Nya regler för buss i beställningstrafik
Politik. EU-parlamentet och EU:s ministerråd har kommit överens om nya regler om kör- och vilotider. Bland annat ska 45-minutersrasten gå att dela i två delar. Inte tre, som tidigare föreslagits.
Transportarbetaren har tidigare skrivit om EU:s arbete för nya kör- och vilotidsregler för busschaufförer som kör beställningstrafik. Reglerna kommer att gälla såväl dem som kör i Sverige som dem som kör på utlandet.
När Sverige antog sin position inför att ministerrådet skulle besluta om förhandlingslinje låg förslaget om att dela 45-minutersrasten i tre delar på bordet. Då var Transports ansvariga ombudsman Anderas Kindesjö kritisk och sa:
– Jag ser inget positivt i förslaget, det här kommer bara att gynna arbetsgivarna. En rast på 15 minuter räcker inte för att äta och gå på toaletten. Alla förändringarna tillsammans kommer att ge trötta chaufförer och öka riskerna för olyckor.
Men efter att ministerrådet och Europaparlamentet förhandlat är förslaget att det ska gå att dela 45-minutersrasten i två delar, minst 15 minuter vardera.
När slutförslaget är genomfört kommer den så kallade tolvdagarsregeln också att gälla i inrikestrafiken, och inte bara för dem som kör utrikesresor. I praktiken innebär det att busschaufförer som kör beställningstrafik inrikes kan köra tolv dagar utan helgvila.
Sveriges Bussföretag är positiva till regeländringarna.
– Erkännandet av att buss- och godstrafik har olika förutsättningar är något vi från Sveriges Bussföretag tillsammans med våra systerorganisationer inom EU drivit på för i över tjugo år. Nu ges förarna ett större mandat att anpassa utefter passagerarnas behov och förutsättningarna längs vägen. En lastbil kan stanna och rasta i princip var som helst – det går inte med en buss full av gäster, säger Anna Grönlund, branschchef för Sveriges Bussföretag i ett pressmeddelande.
Europeiska Transportarbetarefederationen, ETF, har drivit en kampanj mot ursprungsförslaget. Så sent som i december uttryckte ETF stark kritik.
Men den 24 januari hade ETF ändrat sig och gjorde tillsammans med den Europiska motparten IRU ett gemensamt uttalande där man ställde sig bakom kompromissförslaget och att man ser det som ett steg mot nya regler om utstationering av bussförare, likt de regler som redan gäller för lastbilsförare.