Nytt strejkvarsel i hamnkonflikt

Hamn. Hamnarbetarförbundet har varslat om nya strejker. Arbetsgivarna har svarat med lockout. – Om vi fortsätter att arbeta efter vår plan kommer givetvis fler varsel, säger Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet.

Hamnarbetarförbundet har varslat om nya punktstrejker den 6 februari. Den här gången i Halmstad och Mönsterås. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har svarat med lockout.

Hamnarbetarförbundets varsel har rört sig om några timmar och Sveriges Hamnars lockout-svar har varit betydligt längre.

– Vi gör en individuell bedömning vid varje enskilt fall. I de här fallen har vi gjort bedömningen att strejkerna är lagda så att hela arbetspasset blir utan mening. Det kostar mer än det smakar. I det läget lägger vi lockout för hela passet. Men det gäller så klart bara under de dagar strejkerna pågår och för de grupper som strejkar, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen och Sveriges Hamnar.

Det var före jul som förhandlingarna mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet bröt samman. Medlare från Statens medlingsinstitut kallades in och för en vecka sedan kom ett bud som Hamnarbetarförbundet tackade nej till. Transport har ett kollektivavtal som gäller i alla hamnar. Medlarnas förslag var att Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar skulle teckna ett andrahandsavtal. Konfliktens två parter är inte helt eniga om andrahandsavtalets betydelse.

– Vi fick ett förslag om lösning från medlarna. Vi gjorde bedömningen att det är något vi kan acceptera. Ett andrahandsavtal där Hamnarbetarförbundet får i princip allt man ville ha. Ni vilar ett ansvar på dem att förklara varför strejkerna fortsätter, säger Mattias Dahl.

Eskil Rönér kontrar:

– Vi fick ett bud och parterna är överens om själva andrahandsavtalet. Det vi inte är överens om är bilagan, alltså kravlistan som finns utöver avtalet. Den kan vi inte godta, då monterar man ner andrahandsavtalet till något i stil med hängavtal eller till och med ännu sämre, säger han.

Enligt Eskil Rönér har Hamnarbetarförbundet accepterat att teckna ett så kallat andrahandsval.

– Transport har det första avtalet och vi försöker inte tränga dem. Vi vill komma in i kollektivavtalet och lösa de bekymmer som kommit efter Svenska Hamnars nya policy, som förbjuder deras medlemsföretag att samverka med Hamnarbetarförbundet.

Sveriges Hamnar vill inte träffa Hamnarbetarförbundet för förhandling, man vill i stället fortsätta medlingen.

– Det är viktigt att poängtera att i Sverige gör vi det i den ordningen. Kontakter sker via medlare så länge medling pågår. Vi på arbetsgivarsidan förhandlar inte direkt med dem som riktar strejker mot oss.

Eskil Rönér:

– Vi har inte träffat medlarna sedan de la medlarbudet i tisdags. Det sista man sa var att man inte hade för avsikt att lägga ytterligare bud.

Finns det någonting som pekar mot en lösning på konflikten?

– Inte för tillfället. Det kan jag inte säga. Vi lyssnar med alla öron efter vad som sägs. Vi har inte snappat upp signaler om att arbetsgivaren är villig att backa från den här kravlistan.

– Jag vill säga att bollen ligger hos dem. Jag tror att de har förstått vår argumentation och förstår situationen vi hamnar i med deras kravlista. Vi som organisation kan inte gå med på det. Vi skulle sälja vår fredsplikt för ett avtal som inte är värt något.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Lyftande flygplan

Flygvärdar och flygvärdinnor vill byta fack till Transport

Flyg. Under en längre tid har kabinanställda inom flyget kontaktat Transportarbetareförbundet. De tycker inte att de får det stöd de behöver av fackförbundet Unionen, och vill byta fack. – Vi är beredda att ta över flygvärdinnorna och flygvärdarna, säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Danska transportfacket varslar om stopp för Teslatransporter

Danmarks största fackförbund 3F har tidigare uttalat sitt stöd, men tar nu steget in i Teslakonflikten. Facket varslar om att hamnarbetare och chaufförer i Danmark, om 14 dagar räknat från nu, inte kommer att ta emot eller transportera Teslabilar till Sverige.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.