Avtal 2020

Nytt löneavtal för anställda på Samhall

Samhall. De anställa på Samhall har fått ett nytt avtal, som följer märket. Lönehöjningar sker i tre steg och ger totalt 1 418 kronor på 34 månader. Transport har ett hundratal medlemmar som berörs. Främst på lager och terminaler.

OBS! Detta är en äldre artikel och nytt avtal för Samhall tecknades 21 september 2023. Läs mer om det nya avtalet här. 

– För den här gruppen är låglönesatsningen jätteviktig, säger Transports ombudsman Magnus Larsson, som ingått i fackets förhandlingsdelegation.

Åtta LO-förbund förhandlar gemensamt med Samhall. Ett av dem är Transport.

Överenskommelsen träffades i torsdags och berör totalt 23 000 anställda. Avtalet är längre än de flesta som nu tecknats på arbetsmarknaden. Det sträcker sig från den 1 december 2020 till den 30 september 2023.

Lönerna höjs så här:

  • den 1 december 2020 med 495 kronor per månad.
  • den 1 oktober 2021 med ytterligare 495 kronor.
  • och till sist, den 1 oktober 2022, med 428 kronor.

Alla tillägg, som ob, höjs också i tre steg. Med totalt 5,4 procent.

Precis som för övriga LO-arbetare förbättras avtalspensionen. Det sker genom en etappvis sänkning av åldern då arbetsgivaren börjar betala in pensionspremier. I dag är gränsen 25 år, om tre år är den nere på 22 år.

Samhallpersonalen får också del av låglönesatsningen som ingår avtalsrörelsens så kallade märke. Den är tänkt att ge anställda som tjänar under 26 100 kronor ett påslag som lite större än de ursprungliga 5,4 procenten.

Arbetstiderna är ett problem på Samhall, anser facket. Arbetsgivaren kan med kort varsel flytta personal mellan olika arbetsplatser. Avtalet medger också att anställda schemaläggs på arbetspass som bara är en timme långa.

I överenskommelse enades fack och arbetsgivare om att tillsätta arbetsgrupper som ska se över både arbetstidsreglerna och lönesystemet. Ett krav från Samhall var att få utjämna arbetstiden över 17 veckor, i stället för dagens fyra.

LO-förbunden sa nej. En sådan förändring skulle ha inneburit att anställda förlorat övertidsersättning.

– Många på Samhall har säsongsbetonade jobb. En utjämning på 17 veckor hade slagit hårt mot dem, säger Magnus Larsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Bandyesa:
    15 december, 2020

    Vad är det för låglöne satsning när vi har låga lönade och vi får lägere en dom andra och inte får vi heller det rekratifft.

  2. Nina:
    11 december, 2020

    Dåligt avtal enligt många på Samhall. Hur kan Transport bara lägga sig så lågt? Varken chefer eller facket vet hur vi sliter på terminalerna eller på dom olika lagren . Med dålig arbetsmiljö och inga bra redskap. Det gör att vi blir utslitna i förtid.

Lästips:

Tommy Wreeth. Foto: Kristina Sjöberg

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Därför kan vi inte acceptera märket

Ordförandeord. Det märks i omgivningen att vi närmar oss en avtalsrörelse i rask takt. Såväl internt som externt skruvas både förväntningar och tonläget upp. Vissa av våra motparter på arbetsgivarsidan har redan försökt att på olika sätt måla ut oss som det stora hotet mot dem.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gig-jobb På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.

Foto: Peter Fredriksson/Teknik i Väst Arvika

Första eldrivna sopbilen i Arvika

Miljö. Renhållningsavdelningens första eldrivna sopbil är nu på rull i Arvika, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Flygplatskontrollanter strejkar i Tyskland

Bevakning/Flyg. Säkerhetspersonal på 13 flygplatser i Tyskland inledde under natten till den 10 mars en dygnslång ”varningsstrejk”. Facket Verdi kräver bland annat åttaprocentig löneökning och en begränsning av visstidsanställningar.

Transportare ute på kamp på terminaler

Fackligt arbete. Fokus ligger på terminaler på Transports kampdag den 5 mars. Hos Instabee i Bromma träffade folk från Stockholmsavdelningen terminalare och chaufförer.