Nytt lönesystem i stora flygavtalet
Flyg. I Transport och Svenska Flygbranschens nya kollektivavtal öppnas det upp för lokalt förhandlade individuella löner. Det blir en ny utmaning för fackklubbarna att fördela potterna.
Många års arbete ligger bakom den nya lönebilagan, berättar flygombudsmannen Petri Perälä, som varit med om att ta fram avtalet. Transport har bland annat träffat flera fackförbund och gjort grundläggande research.
– Utmaningen har varit att lösa en ny modell samtidigt som vi har ordning och reda i avtalet, säger Petri Perälä.
Kollektivavtalet som förhandlades fram i oktober satte avtalets lägstalöner. Först efter nästa avtalsrörelse kommer arbetsplatsspecifika uppgörelser avgöra hur potterna fördelas individuellt.
För att gå med på pottsystemet krävde Transport två saker. Det första är att om parterna inte är överens om fördelningen på arbetsplatsen går löneökningarna ut generellt. För det andra, om facket och arbetsgivarna varken kommer överens lokalt eller centralt, så går det inte att driva frågan vidare i domstol.
Tanken är att fördelningen av potterna ska beslutas på arbetsplatserna. Flygavdelningens ombudsmän kommer också att vara med och hjälpa till i de lokala löneförhandlingarna.
– Grunden är att om du har alla kompetenser ska det märkas i plånboken. Däremot ska den som har varit sjuk inte straffas för det, säger Petri Perälä.
Jonas Morin är ordförande för Transports klubb på Aviator på Arlanda och var med i Transports avtalsdelegation under avtalsförhandlingarna. Han är laddad för att börja jobba med lönesättningen.
– Målsättningen är att vi ska börja med det så snart som möjligt. Vi vill att företagen ska göra ett grundläggande arbete med medarbetarsamtal och ha diskussioner med oss förtroendevalda om vilka parametrar som ska vara lönesättande.
Om två år när nästa avtals potter ska fördelas får fackklubbarna en viktig roll, tror Jonas Morin.
– Vi förtroendevalda får en viktig kontrollfunktion. Vår uppgift blir att se till att kompetenserna avgör hur och vem som får vad. Man ska inte få något från potten för att man är kompis med chefen, säger Jonas Morin.