Avtalsrörelsen

Nytt avtal klart för bevakningsbranschen

Bevakning. De anställda i bevakningsföretagen har fått ett nytt avtal. Uppgörelsen, som tecknades vid 18-tiden på tisdagen, är treårig och ger totalt 1 702 kronor mer i månaden. I alla löneklasser.

ordningsvakter
Nytt avtal för bevakningsanställda.

– Vi har fått till ett acceptabelt avtal som gott och väl motsvarar märket på 6,5 procent. Dessutom lyckades vi lösa ett par principiellt viktiga frågor utan att avstå löneutrymme. Bland annat höjs nu hundersättningen rejält, säger Tommy Wreeth, förbundskassör och avtalsansvarig i Transport.

Väktare, ordningsvakter och andra anställda i bevakningsbranschen är Transports näst största medlemsgrupp.

Förhandlingarna om ett nytt löneavtal startade den 4 maj. Inledningsvis gick det trögt, men efter totalt fyra dagars manglande kunde parterna till slut enas.

Uppgörelsen löper över tre år – från den 1 juni 2017 till den 31 maj 2020. Grundlönerna höjs i tre steg. Första året ger 569 kronor, andra 521 kronor och sista året räknas lönerna upp med 612 kronor. Höjningarna gäller för samtliga tariffer och motsvarar 2,2 procent, 2,0 procent och till sist 2,3 procent.

OB och andra tillägg räknas upp med samma procentsatser.

– Det är viktigt för oss att vi nu har fått genom principen att alla tillägg skall konsekvenshöjas, inflikar Tommy Wreeth.

Procentuppräkningen gäller faktiskt inte för anställda som har egen hund i tjänsten. Där har ersättningen länge varit en het fråga. Många hundförare menar att ersättningen på 1 596,10 kronor i månaden knappt täckt fodret, än mindre andra kostnader – exempelvis veterinärbesök.

Nu höjs beloppet med över 150 kronor, det vill säga betydligt mer än märkets 6,5 procent. Första året blir hundersättningen 1 650 kronor, andra året 1 700 och tredje året 1 750 kronor.

Hur parkeringsvakter som utför övervakning på kommunal mark ska lönegrupperas var också en tvistefråga vid förhandlingsbordet. Nu får gruppen ett extra lönepåslag på en (1,0) krona var varje timme som jobbet utförs just på kommunal mark.

Bevakningsbranschens yrkes- och arbetsmiljönämnd, BYA, kommer framöver att erbjuda utbildning för den här gruppen p-vakter. Lön utgår inte för de första nio utbildningsdagarna, för nyanställda.

En enig facklig delegation skrev på avtalet.

– Det bästa med uppgörelsen var att vi fick upp hundersättningen, summerar Ulf Karlander, väktare från Luleå.

Susanne Bergman Israelsson, väktare i Västerås, håller med. Och tillägger:

– En annan viktig sak är att kronpåslagen gäller i alla tariffer.

Stefan Andreasson jobbar på bevakningsföretaget Avarn i Malmö. Hur ser han på det nya avtalet?

– Skriv att jag är tillfreds. Men inte nöjd. Nöjda blir vi aldrig!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.