Nytt avtal i Gävle öppnar upp för dumpade löner

Tre gånger bjöds facket in för att lämna synpunkter på den nya upphandlingen av sjukresor i Gävle. Men när avtalet trädde i kraft förra veckan fanns inte ett enda krav på schysta villkor för personalen. Transports Niclas Sandström hade talat för döva öron. – Det är så jävla dåligt, säger han.

I det gamla avtalet för sjukresor och andra samhällsbetalda resor i Gävleborgs län ställdes inga krav på kollektivavtal – det tillåter ju inte lagen. Däremot fanns det en formulering om att leverantörerna skulle tillämpa lag, avtal eller vad som är praxis i branschen.

I det nya avtalet, som började gälla den 13 juni, är de där orden puts väck. I stället står det att leverantören ska verka för att de anställda får levnadslöner – som inte får vara lägre än lagstadgade minimilöner. Men några lagstadgade minimilöner finns inte i Sverige. I praktiken innebär det här att förarna från och med nu kan få hur låg lön som helst.

– Det ställs några krav på kvalitet och miljö, säger fackets ombudsman Niclas Sandström, men när det gäller personal finns det bara en bilaga från Sveriges Kommuner och Landsting som förbjuder barnarbete och så vidare. Den hade de lika gärna kunnat låta bli.

Transportarbetaren har försökt nå Göran Klang, upphandlare på Region Gävleborg, för en kommentar. Han svarar att han inte har tid att svara på frågor just nu. Men enligt Niclas Sandström har Göran Klang sagt att det inte går att ställa några krav om att hålla sig till kollektivavtalets nivåer.

– Vilket är otroligt märkligt, säger han. Det har man ju alltid gjort innan! I region Dalarna har man till exempel även ställt krav på fasta löner.

Inför det nya avtalet, som gäller i fem år, bjöds facket in tre gånger till så kallade samrådsmöten. Synpunkterna lämnades in, men av slutresultatet att döma har upphandlarna struntat blankt i vad facket hade att säga.

– Det känns ju för jävligt, säger Niclas Sandström. Man borde få något tillbaka, men nu blev det bara ännu sämre. Det värsta när man bara går på lägsta pris och samtidigt kör på provision är att jag inte tror att man kan betala löner. Det finns ju en gräns för hur mycket man måste köra in innan man går i konkurs. Det är så jävla dåligt.

Inför nästa upphandling tänker Niclas Sandström tillämpa en medveten strategi. Han ska vända sig direkt till politikerna.

– Det är inte Göran Klang som bestämmer, säger han. Det är politikerna och jag tror varken de kan det här eller har förstått hur det fungerar. Vi måste informera dem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.