Nytt löneavtal för anställda på Samhall
Samhall. De anställa på Samhall har fått ett nytt avtal, som följer märket. Lönehöjningar sker i tre steg och ger totalt 1 418 kronor på 34 månader. Transport har ett hundratal medlemmar som berörs. Främst på lager och terminaler.
OBS! Detta är en äldre artikel och nytt avtal för Samhall tecknades 21 september 2023. Läs mer om det nya avtalet här.
– För den här gruppen är låglönesatsningen jätteviktig, säger Transports ombudsman Magnus Larsson, som ingått i fackets förhandlingsdelegation.
Åtta LO-förbund förhandlar gemensamt med Samhall. Ett av dem är Transport.
Överenskommelsen träffades i torsdags och berör totalt 23 000 anställda. Avtalet är längre än de flesta som nu tecknats på arbetsmarknaden. Det sträcker sig från den 1 december 2020 till den 30 september 2023.
Lönerna höjs så här:
- den 1 december 2020 med 495 kronor per månad.
- den 1 oktober 2021 med ytterligare 495 kronor.
- och till sist, den 1 oktober 2022, med 428 kronor.
Alla tillägg, som ob, höjs också i tre steg. Med totalt 5,4 procent.
Precis som för övriga LO-arbetare förbättras avtalspensionen. Det sker genom en etappvis sänkning av åldern då arbetsgivaren börjar betala in pensionspremier. I dag är gränsen 25 år, om tre år är den nere på 22 år.
Samhallpersonalen får också del av låglönesatsningen som ingår avtalsrörelsens så kallade märke. Den är tänkt att ge anställda som tjänar under 26 100 kronor ett påslag som lite större än de ursprungliga 5,4 procenten.
Arbetstiderna är ett problem på Samhall, anser facket. Arbetsgivaren kan med kort varsel flytta personal mellan olika arbetsplatser. Avtalet medger också att anställda schemaläggs på arbetspass som bara är en timme långa.
I överenskommelse enades fack och arbetsgivare om att tillsätta arbetsgrupper som ska se över både arbetstidsreglerna och lönesystemet. Ett krav från Samhall var att få utjämna arbetstiden över 17 veckor, i stället för dagens fyra.
LO-förbunden sa nej. En sådan förändring skulle ha inneburit att anställda förlorat övertidsersättning.
– Många på Samhall har säsongsbetonade jobb. En utjämning på 17 veckor hade slagit hårt mot dem, säger Magnus Larsson.