Nya regler kring förarkort kan göra praktiken sämre
Utbildning. Ska gymnasieelever på landets transportutbildningar inte längre kunna köra tunga lastbilar under sin praktik? Det kan bli verklighet om Transportstyrelsens förslag till förändringar av reglerna kring färdskrivarkort genomförs.
Tunga företrädare för Transport och Transportföretagen skriver en gemensam debattartikel på SvD Debatt där de beskriver hur förslaget försämrar gymnasiernas arbetsplatsförlagda praktik (APL).
Transportstyrelsen vill i sitt förslag till regelförändringar att elever vid transportutbildningarna inte längre ska kunna ansöka om förarkort. Utan kortet kan de inte övningsköra i verkliga situationer med handledare under sin APL.
Om förslaget blir verklighet drabbar det branschen hårt, skriver bland andra Transports ordförande, Lars Lindgren, och Transportföretagens vd, Mattias Dahl, i en gemensam debattartikel på Svenska Dagbladets debattsajt.
Anna Westerlund är sektionschef för regler trafik på Transportstyrelsen.
– Det här är en tolkning som Transportstyrelsen har gjort av YKB-lagen. Vi har då kommit fram till att man inte får övningsköra i kommersiell trafik under sin praktiktid, säger hon, och fortsätter:
– Men det är just en tolkning och någon rättslig prövning finns inte i frågan ännu.
Remissvaren, som ska vara inne senast på fredag, kommer att visa hur branschen och andra berörda ser på frågan.
– Vi har ingen prestige i det här.
En sammanställning av remissvaren kommer enligt Anna Westerlund att finnas klar under våren, då ett nytt förslag ska presenteras.
Men under tiden hänger frågan i luften med en hård kritik mot myndigheten.
”För oss i branschen är det förvånande att Transportstyrelsen på oklara grunder vill stoppa ett så väl fungerande upplägg – vilket blir det faktiska resultatet av att eleverna inte längre kan ansöka om det obligatoriska förarkortet”, skriver facket och arbetsgivarna bland annat i debattartikeln.
Systemet med att eleverna under sin APL på sammanlagt 15 veckor kan köra riktiga bilar i verkliga situationer har funnits sedan 2009, och har enligt artikelförfattarna fungerat utmärkt med få olyckor och incidenter.
”Ställningstagandet är överraskande eftersom varken näringen eller myndigheten tidigare sett några lagliga hinder.”
”Får Transportstyrelsen sin vilja igenom kommer det enbart att landa i färre och sämre utbildade förare. Samtidigt kommer skolan längre från näringslivet – vilket på sikt försvårar för eleverna att ta sig in i arbetslivet”, skriver man och uppmanar myndigheten att ”tänka om”.