Nya regler öppnar för mer klampning

Hårdare regler. Fler fuskåkerier kan få betala sanktionsavgift till Transportstyrelsen – annars kan polisen låsa fast lastbilen. Regeringen föreslår att reglerna ska ändras. – Det är bra att det blir tydligare regler, säger Antti Vainio på Transport.

I höstas gjorde Transportstyrelsen en ny tolkning av reglerna kring cabotagebrott. Ändringen innebär att färre fuskare än tidigare har fått betala böter, eller sanktionsavgift som det egentligen heter.

Sedan 2015 kan Transportstyrelsen kräva in sanktionsavgift från utländska åkerier som bryter mot reglerna om cabotage, det vill säga – de har kört för många inrikestransporter i Sverige. Anledningen att sanktionsavgiften infördes var att det skulle gå fort och vara effektivt, jämför med långa rättsprocesser med osäker utgång.

Men som reglerna nu är skrivna kan Transportstyrelsen bara ta ut sanktionsavgiften om den regelbrytande transporten räknas som cabotage. Annars är det en fråga för åklagare att ta tag i. Men som Transportabetaren tidigare har berättat var det svårt för åklagare driva fall till kännbara straff.

Låt oss ta två påhittade exempel för att beskriva hur dagens regler låter fuskare komma undan och slippa sanktionsavgift.

Det första exemplet:

Ett åkeri från Tyskland skickar upp en lastbil som kör i Sverige. De har inte gjort en internationell transport utan kör helt enkelt utan tillstånd. Om en polis stoppar lastbilen, ringer till Transportstyrelsen och frågar om hen kan utdela sanktionsavgift blir svaret nej. Eftersom reglerna säger att det ska handla om cabotagebrott räknas lastbilen helt enkelt inte in.

Däremot finns en möjlighet för åklagare att driva frågan rättsligt. Om det i det fallet ens blir ett straff har det hittills varit vanligast med böter på några tusenlappar för föraren.

Det andra exemplet:

Ett åkeri från Rumänien kör en internationell transport till Sverige. Efter den har de – enligt cabotagereglerna – rätt att göra tre inrikesleveranser inom sju dagar. Om bilen gör fyra leveranser inom sju dagar kan de få betala sanktionsavgift, detsamma om bilen gör tre leveranser under en period på mer än sju dagar. I båda fallen bryter åkeriet mot cabotagereglerna.

Men är lastbilen verksam i Sverige i mer än sju dagar och gör fler än tre leveranser är det inte längre att betrakta som cabotage. Då går det helt plötsligt inte att kräva in sanktionsavgift. Då är det än en gång åklagare och eventuell rättsprocess som gäller.

Med de nya reglerna ska kryphålen täppas igen. Både cabotagebrott och otillåten kombitrafik täcks in i dem. De påhittade fuskarna ovan får med den nya skrivningen med största sannolikhet betala sanktionsavgift.

Mattias Andersson är utredare på Transportstyrelsen. Han tror att förtydligandet kommer att ge resultat:

– Det kommer det högst troligt att göra. Tidigare har reglerna kring sanktionsavgift varit krångliga och svåra att genomdriva. Förändringen kommer att ha positiv effekt, säger han.

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli i år – om regeringen inte ändrar sig efter att myndigheter, organisationer och andra remissinstanser har kommenterat det.

Transport välkomnar förändringen:

– Det är så klart bra att det blir tydligare regler, men det behövs också fler och effektivare kontroller, säger Antti Vainio, utredare på förbundet.

Trots att Antti Vainio är positiv till regelförändringarna pekar han på att många av de stora problemen i åkerinäringen ändå finns kvar. Dels är formuleringarna luddiga kring hur långt en kombitransport från tåg får gå. Dels finns det kvar andra kryphål i lagen. Till exempel kan ett åkeri köra tre cabotagesträckor i Sverige, för att sedan köra ett lass till exempelvis Oslo och därefter komma tillbaka och köra igen.

– Det räcker för dem att visa att de har gjort en internationell transport så kan de göra tre nya körningar i Sverige. Cabotagetrafik ska enligt lag vara tillfälligt, men det går inte att kontrollera om åkerierna kör dessa transporter kontinuerligt så länge de även kör internationella transporter emellan. Vi vill ha gps-spårning som visar hur de kört innan den internationella transporten., säger Antti Vainio.

 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Tyngre fordon med B-körkort?

Teknik och trafik. Snart kan vissa B-kortsförare få köra fordon som väger upp till 4,25 ton. Men det förutsätter att fordonen går på alternativa bränslen.

Sofie Rehnström

Sofie Rehnström

… LO-jurist som skrivit ett kritiskt svar till ett lagförslag om företagshemligheter.

Polisen kan låsa fast fuskare igen

Åkeri. Regeringen har skrivit om reglerna när det gäller cabotagebrott. Från den 17 juli kan polisen låsa fast fler lastbilar som körts för mycket i Sverige. Fordonen får stå kvar tills sanktionsavgiften är betald.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.