Avtal 2020

Nya löner för flygteknikerna

Flyg. Lönerna är klara för landets omkring 800 flygtekniker. Uppgörelsen tecknades i fredags och ger 4,7 procent lönepåslag på 29 månader. Teknikerna har valt att avstå en större del av löneutrymmet än andra yrkesgrupper till en förbättrad avtalspension.

Flygplan och helikoptrar servas fortlöpande av tekniker och mekaniker, två yrkesgrupper med olika kollektivavtal.

Teknikerna är flest. De har längre utbildning och formell behörighet att godkänna kontroller och underhållsarbeten. Snittlönerna för teknikerna ligger kring 42 000-43 000 kronor.

Den nya avtalsuppgörelsen gäller från den 1 juni 2021 till 30 oktober 2023. Lönerna höjs i två steg och höjningen beräknas på de anställdas ”utgående lön” – inklusive de olika tilläggen:

  • första lönelyftet är på 2,7 procent och kommer den 1 juni 2021.
  • nästa sker den 1 november 2022 och då räknas lönerna upp med ytterligare 2,0 procent.

Precis som andra yrkesgrupper får teknikerna en förbättring av avtalspensionen. Det är en uppgörelse som LO och Svenskt Näringsliv förhandlat fram. I dag börjar arbetsgivarna betala in premier till avtalspensionen först när den anställde fyllt 25 år. Nu sänks startåldern etappvis till 22 år.

Förbättringen får arbetstagarna betala genom en avräkning på löneutrymmet, som industrin och LO satte till 5,4 procent på 29 månader. Avräkningen beräknas branschvis och för teknikerna blir den 0,3 procentenheter.

Kvar blir då 5,1 procent av det ursprungliga löneutrymmet.

– Fast så mycket blir det inte i lönehöjningar. Teknikerna är en relativt välavlönad grupp som väljer att prioritera avtalspensionen ännu mer, säger Transports centrala ombudsman Per-Olof Norgren.

Redan i förra avtalsrörelsen bytte flygteknikerna en del av lönehöjningen mot så kallad flexpension. I år gör man samma sak. Ytterligare 0,4 procentenheter av löneutrymmet läggs på pensionen.

Totalt får teknikerna därmed 4,7 procent i lönelyft under avtalsperioden.

Parterna enades också om att tillsätta två arbetsgrupper. Den ena ska jobba med arbetsmiljöfrågor. Målet är bland annat att få till en bättre samverkan mellan fack och arbetsgivare

Den andra gruppen fortsätter se över teknikernas lönesystem. Det är ett arbete som påbörjades redan under den förra avtalsperioden.

– Många tekniker vill faktiskt ha individuell lönesättning. Det är annars ovanligt bland våra medlemmar, säger Per-Olof Norgren.

Under måndagen fortsätter Transport förhandlingarna för de tre övriga yrkesgrupperna inom flyget. Lastare, flygfrakt och mekaniker har separata kollektivavtal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", sa Thommy Öhrwall.

Fortsatta förhandlingar för flygtekniker

Flyg. I går återupptogs förhandlingarna för tekniker – den sista yrkesgruppen inom flyget som ska få nytt kollektivavtal. Det blir också ett av de sista avtal som Transport tecknar i hela avtalsrörelsen.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.