Nytt avtal klart för bevakningsbranschen
Bevakning. Det blev ingen strejk. Transport och Almega Säkerhetsföretagen har accepterat medlarnas bud och bevakningsanställda har nu ett nytt kollektivavtal. Lönerna höjs med upp till cirka 7,6 procent under två år.
Löneökningar på upp till 2 190 kronor under perioden samt 100 kronor i påslag för den som har fem eller fler år i branschen, en satsning på ingångslönerna och schemat ska vara tillgängligt för den anställde sex i stället för fem dagar innan det träder i kraft. Den 30 juni 2023 tecknades ett nytt kollektivavtal för bevakningsbranschen.
– Det satt långt inne men vi har nu ett avtal som är ok. Vi har fått något på alla de tre kraven vi hade. Och höjningen av ingångslönerna ska inte bekostas av övrigt löneutrymme i tarifferna. Det är viktigt. Ingen som jobbar i branschen ska betala för att få upp de usla ingångslönerna, säger Tommy Wreeth, förbundsordförande på Transport.
Avtalet är tvåårigt och gäller mellan den 1 juni 2023 – 31 maj 2025. Lönerna höjs med upp till cirka 7,6 procent under perioden. År ett ger avtalet mellan 940 kronor och 1 180 kronor och år två mellan 950 kronor och 1 350 kronor. Övriga tillägg och ersättningar höjs med 4,1 procent år ett samt med 3,3 procent år två.
– Vi fick till ett påslag på 100 kronor för dem som jobbat fem år eller längre i branschen. Så för dem blir det 100 kronor till i löneökning. Och det är alltså fem år i branschen som avses, inte fem år hos ett och samma företag. Men du måste själv begära det och du måste kunna styrka att du har fem år i branschen. Detta är extra viktigt om du har bytt eller kommer att byta arbetsgivare.
Du säger att ni har fått en höjning av lönerna för nyanställda. Kan du förklara vad det ger?
– Nyanställda har en lön under sex månader och den höjs med 940 kronor eller 1 040 kronor beroende på om man har fem år i yrket eller inte. Därefter får man en grundlön och ökningen på grundlönen blir 970 kronor eller med påslaget 1 070 kronor. För år två blir det för nyanställda en höjning på 1 350 kronor och höjningen på grundlönen blir 1 250 kronor. Ingångslönerna höjs med detta cirka 10 procent över avtalsperioden.
Ett av arbetsgivarens krav var att lämna löneprocessen med tarifflöner och införa individuella löner med lokala pottförhandlingar. Hur blev det med det?
– Vi har kommit överens om en partsgemensam arbetsgrupp som ska se över löneproceduren. Den arbetsgruppen ska jobba under avtalsperioden. Men jag förstår inte varför de vill överge tarifflönerna. Hur ska en chef som har 200 medarbetare hinna löneförhandla med alla? Det verkar inte rätt tänkt, tycker jag.
Strejkviljan i leden har varit hög. Tror du medlemmarna är nöjda med avtalet?
– Nä, man är aldrig riktigt nöjd med ett avtal. Men vi har fått igenom förbättringar på allt vi begärde och det i sig var ett acceptabelt medlarbud. Nöjda är vi aldrig, säger Tommy Wreeth.