Oklart läge för vägpaketet i EU
EU. Stämningen var hetsig både i EU-parlamentet och utanför i morse. Transportutskottet debatterade och röstade om det stora vägpaketet. Förhoppningar om EU-krav på schystare villkor grusades delvis. Men sista ordet är inte sagt än.
I början av december var transportministrarna från EU-länderna överens om hur det skulle gå till att få schystare villkor på vägarna. Svenska Tomas Eneroth (S) var nöjd.
I dag var det dags för nästa steg. EU-politikerna i transportutskottet debatterade och fattade beslut i tre frågor som ingår i vägpaketet, som heter mobilitetspaketet på EU-språk:
De nya striktare reglerna för cabotage röstades igenom. Det handlar om hur mycket inrikestrafik som ett fordon från ett annat land får användas till i till exempel Sverige.
Däremot gick inte de föreslagna reglerna om nya villkor för utstationerad arbetskraft i transportbranschen igenom. Utstationerad är den som är anställd i ett EU-land men tillfälligt arbetar i ett annat.
Ett förslag om nya kör- och vilotider godkändes inte heller av utskottet.
Det går en skiljelinje mellan västländer och gamla Östeuropa, där låglönechaufförerna kommer från. Inför dagens utskottsmöte demonstrerade chaufförer och andra utanför parlamentsbyggnaden.
Marita Ulvskog (S), svensk parlamentariker i utskottet, kommenterar besluten:
– Jag är glad att vi vann den viktigaste delen – cabotage. Det är ett bra förslag och mycket viktig för oss i Sverige. Vi har kämpat hårt för det. Även om de andra två också är viktiga. Vi får fortsätta jobba för att vi får rösta om dem i plenum och då kan vi få bra majoritet för våra förslag där.
– Läget är rörigt, kommenterar Magnus Falk, internationell politisk sekreterare på Transport, efter att under dagen ha försökt få besked från Bryssel.
Nästa steg för vägpaketet är egentligen debatt och beslut i EU-parlamentet. Men när paketet inte längre är ett paket – utan tre delar som mötte olika öden i transportutskottet – är det oklart hur politikerna i parlamentet ska hantera frågan. Så här beskriver det svenska S-kansliet i Bryssel läget:
”Gruppledarna i transportutskottet satt i dag en timme och förhandlade om den fortsatta processen, men kom inte överens. Eftersom det är andra gången som ett utskott röstar om förslagen, så är det inte lika klart vilken process som gäller. Gruppledarna ska träffas nästa vecka igen.
Efter parlamentet återstår den så kallade trialogen – då kommissionen, parlamentet och ländernas ministrar slutligt ska enas om hur lagar och regler ska ändras.