Nya löner på gång för Transports miljöarbetare
Avtalsförhandlingarna har startat för landets miljöarbetare. Det är en bransch där regelbundna kommunala upphandlingar skapar ovisshet. – I Stockholm är sopgubbarna upprörda. En del står utan jobb i höst och andra riskerar stora lönesänkningar, säger Tommy "Skalman" Stenqvist, som sitter med i Transports förhandlingsdelegation.
Vid lunchtid i dag, måndag, gick Transports förhandlare in till motparten, Biltrafikens arbetsgivareförbund, med en kravlista. I botten ligger LO-samordningen och de uppgörelser som andra LO-förbund skrev på i helgen.
Först ut var IF Metall med ett treårigt avtal som ger sammanlagt 6,65 procent. Då inräknas avsättningen till så kallad flexpension och dessutom ”ränta-på-räntaeffekten” som uppstår när man höjer löner i flera steg.
Med samma räknemetod tycks Handels ha lyckats aningen bättre. Förbundet teckande ett treårigt avtal där lönerna höjs med 2,0 procent i år och sedan 2,3 procent år två och tre. Det innebär totalt 6,74 procent. Här uppges en del gå till premier till tjänstepensionen.
I båda fallen finns en låglönesatsning med. Det är ett av de viktigaste kraven som ligger med i LO-samordningen.
När det gäller miljöarbetarna går Transport in förhandlingarna med i princip samma delegation och samma krav på trygghet i anställningen som förra året.
Runt om i landet fortsätter upphandlingarna skapa problem i branschen. I Malmö blev 55 miljöarbetare uppsagda i höstas, efter att företaget Suez tappat ett kontrakt som omfattar Malmö, Svedala och Lomma.
– De anställda jobbade sin sista dag i fredags. En del går tyvärr ut i arbetslöshet, säger Kenneth Pettersson, som sitter med i förhandlingsdelegationen och är ordförande i Malmöavdelningen.
Två företag tar över efter Suez – Reno Norden och Ohlssons renhållning. Renhållarna som går över till Ohlssons får lönen sänkt med omkring tio kronor i timmen.
Tommy ”Skalman” Stenqvist konstaterar att det är stor turbulens i Stockholm. Stadens upphandling har överklagats och ärendet väntar fortfarande på ett avgörande i kammarrätten.
Trots det har upphandlarna på det kommunala bolaget Stockholm Vatten valt att gå vidare på den linje som överklagats. Det innebär att miljöföretaget Liselotte Lööf tappar all hämtning den 30 september 2017. Kontrakten tas över av Reno Norden och Suez.
Tommy ”Skalman” Stenqvist jobbar på Reno Norden. Där kan det bli så att 24 miljöarbetare går över till Suez.
– Vi har fått ett bud som innebär en kraftig lönesänkning och samtidigt mer jobb. Det viktigaste för oss i förhandlingarna är att ackordslistan, Bilaga C, blir kvar i kollektivavtalet. Den gör att vi får betalt för jobbet vi utför och kontroll på belastningen.