Nya löner i bärgningsbilar och på oljedepåer
Bärgning och oljedepå. Bärgare och anställda på oljedepåer har fått nya avtal. På onsdagskvällen gick förhandlingarna med arbetsgivarna i hamn.
Resultatet på lönesidan förvånar ingen som har hängt med i årets avtalsrörelse. I både bärgaravtalet och depåavtalet blir höjningarna 6,5 procent på tre år. Samma nivåer som industriarbetarna fick i det avtal som utgör märket som resten av arbetsmarknaden följer.
Från och med den första april i år höjs lönerna med 2,2 procent, ett år senare 2,0 och den första april 2019 med 2,3 procent. Dock kan facket eller arbetsgivarna välja att säga upp det sista avtalsåret och förhandla på nytt.
I depåavtalet finns lönepotter på de olika arbetsplatserna kvar. De fördelas efter lokala förhandlingar individuellt mellan arbetarna. Transport gillar inte modellen, men har konstaterat att löneskillnaderna är för stora för att få igenom rena tarifflöner.
I årets förhandlingar fick facket igenom en skrivning som ger viss trygghet när det gäller hyvling. Det vill säga när arbetsgivare minskar ner heltidsjobb till deltider. Så här funkar den nya överenskommelsen:
Om ett företag skär ner en tjänst från låt säga heltid, 100 procent, till 75 procent måste man iaktta samma ”uppsägningstider” som i lagen om anställningsskydd. Den anställda har rätt att behålla sin heltidslön i en till sex månader, beroende på anställningstid – innan tjänsten krymps.
En annan nyhet för depåanställda är att julafton förs in bland de storhelger som ger extra högt ob-tillägg, enligt uppgörelsen med Petroleumbranschens arbetsgivareförbund.
Bärgningsbranschens framtida behov ska diskuteras i en arbetsgrupp som facket och arbetsgivarna i Motorbranschens arbetsgivareförbund ska bilda.