Nytt material ska locka unga till facket
Transport. Efter två år av pandemi kraftsamlar Transport för att komma ut på skolorna och informera ungdomar om facket. En grupp är i full gång med att ta fram ett nytt material för skolbesöken.
Transport försöker komma ut och träffa skolungdomar som går fordonsprogrammen. Det har varit svårt under pandemiåren. Nu när restriktionerna är borta tas nya tag. En grupp jobbar med att ta fram ett nytt material för skolbesök.
– Det har inte varit enhetligt tidigare men nu ska det bli det. Vi håller på att ta fram ett material som går att använda av alla avdelningar, säger Ludwig Eriksson, ordförande för Uppsalaavdelningen och Transports ungdomsansvariga.
– Varför ska varje avdelning uppfinna hjulet igen, säger Rasmus Grahm, organisationsutvecklare för Transport i Göteborg.
Olika erfarenheter
Hur ser det ut med skolbesöken i landet då? Gruppen som jobbar med materialet har olika erfarenheter. Emma Brodin, ordförande för Transport i Örebro, konstaterar att det ibland är problem att komma in.
Viktor Andersson, ordförande för Transport i Göteborg säger:
– Vi har olika förutsättningar i olika delar i landet. Jag tror att vi oftast får komma in, men det är lite olika hur mycket vi får höras. Vissa gånger får vi kanske en lektion och andra gånger en hel förmiddag, säger Viktor Andersson.
Ludwig Eriksson fyller i:
– Mycket hänger på vilken lärare eller rektor vi kommer i kontakt med, men i regel är det inget problem. Vi bidrar faktiskt med någonting som är en del av utbildningen, säger Ludwig Eriksson.
Okunskap om facket
Det finns stor okunskap bland eleverna om facket och hur det fungerar i arbetslivet.
– Många elever vet inte ens vad facket är och nästan alla tror att vi har minimilön i Sverige. Men det har vi ju inte, säger Emma Brodin, som är med på länk från Örebroavdelningen.
Transport har ett elevmedlemskap som är kostnadsfritt fram tills eleverna tagit studenten och börjat lönearbeta. Facket vill så klart värva medlemmar ute på skolorna. Och informationen är viktig för dem som ska ut och jobba för första gången, tycker Rasmus Grahm.
– Vi touchar nästan alla grejer. Men det viktigaste är det mest grundläggande. Att de ska se till att jobba för lön och inte saker, att inte jobba svart och se till att ha anställningsavtal och kollektivavtal, säger Rasmus Grahm.