Nytt avtal för hamnarbetare
Hamnarbetare. Nytt hamn- och stuveriavtal ger 7,83 procent för två år. Transport och Sveriges Hamnar har kommit överens om ett avtal för cirka 3 000 hamnarbetare som börjar gälla den 1 maj 2023.
På kvällen den 27 april tecknade Transport och Sveriges Hamnar ett tvåårigt avtal. Det ger cirka 3 000 hamnarbetare löneökning från 1 maj 2023 på 1 400 kronor i månaden och från 1 maj nästa år 1 175 kronor i månaden.
Avtalet börjar gälla den 1 maj 2023. På företag som tillämpar löneöverenskommelser enligt Dockside (ett system för värdering av yrken/befattningar inom hamnar, reds anm) kommer hälften av löneutrymmet fördelas via pottfördelning efter lokala förhandlingar. Om man inte kommer överens om pottfördelningen inom 7 månader efter respektive datum då höjningarna gäller ska pottdelen delas ut generellt.
Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande som lett förhandlingen, är du nöjd med resultatet?
– Jag gillar att vi har fått ett resultat i kronor och ören. Det är tydligt för medlemmarna vad det ger. Och under de svåra förutsättningarna tycker jag att det är ett acceptabelt och stabilt avtal vi kommit fram till, säger Tommy Wreeth.
Den 1 maj 2023 höjs även avtalets tillägg (OB- . FA- och skiftersättningar samt övriga lokala tillägg och ersättningar) med 4,1 procent. Den 1 maj 2024 höjs tilläggen med 3,3 procent.
Hur många medlemmar berörs av lokala tillägg?
– Tilläggen i det centrala avtalet berör alla medlemmar och nästan alla hamnar har olika lokala avtal och överenskommelser. Så de flesta medlemmar i hamnarna kommer att få mer i plånboken än pengarna vi har kommit fram till i centrala avtalet.
Har det blivit övriga förändringar i allmänna villkor med det här avtalet?
– Vi har löst en fråga gällande blixtar (extraanställda som tas in vid behov, reds anm). Det var något som både vi och arbetsgivaren ville lösa. Blixtarna kommer att leva sina egna liv utanför las (lagen om anställningsskydd, reds anm) även i fortsättningen.
Finns det andra delar förutom pengar som du vill lyfta?
– Vi och arbetsgivaren är överens om att tillsätta tre olika arbetsgrupper som förutsättningslöst ska jobba ihop inför nästa avtalsrörelse. Det handlar om pensionsavsättningar och lönebildning. Den tredje arbetsgruppen ska titta på regelverket runt arbetstidsförläggning. Jag kan inte nog betona att det handlar om ett förutsättningslöst arbete även om det här också är viktiga frågor i ett avtal, säger Tommy Wreeth.