Nytt jobb för nio av tio uppsagda
Arbetsmarknad. Nio av tio uppsagda transportarbetare skaffar sig ny sysselsättning med stöd från Trygghetsfonden TSL. Efter ett år har de nytt jobb, startat eget eller börjat på en längre utbildning.
Exempel:
I Örnsköldsvik har 13 av 16 uppsagda tidningsbud fått nytt jobb sedan lokaltidningen lade ner utdelningen för ett år sedan. Tre av dem som ville ha coachningshjälp finns fortfarande kvar i TSL:s omställning.
– Vår förhoppning är att de också ska komma ut i en ny lösning, säger Carin Edholm, som är leveranschef på TSL:s region norr.
Hon berättar att de före detta tidningsbuden i Örnsköldsvik har hamnat i en rad olika yrken. De återfinns i bilbranschen, energibranschen, i skogen, inom vvs, på hotell och restauranger, inom vård och omsorg samt i skolor.
– Det är ett väldigt, väldigt bra resultat på en mindre ort, säger Carin Edholm. Tack vare utbildning har många av dem ökat sin anställningsbarhet.
TSL, som coachar privatanställda arbetare som förlorat jobbet, har presenterat ny statistik för hela landet. De senaste tolv månaderna har närmare 10 800 personer anmälts till fonden efter att ha blivit av med jobbet. 992 av dem som fått rätt till stöd är med i Transport.
I mars slog fonden rekord med 89 procent i ny sysselsättning sett över hela arbetsmarknaden. Under de senaste tolv månaderna har ungefär åtta av tio arbetare fått ny sysselsättning ett år efter uppsägningen med TSL:s hjälp.
Och när det gäller transportare är siffran alltså ännu högre under de senaste tolv månaderna: Nio av tio får nytt jobb eller annan sysselsättning genom omställningsstödet från TSL.
Utgångspunkten ska vara den uppsagdas önskemål om framtiden. Insatserna kan starta redan under uppsägningstiden. Och det kan handla om coachning för att skriva cv, söka jobb, hitta en utbildning.