Tomas Eneroth på presskonferens.
Close
Tomas Eneroth presenterar utredningen om effektivare kontroll av yrkestrafiken.
Close

Ökad kontroll av yrkestrafiken ska utredas

Politik. Regeringen tillsätter en utredning som ska ta fram förslag för effektivare kontroll av yrkestrafiken. Ett mål är att fler fuskare ska drabbas av sanktionsavgifter.

− Jag vill se en tuffare kontroll av inte minst lastbilstrafiken, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

Utredningen om effektivare kontroll av yrkestrafiken gäller inte bara lastbilstransporter, utan även buss- och taxitrafik.

Bakom tillsättandet av utredningen finns inte minst problemen med överträdelser i cabotagetrafik, utländska åkerier som gör otillåtet många inrikestransporter i landet, blivit ett stort problem.

− Vi har sett hur man pressar priserna och de sociala villkoren för utländska chaufförer, och hur bolagen fuskar med kör- och vilotiderna, säger Tomas Eneroth.

Attraktionskraften i att utbilda sig till lastbilschaufför har sjunkit på grund av detta, konstaterar ministern.

− Vi vill bryta denna utveckling. Nu ska vi se till att få effektivare kontroller. Det ska inte löna sig att fuska.

Utredningen presenterades på en pressträff under förmiddagen. Den ska kartlägga den nuvarande kontrollverksamheten, granska hur man löst frågan i andra länder och föreslå hur den svenska kontrollen kan förbättras.

Minister Eneroth lyfter fram den tyska systemet som ett intressant alternativ till den svenska modellen.

I Tyskland finns en egen myndighet, BAG, som sköter kontrollen av vägarna.

Utredningen ska också överväga om fler överträdelser av reglerna kan straffas med sanktionsavgifter i stället för att myndigheterna ska behöva dra igång en straffrättslig process.

I slutet av nästa år ska utredningen komma med förslag i denna del.

Då ska utredningen också lämna förslag om att införa en ny yrkesgrupp, som får namnet trafiksäkerhetskontrollanter. Dessa ska utföra nykterhetskontroller och även kunna testa förare i fråga om narkotika. Båda dessa uppgifter ligger hos polisen i dag.

Övriga frågor ska utredningen redovisa i mars 2021.

Transport har tryckt hårt på att även beställaransvaret måste vara tydligt och omfattande när det gäller att använda sig av schysta transporter.

Tomas Eneroth säger till Transportarbetaren att lagen infördes bara för ett år sedan och därför kan ändringar inte bli aktuella förrän den kan utvärderas ordentligt. Men han säger att en väg att skärpa beställaransvaret är via den översyn av sanktionsavgifter som utredningen fått i uppdrag att göra.

− Om det behövs skärpning kommer jag inte tveka att genomföra dem, men jag vill först se en ordentlig utvärdering av lagen, säger Eneroth.

Arbetsgivarnas krav om sänkta sanktionsavgifter får däremot inget gehör.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett femte tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.