corona

Nya protester i krisdrabbade taxibranschen

Taxi. På onsdagen körde hundratals taxibilar i konvoj runt riksdagshuset i Stockholm. Protesten riktas mot statens hjälpinsatser, som anses otillräckliga under coronakrisen. Många taxiåkare är också kritiska mot uteblivet stöd från den egna koncernen, Cabonline Group. Se vår film.

– Många förare kommer att bli utan lön på fredag. Åkarna har inga pengar att betala med, säger Timo Stamblewski, vice ordförande i åkarnas transportörsförening i Sverigetaxi. Ett av bolagen som ingår i Cabonline.

Strax före klockan elva rullar taxibil efter taxibil förbi rikdagshuset. Över 30 av chaufförerna har kört ända från Göteborg för att delta i manifestationen.

En stor grupp poliser är utposterade och ser noga till att inga taxibilar stannar, utan måste köra varv efter varv runt Helgeandsholmen.

– Man har inte sökt demonstrationstillstånd, säger en polisman som förklaring.

En chaufför från Taxi Kurir (som också ingår i Cabonline) trotsar polisens påbud. Han bromsar in, vevar ner rutan och viftar med en utprintad taxameterrapport.

– Titta här! Titta här! Nästan ingenting. Sedan jag började klockan sex i morse har jag bara haft en enda körning. Det går inte, det kommer att sluta med konkurs.

Lite längre bort, på en bänk sitter åkarnas talesman Timo Stamblewski. Han sorterar flygblad som riksdagspolitikerna förhoppningsvis ska ta emot och läsa.

– Manifestationen kom till efter ett initiativ från åkare i Göteborg. Vi hängde på, säger Stamblewski och beskriver en näring som är hårt drabbad av pandemin. Taxiåkarna i Cabonline är extra utsatta, anser han:

– 70 procent av oss kör det vi kallar för välfärdsresor, gamla och sjuka. De körningarna har tills stor del försvunnit. Men trots att vi nästan inte får in några intäkter kräver Cabonline in de fasta avgifterna på 9 200 kronor per bil och månad.

Är frustrationen större på Cabonline, än i andra beställningscentraler med anslutna åkare?

– Ja, det kan man nog säga. Cabonline har inte tillmötesgått åkarna på något sätt. Åkarna hamnar i skuld till bolaget och kan inte betala räkningar och få fram mat på bordet till familjen.

Vilken åtgärderna skulle behövas just nu, för åkare och förare?

– Det skulle vara ett stöd som kopplas till omsättningen, som politikerna pratat om. Möjligheten till korttidspermittering hjälper inte. En taxiförare sitter i bilen tio, tolv timmar om dagen.

– Man kan diskutera arbetstiden hit och dit, men går man ner till 60 procent i tid blir det fortfarande sex timmar i bilen. De flesta åkarna i Cabonline tillämpar procentlön, 37 procent på inkört belopp. I dag kör förarna in runt 600-700 kronor om dagen. Det blir nästan ingenting.

På fredag är det löneutbetalning, vad händer då?

– Många åkare kommer inte att kunna betala. Vi vet redan att åkare blivit fysiskt hotade.

Både åkare och anställda förare är hårt drabbade. Vilken råd ger du till anställda chaufförer som inte får sin lön.

– De ska begära taxibolaget i konkurs. Förhoppningsvis är de också medlemmar i en a-kassa. Facklig anslutning är en sak, men a-kassan bör man absolut tillhöra.

Transportörsföreningen i Sverigetaxi har efterlyst flera förändringar från Cabonlines sida.

Bland annat att den fasta anslutningsavgiften sänks. I dag kan åkare få nedsatt avgift två månader, men pengarna ska betalas tillbaka senare. Stödet är också villkorat. Enligt uppgift måste åkarna samtidigt skriva på nya transportörsavtal – med lägre bindningstid och personlig borgen.

Ren utpressning, säger en besviken åkare.

Transportörsföreningen vill också ha kortare uppsägningstider för åkare som tillfälligt vill ställa av bilar.

Alla förslag har avisats, skriver åkarna i flygbladet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ann-charlotte Dowlatschahi:
    1 maj, 2020

    Kanske inte rätt forum för min kommentar men jag tänker: för att få folk att åka mera taxi, vilket många skulle föredra framför kollektivtrafik, varför inte sätta in det skydd av plexiglas mellan förare o kund som jag minns fanns förr i världen. Det var tvådelat o vid betalning kunde den ena sidan skjutas isär. Om det fanns ett sådant skydd skulle många fler åka taxi o det är väl det vi vill åstadkomma för att rädda taxinäringen.

  2. Carl Svensson:
    29 april, 2020

    Cabonline struntar precis som Fågelviksgruppen gjorde i hur de åkare som betalar för deras varumärke.
    Det går ut över de anställda förarna.
    Enbart ett fåtal åkerier har kollektivavtal. Fackligt aktiva riskerar att drabbas konsekvenser när de använder sina rättigheter.
    Kommuner, regioner, landsting betalar bitvis ganska bra ersättningar för de sk samhällsbetalda transporterna. Ersättning till bilen blir oftast betydligt lägre, mellanskillnaden som inte alls är skälig kommer Cabonline tillhanda.
    Cabonline är, precis som fd Fågelviksgruppen var, ökända för sina avtal.
    Det är hög tid att kommuner, landsting och regioner ställer krav på åtminstone kollektivavtalsliknande avtal vid kommande offentliga upphandlingar. Förarna måste få betalt när de befinner sig i arbetet, dvs är tillgängliga för arbete alltså även när den inte utför en transport.
    Det måste också ställas krav på att beställningcentralen (tex Taxi 020, Taxi Kurir, Taxi Stockholm 150000 AB) har ett juridiskt ansvar för att anslutna åkerier följer avtalen. D

  3. Max Myrs Cöster:
    26 april, 2020

    jag förstår cabonline att dom gör det förarna gör är fel

  4. Ibrahim.m:
    26 april, 2020

    Jag tycker att regeringen måste ta hand om åkarna och förarna i 6 månader Tillfället .

  5. Elisabeth Lundblad:
    25 april, 2020

    Hoppas att politikerna fattar allvaret att låta Riskkapitalbolag lägga anbud vid nästa upphandling. Man kan skylla på Corona idag men faktura är att många åkare gått på knäna i många år. Åkaren får alltid ta ansvar men Cabonline skiter fullständigt i sitt ansvar.

  6. Ronny Svedman:
    22 april, 2020

    Om de som gör upphandlingar av samhällsresor hade krävt kollektivavtal för att få utföra transporter hade ingen chaufför blivit utan mat nu. Många bolag hade kanske ändå konkursat men de anställda skulle ha rätt till garantilön enligt kollektivavtalet, och de skulle inte heller tvingats jobba 60 timmarsveckor vilket har varit norm i kurir koncernen sedan 20 år tillbaka.

Lästips:

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.