Nya regler öppnar för mer klampning

Hårdare regler. Fler fuskåkerier kan få betala sanktionsavgift till Transportstyrelsen – annars kan polisen låsa fast lastbilen. Regeringen föreslår att reglerna ska ändras. – Det är bra att det blir tydligare regler, säger Antti Vainio på Transport.

I höstas gjorde Transportstyrelsen en ny tolkning av reglerna kring cabotagebrott. Ändringen innebär att färre fuskare än tidigare har fått betala böter, eller sanktionsavgift som det egentligen heter.

Sedan 2015 kan Transportstyrelsen kräva in sanktionsavgift från utländska åkerier som bryter mot reglerna om cabotage, det vill säga – de har kört för många inrikestransporter i Sverige. Anledningen att sanktionsavgiften infördes var att det skulle gå fort och vara effektivt, jämför med långa rättsprocesser med osäker utgång.

Men som reglerna nu är skrivna kan Transportstyrelsen bara ta ut sanktionsavgiften om den regelbrytande transporten räknas som cabotage. Annars är det en fråga för åklagare att ta tag i. Men som Transportabetaren tidigare har berättat var det svårt för åklagare driva fall till kännbara straff.

Låt oss ta två påhittade exempel för att beskriva hur dagens regler låter fuskare komma undan och slippa sanktionsavgift.

Det första exemplet:

Ett åkeri från Tyskland skickar upp en lastbil som kör i Sverige. De har inte gjort en internationell transport utan kör helt enkelt utan tillstånd. Om en polis stoppar lastbilen, ringer till Transportstyrelsen och frågar om hen kan utdela sanktionsavgift blir svaret nej. Eftersom reglerna säger att det ska handla om cabotagebrott räknas lastbilen helt enkelt inte in.

Däremot finns en möjlighet för åklagare att driva frågan rättsligt. Om det i det fallet ens blir ett straff har det hittills varit vanligast med böter på några tusenlappar för föraren.

Det andra exemplet:

Ett åkeri från Rumänien kör en internationell transport till Sverige. Efter den har de – enligt cabotagereglerna – rätt att göra tre inrikesleveranser inom sju dagar. Om bilen gör fyra leveranser inom sju dagar kan de få betala sanktionsavgift, detsamma om bilen gör tre leveranser under en period på mer än sju dagar. I båda fallen bryter åkeriet mot cabotagereglerna.

Men är lastbilen verksam i Sverige i mer än sju dagar och gör fler än tre leveranser är det inte längre att betrakta som cabotage. Då går det helt plötsligt inte att kräva in sanktionsavgift. Då är det än en gång åklagare och eventuell rättsprocess som gäller.

Med de nya reglerna ska kryphålen täppas igen. Både cabotagebrott och otillåten kombitrafik täcks in i dem. De påhittade fuskarna ovan får med den nya skrivningen med största sannolikhet betala sanktionsavgift.

Mattias Andersson är utredare på Transportstyrelsen. Han tror att förtydligandet kommer att ge resultat:

– Det kommer det högst troligt att göra. Tidigare har reglerna kring sanktionsavgift varit krångliga och svåra att genomdriva. Förändringen kommer att ha positiv effekt, säger han.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli i år – om regeringen inte ändrar sig efter att myndigheter, organisationer och andra remissinstanser har kommenterat det.

Transport välkomnar förändringen:

– Det är så klart bra att det blir tydligare regler, men det behövs också fler och effektivare kontroller, säger Antti Vainio, utredare på förbundet.

Trots att Antti Vainio är positiv till regelförändringarna pekar han på att många av de stora problemen i åkerinäringen ändå finns kvar. Dels är formuleringarna luddiga kring hur långt en kombitransport från tåg får gå. Dels finns det kvar andra kryphål i lagen. Till exempel kan ett åkeri köra tre cabotagesträckor i Sverige, för att sedan köra ett lass till exempelvis Oslo och därefter komma tillbaka och köra igen.

– Det räcker för dem att visa att de har gjort en internationell transport så kan de göra tre nya körningar i Sverige. Cabotagetrafik ska enligt lag vara tillfälligt, men det går inte att kontrollera om åkerierna kör dessa transporter kontinuerligt så länge de även kör internationella transporter emellan. Vi vill ha gps-spårning som visar hur de kört innan den internationella transporten., säger Antti Vainio.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Sofie Rehnström

Sofie Rehnström

… LO-jurist som skrivit ett kritiskt svar till ett lagförslag om företagshemligheter.

Polisen kan låsa fast fuskare igen

Åkeri. Regeringen har skrivit om reglerna när det gäller cabotagebrott. Från den 17 juli kan polisen låsa fast fler lastbilar som körts för mycket i Sverige. Fordonen får stå kvar tills sanktionsavgiften är betald.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.