Krönika. Helgerna är över och vi alla har börjat jobba igen. Ja i vart fall alla de av oss som har ett jobb att gå till.
Jag blir orolig när jag ser att arbetslösheten inom våra branscher dessvärre ökar. Pressen på de arbetslösa blir alltmer omänsklig. Förra hösten införde regeringen ytterligare krav på arbetslösa, i och med att man nu är tvungen att lämna in en aktivitetsrapport var fjortonde dag. Enligt arbetsförmedlingen är det viktigt med denna typ av rapportering för att ge den arbets-sökande vägledning.
När jag hör sådant trams tänker jag ofta på blekingesonen Fabian Månsson som i en riksdags-debatt 1899, om Åkarpslagen, utbrast till sina meningsmotståndare: Vet hut, vet sjufalt hut!
Regeln om aktivitetsrapporter är både ogenomtänkt och dåligt implementerad. Det är anmärkningsvärt att regeringen lägger mer tid och resurser på att jaga vanligt folk i stället för att se till att skapa förutsättningar för att folk kan få ett jobb!
De som kör på våra vägar har säkert noterat de många lastbilarna. Trots allt tal om mer gods på järnväg blir antalet tunga fordon bara fler och det utländska inslaget växer stadigt. Enligt beräkningar från Sveriges Åkeriföretag är numera omkring 40 procent av lastbilarna på våra Europavägar utlandsregistrerade. Med stöd av lägre lönekostnader och en närmast obefintlig kontroll av förbudet mot att bedriva stadigvarande inrikestrafik i Sverige, har åkerier från i första hand de gamla öststaterna tagit allt större marknadsandelar i Sverige. En växande andel av våra transporter bygger helt enkelt på illegal inrikestrafik.
Den svenska åkerinäringen präglas alltså i ökande utsträckning av osund konkurrens. Det får främst konsekvenser på två områden, för det första att de åkerier som försöker leva upp till nationella regler om beskattning och lönevillkor tenderar att slås ut. För det andra att den svenska transportnäringen i stort minskar sina förutsättningar att utveckla långsiktigt hållbara transportsystem, som kan möta framtida krav på minskad klimatpåverkan. Det gäller för hela den samlade transportbranschen i Sverige.
Hittills har det politiska intresset för att motverka dessa marknadsstörningar varit svalt – oberoende av vilken regering som suttit vid makten. Av allt att döma har man tagit en fungerande marknad och partsgemensam kontroll för givna. även när förutsättningarna ändrades drastiskt, via EU-medlemskap och långtgående avregleringar. Vi har visserligen antagit regler som begränsar monopol och kartellbildningar och det finns ett bötessystem med marknadsstörningsavgifter. De tar dock bara fasta på felaktigheter i reklam och annan marknadsföring. När det kommer till marknadsstörningar baserade på illojal konkurrens finns däremot i princip varken kontroller eller påföljder värda namnet.
Nu försöker vi ta nya tag för att få ordning och reda i transportnäringen. Förra veckan stod förbundet som värd för ett möte mellan företrädare för Sveriges Redareförening, Green Cargo, Sveriges Åkeriföretag samt fackförbundet Seko. Alla de närvarande aktörerna drabbas av de massiva marknadsstörningarna i åkeribranschen på olika sätt.
Tillsammans har vi större möjligheter att påverka politiker och beslutsfattare att vidta nödvändiga åtgärder för att få ordning och reda i åkeribranschen.