Nytt larm om miljögifter från flygplatser
Flyg. Nu kommer nya larm om förhöjda haltar av det giftiga ämnet PFAS i grundvatten och brunnar. PFAS finns bland annat i brandsläckningsskum och höga halter har uppmätts nära flygplatser. Den här gången är det Visby som granskats.
– Ännu har inga studier gjorts på markpersonal som exponeras för skum, säger Dan Holmberg, regionalt skyddsombud (RSO) i Transport.
PFAS är en grupp om mer än 3 000 olika högflourerade kemikalier som människan framställt på syntetisk väg. Kemikalierna är smuts- och vattenavstötande och används i allt från mobiltelefoner till kläder, smink och pizzakartonger.
Ämnet är långt ifrån ofarligt. En undergrupp, PFOS, förbjöds i EU efter indikationer på att det är cancerframkallande och kan ge leverskador. Efter det har industrin fortsatt ta fram mängder av nya varianter av samma ämne, där inget vet hur hälsovådliga de är.
PFAS-kemikalierna har det gemensamt att de är ytterst svårnedbrytbara i naturen. Erfarenheter tyder på att vissa av PFAS-ämnen aldrig bryts ner. Studier har visat på förhöjda halter i blodet på människor. Men också på isbjörnar i Arktis.
I Sverige har flera vattentäkter fått stängas när halterna överskridit EU:s gränsvärde. Brunnar och vattendrag nära flygplatser har visat sig vara extra utsatta.
Här är boven det släckningsskum som räddningstjänsten använder vid återkommande övningar. Flygplatser som pekats ut är bland annat Ronneby, Arvidsjaur och nu senast Visby.
Om PFAS som finns i skummet kan läcka ut i grundvattnet, hur är det då med Transports markpersonal som bemannar räddningsbilarna? Och för väktare som också kan ha brandskyddsuppgifter? Hur exponerade är de? Har det tagits blodprover?
Transports RSO Dan Holmberg säger:
– Såvitt jag vet har det inte gjorts några sådana studier. Det är heller ingen fråga som blivit prioriterad i vår egen skyddsorganisation. Kanske har Kommunal kommit längre.
Kommunal organiserar personal inom den vanliga räddningstjänsten. Ombudsman Mona Hjortzberg är ansvarig för räddningspersonalen.
Har Kommunal tagit några initiativ när det gäller PFAS och hur brandmännen kan ha påverkats?
– Är du journalist, då får du kontakta vår kommunikationsavdelning.
Okej, kan du bara svara ja eller nej på frågan då, så vet jag om det är någon idé att gå vidare dit?
– Jag svarar inte, du får kontakta vår kommunikationsavdelning.
För tre år sedan tog vatten- och avloppsföretagens branschorganisation, Svenskt Vatten, fram en rapport om PFAS. I den rekommenderas regeringen att driva på inom EU för ett förbud mot högflorerade ämnen i konsumentprodukter.
I rapporten intervjuas Åke Bergman, professor i miljömedicin vid Stockholms universitet, om PFOS och en annan variant, PFOA. Det är två PFAS-ämnen där riskerna är kända.
Han sade då:
– Tyvärr är båda substanserna extremt stabila och bioackumuleras genom bindning till proteiner som förekommer bland annat i blodet. Därför uppnås hos exponerade personer en hög halt av dessa ämnen i just blodet.
– Allt mer forskning tyder på att PFOS orsakar testikel- och njurcancer liksom skador på levern, nedsatt immunförsvar och hormonrubbingar hos människor.
Bergman fick också frågan om vad samhället vet om hälsoriskerna med de nya varianter av högfluorerade ämnen som lanseras i snabb takt.
– Mycket lite, tyvärr, svarade han.
En undersökning av privata brunnar kring Visby flygplats visar att 35 ligger över EU:s så kallade åtgärdsgräns på 90 nanogram per liter vatten. En diskussion pågår om att sänka gränsvärdet kraftigt och betydligt fler brunnar kan då hamna över ribban.