningen!

Däremot kan den som inte sköter sig på vattenskotern få böter, direkt på plats redan i sommar. En annan av de nya förordningar som nu gäller är nämligen att polisen har rätt att utfärda en ordningsbot för buskörning.

Tidigare har polisen bara kunnat ge en ordningsbot för förargelseväckande beteende till personer som kissar offentligt. Men nu blir det alltså möjligt att bötfälla för fler saker.

Störande körning med vattenskoter är en sådan, en annan är störande musik från främst bilar. Det rör sig inte om en ny lag, utan tillämpning av den lagstiftning som redan finns. En helt ny lagstiftning är på gång, men tillämpningen införs redan nu för att det handlar om förargelseväckande beteenden som mest förekommer på sommaren.

Fler nya lagar

  • Pensionsålder: Riktåldern för pension höjs till 67 år från och med 2027.
  • Drönarflyg: Åldersgränsen för att flyga drönare sänks, från 16 till 15 år. Det gäller för drönare som inte klassas som leksak.
  • Barnfridsbrott: Nytt brott, som innebär att det är straffbart att utsätta barn för att bli vittnen till vålds- och sexbrott.
  • Bostadsbidrag: Ett tilläggsbidrag, utöver bostadsbidraget, ges till barnfamiljer juli–december.
  • Postspärr: Tullverket får ökade befogenheter att behålla post som misstänks innehålla vapen, ammunition eller explosivt gods.

På skatteområdet införs en rad nya regler och förordningar. Det blir exempelvis helt slopad skatt för egen el för fler producenter av egen el, till exempel solanläggningar.

Beräkningen av bilförmån justeras. Syftet är att göra det rättvist, inkomst av lön och inkomst av bilförmånen ska vara lika mycket värd: Förmånsvärdet ska nu motsvara kostnaden för att köra en privatägd bil. Det görs genom att ändra räntebelopp och det prisrelaterade beloppet som används för att fastställa värdet av bilförmånen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Ryanairplan i luften

Ryanair satsar men inte på Skavsta eller Bromma

Flyg. Lågprisbolaget Ryanair startar tio nya rutter från Sverige. Satsningen görs efter att regeringen gett besked om slopad flygskatt.

Många dödsolyckor bland lastbilschaufförer sker i trafiken. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock

M: Sverige riskerar missa säkerhetsmål

Trafikpolitik. Målet att halvera antalet dödsolyckor i vägtrafiken ser ut att misslyckas. Riksförbundet M, tidigare Motormännen, larmar nu om att takten för att öka säkerheten är för långsam och att farliga vägavsnitt lämnas utan åtgärd.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.