Södertälje hamn
Close
Arbetsmiljöproblemen i Södertälje hamn har pågått en längre tid, enligt Transports medlemmar. Bilden från hamnen är tagen i ett annat sammanhang.
Close

”Ohållbar situation i hamnen”

Hamn. – Vi arbetar för att förbättra arbetsmiljön, många av våra medlemmar mår i dag dåligt. Det säger Patrick Hörstam, ordförande för Transportklubben i Södertälje hamn.

Transports lokala klubb slog förra året larm om att arbetsgivaren, kommunala Södertälje hamn, lassar över sitt ansvar för riskfyllt arbete på stuverianställda.

– Just nu är det förtroendefrågan som är det stora, det finns inget förtroende – arbetsgivaren säger en sak och gör en annan, säger klubbordförande Patrick Hörstam, som också är lokalt skyddsombud.

Han vände sig förra hösten till Arbetsmiljöverket. Som skyddsombud tog han i sin 6:6a-anmälan, enligt arbetsmiljölagen, upp flera krav på åtgärder. Det handlade bland annat om att arbetsgivaren ska göra riskbedömningar när fartyg anlöper hamnen. I dag fungerar det i stället så att stuveriarbetarna prickar av en checklista.

Arbetsmiljöverket gjorde vid två tillfällen inspektioner i hamnen under hösten 2018. Verket kom i sin generella bedömning fram till att arbetsgivaren uppfyller skyddsombudets krav.

– Då släppte vi de sakerna, men efter 6:6a-anmälan blev det värre på andra vis –  vissa handlar om rena bestraffningar mot våra medlemmar och om varningar som delats ut utan logik, säger Patrick Hörstam.

Ledningen för det kommunala bolaget har en helt annan bild.

– Arbetsmiljöverkets svar visar att vi gör som vi ska och att vi till och med gör ett bra jobb, säger Robert Tingvall, vd för Södertälje hamn, till Länstidningen Södertälje.

Till tidningen betonar han också att arbetsmiljöfrågorna är ”jätteviktiga, för det här är en farlig arbetsplats”. Men att han inte känner till problem med anställda som mår dåligt på grund av arbetsförhållandena:
– Jag pratade precis med vår arbetsledning som säger att det är väldigt god stämning i personalgruppen.

Vd:n medger dock att sjukfrånvaron ökat under den senaste tiden, men att det är något de ser över och åtgärdar för närvarande.

Transport centralt stöttar klubben i hamnen. Flera förhandlingar har redan genomförts med arbetsgivaren, alla på initiativ av facket. Såväl regionala skyddsombud och ombudsmän från Hamnavdelning 1 och Transports centrala arbetsmiljöombudsman har deltagit. Nästa vecka möts företrädare för Södertälje hamn och Transport igen för nya förhandlingar.

– Jag vill inte tala om detaljer men det kommer att bli en ohållbar situation om inget görs för att förbättra arbetsmiljön, säger klubbordförande Patrick Hörstam.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Erik:
    8 september, 2019

    Jobbar själv på denna arbetsplats och det är otroligt att våran vd står och säger sånna saker att det är bra med personalen det är verkligen inte bra där. Personalen mår riktigt dåligt att gå till sitt jobb. Denna arbetsplats har gått från den bästa jag någonsin jobbat på till den sämsta på inom loppet av ca 1 1/2 år.

Lästips:

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Alve på Skeppsbron, på andra sidan Gavleån ligger gasklockorna på Brynäs. I dag något av en symbol för staden och använda i för olika evenemang. Foto: Lilly Hallberg

Ung kraft i hamnen

Hamn. Var nyfiken, fråga om det fackliga arbetet och gå utbildningar! Det är råd till andra, särskilt yngre, transportare från hamnarbetaren Alve Bladin, ungansvarig i sin avdelning – och själv ”väldigt nyfiken”.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.