Nya tag för ordning i åkeribranschen

Krönika. Helgerna är över och vi alla har börjat jobba igen. Ja i vart fall alla de av oss som har ett jobb att gå till.

Jag blir orolig när jag ser att arbetslösheten inom våra branscher dessvärre ökar. Pressen på de arbetslösa blir alltmer omänsklig. Förra hösten införde regeringen ytterligare krav på arbetslösa, i och med att man nu är tvungen att lämna in en aktivitetsrapport var fjortonde dag. Enligt arbetsförmedlingen är det viktigt med denna typ av rapportering för att ge den arbets-sökande vägledning.

När jag hör sådant trams tänker jag ofta på blekingesonen Fabian Månsson som i en riksdags-debatt 1899, om Åkarpslagen, utbrast till sina meningsmotståndare: Vet hut, vet sjufalt hut!

Regeln om aktivitetsrapporter är både ogenomtänkt och dåligt implementerad. Det är anmärkningsvärt att regeringen lägger mer tid och resurser på att jaga vanligt folk i stället för att se till att skapa förutsättningar för att folk kan få ett jobb!

De som kör på våra vägar har säkert noterat de många lastbilarna. Trots allt tal om mer gods på järnväg blir antalet tunga fordon bara fler och det utländska inslaget växer stadigt. Enligt beräkningar från Sveriges Åkeriföretag är numera omkring 40 procent av lastbilarna på våra Europavägar utlandsregistrerade. Med stöd av lägre lönekostnader och en närmast obefintlig kontroll av förbudet mot att bedriva stadigvarande inrikestrafik i Sverige, har åkerier från i första hand de gamla öststaterna tagit allt större marknadsandelar i Sverige. En växande andel av våra transporter bygger helt enkelt på illegal inrikestrafik.

Den svenska åkerinäringen präglas alltså i ökande utsträckning av osund konkurrens. Det får främst konsekvenser på två områden, för det första att de åkerier som försöker leva upp till nationella regler om beskattning och lönevillkor tenderar att slås ut. För det andra att den svenska transportnäringen i stort minskar sina förutsättningar att utveckla långsiktigt hållbara transportsystem, som kan möta framtida krav på minskad klimatpåverkan. Det gäller för hela den samlade transportbranschen i Sverige.

Hittills har det politiska intresset för att motverka dessa marknadsstörningar varit svalt – oberoende av vilken regering som suttit vid makten.  Av allt att döma har man tagit en fungerande marknad och partsgemensam kontroll för givna. även när förutsättningarna ändrades drastiskt, via EU-medlemskap och långtgående avregleringar. Vi har visserligen antagit regler som begränsar monopol och kartellbildningar och det finns ett bötessystem med marknadsstörningsavgifter. De tar dock bara fasta på felaktigheter i reklam och annan marknadsföring. När det kommer till marknadsstörningar baserade på illojal konkurrens finns däremot i princip varken kontroller eller påföljder värda namnet.

Nu försöker vi ta nya tag för att få ordning och reda i transportnäringen. Förra veckan stod förbundet som värd för ett möte mellan företrädare för Sveriges Redareförening, Green Cargo, Sveriges Åkeriföretag samt fackförbundet Seko. Alla de närvarande aktörerna drabbas av de massiva marknadsstörningarna i åkeribranschen på olika sätt.

Tillsammans har vi större möjligheter att påverka politiker och beslutsfattare att vidta nödvändiga åtgärder för att få ordning och reda i åkeribranschen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

80 jobb riskerar att förloras när Alviks trafik säger upp avtal

Arbetslöshet. Det Luleåbaserade transportföretaget Alviks trafik har sagt upp kontakten med Schenker, DSV och Tempcon Norrland. Nu riskerar 80 chaufförer att bli av med jobbet.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Utbetalningarna från a-kassan ökar

A-kassan. Hög arbetslöshet och kris i andra branscher har gjort att utbetalningarna från Transports a-kassa ökat kraftigt. Antalet personer som får ersättning har stigit med drygt 36 procent det senaste året.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Algoritmerna stjäl ditt liv

Rädda barnen. Efter vad jag kan minnas från min skoltid så fanns det inga hemmasittare. Alla barn gick i skolan mer eller mindre kontinuerligt. Några diagnoser fanns inte heller, bara busiga barn.

Tysk natt

Överlevare. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Hederliga gängkriminella?

Kriminalitet. Är svenska gängkriminella bättre än invandrade gängkriminella? Ja det verkar nästan så. De kanske värnar svenska värderingar med små röda stugor med svenska flaggor på tomten? Ja de till och med värnar den svenska demokratin!

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Under-skattade. ”Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Låt oss gå all in med julbestyr i december

Novent. Precis som förra året var september månad ovanligt varm och om det fortsätter så här, kommer september förvandlas till en sommarmånad. Trots grönska och värme ser jag de första julsakerna till försäljning och medelst ett mejl får jag veta att det går att beställa årets glögg. Jag förfasas. I september?!

Arbetare syns sällan i media

Klass. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

2025 handlar om nya avtal

Ledare. Året börjar gå mot sitt slut. En tid för reflektion infinner sig när man lämnar någonting. Så är det i alla fall för mig. Under 2024 har vi på Transportarbetaren arbetat med att se hur tidningen ska se ut i ny kostym nästa år.

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Återigen får chaufförerna ta kostnaden

Debatt. Färdtjänstchauffören och skyddsombudet Ronnie Persson riktar skarp kritik mot Region Värmlands upphandling av servicetrafik. Anders Wahlén, servicetrafikchef i regionen har svarat. Slutreplik från Ronnie Persson.

Arbetare syns sällan i media

Krönika. Plötsligt händer det! En av sommarvärdarna i årets upplaga av Sommar i P1 är Kim Söderström från Byggnads. Lika sällsynt som att skrapa fram högvinsten på Triss är arbetares representation i media.