Nytt strejkvarsel i hamnkonflikt
Hamn. Hamnarbetarförbundet har varslat om nya strejker. Arbetsgivarna har svarat med lockout. – Om vi fortsätter att arbeta efter vår plan kommer givetvis fler varsel, säger Eskil Rönér, ordförande i Hamnarbetarförbundet.
Hamnarbetarförbundet har varslat om nya punktstrejker den 6 februari. Den här gången i Halmstad och Mönsterås. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har svarat med lockout.
Hamnarbetarförbundets varsel har rört sig om några timmar och Sveriges Hamnars lockout-svar har varit betydligt längre.
– Vi gör en individuell bedömning vid varje enskilt fall. I de här fallen har vi gjort bedömningen att strejkerna är lagda så att hela arbetspasset blir utan mening. Det kostar mer än det smakar. I det läget lägger vi lockout för hela passet. Men det gäller så klart bara under de dagar strejkerna pågår och för de grupper som strejkar, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen och Sveriges Hamnar.
Det var före jul som förhandlingarna mellan Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet bröt samman. Medlare från Statens medlingsinstitut kallades in och för en vecka sedan kom ett bud som Hamnarbetarförbundet tackade nej till. Transport har ett kollektivavtal som gäller i alla hamnar. Medlarnas förslag var att Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar skulle teckna ett andrahandsavtal. Konfliktens två parter är inte helt eniga om andrahandsavtalets betydelse.
– Vi fick ett förslag om lösning från medlarna. Vi gjorde bedömningen att det är något vi kan acceptera. Ett andrahandsavtal där Hamnarbetarförbundet får i princip allt man ville ha. Ni vilar ett ansvar på dem att förklara varför strejkerna fortsätter, säger Mattias Dahl.
Eskil Rönér kontrar:
– Vi fick ett bud och parterna är överens om själva andrahandsavtalet. Det vi inte är överens om är bilagan, alltså kravlistan som finns utöver avtalet. Den kan vi inte godta, då monterar man ner andrahandsavtalet till något i stil med hängavtal eller till och med ännu sämre, säger han.
Enligt Eskil Rönér har Hamnarbetarförbundet accepterat att teckna ett så kallat andrahandsval.
– Transport har det första avtalet och vi försöker inte tränga dem. Vi vill komma in i kollektivavtalet och lösa de bekymmer som kommit efter Svenska Hamnars nya policy, som förbjuder deras medlemsföretag att samverka med Hamnarbetarförbundet.
Sveriges Hamnar vill inte träffa Hamnarbetarförbundet för förhandling, man vill i stället fortsätta medlingen.
– Det är viktigt att poängtera att i Sverige gör vi det i den ordningen. Kontakter sker via medlare så länge medling pågår. Vi på arbetsgivarsidan förhandlar inte direkt med dem som riktar strejker mot oss.
Eskil Rönér:
– Vi har inte träffat medlarna sedan de la medlarbudet i tisdags. Det sista man sa var att man inte hade för avsikt att lägga ytterligare bud.
Finns det någonting som pekar mot en lösning på konflikten?
– Inte för tillfället. Det kan jag inte säga. Vi lyssnar med alla öron efter vad som sägs. Vi har inte snappat upp signaler om att arbetsgivaren är villig att backa från den här kravlistan.
– Jag vill säga att bollen ligger hos dem. Jag tror att de har förstått vår argumentation och förstår situationen vi hamnar i med deras kravlista. Vi som organisation kan inte gå med på det. Vi skulle sälja vår fredsplikt för ett avtal som inte är värt något.