Kongress 2017

Olika åsikter om organisering – framtidsutredningen går vidare

Organisering. Åsikterna är många om Transports särskilda fackliga organiseringsarbete, som startade 2011. Till kongressen kom krav på allt från att lägga ner verksamheten till att satsa ännu mer. Förbundsledningen linje var att organiseringen ska diskuteras i den stora framtidsutredning som kongressen redan beslutat om.

Totalt tio motioner berör det som från början kallades organizerprojektet. Det är en verksamhet där en grupp personer anställts speciellt för att jobba med facklig organisering på utvalda arbetsplatser.

Joakim Borg, från Hälsingland, var först ut när debatten startade:

– Den här frågan behöver verkligen utredas, för det är uppenbart att verksamheten väckt starka känslor och splittrat oss.

Mats Gahrn, Göteborgsavdelningen, tog över mikrofonen:

– I min roll som studieorganisatör har jag sett hur många av våra kursdeltagare som rekryterats via organiseringsprojektet. Jag har också noterat hur mycket mer motiverade deltagarna är nu.

– Och kongresskamrater; har ni sett hur många här inne i salen som är unga? Hur många av dem som kliver upp i talarstolen och håller fantastiska inlägg. Jag har fått kritiska frågor från avdelningar. Man säger: ”Ni skickar unga torpeder hem till oss. Vad ska vi med dem till? Jag frågar: ”Har ni kollat om det finns någon ammunition i dem då?”

Det är de unga som är Transports framtid, fortsatte Mats Gahrn:

– Stötta dem! Gör vi det ser jag ljust på Transports framtid.

Laddad fråga

Johan Eriksson från flygavdelning 46 höll med Gahrn:

– Tänk att organiseringen kunde bli så laddad. Hur kommer det sig att vi glömt bort hur man gör när man bygger facklig verksamhet? En del beror nog på oss själva, men det handlar också om tryck utifrån och ändrade förutsättningar på arbetsmarknaden.

– Vi behöver ta ett samlat grepp, så att vi inte jobbar mot varandra. Det har helt klart förekommit barnsjukdomar i organiseringsprojektet. Vi välkomnar att frågan behandlas i framtidsutredningen.

Michael Stjärnfeldt, från flyget, fyllde i:

– På arbetsplatserna springer vi fortare och fortare. Vi tvingas prestera mer och mer. Som fackliga förtroendemän tar vi fajten för människor som är förbannande. Men vad händer när vi tar upp missförhållandena med ledningen. Det blir tyst på golvet, folk är rädda.

– Hur möter vi det här? Jo, genom att organisera, organisera, organisera!

Mer organisation

Under rubriken organisation finns också några motioner som handlar om förbundets struktur, bland annat den nuvarande indelningen i sex regioner.

Även här ville förbundsstyrelsen hänskjuta frågorna till framtidsutredningen.

Från förbundets minsta avdelning, Gotland, kom krav på att förbundet ska verka för fack med stark lokal anknytning.

Patrik Gardelin från Gotland sa:

– Flera fackförbund har lämnat Gotland för fäfot. Transport måste jobba så lokalt det bara går, skapa närhet till medlemmarna.

Vid omröstningen fick förbundsstyrelsen gehör för sin linje. Både den fackliga organiseringen och förbundets framtida struktur ska behandlas av framtidsutredningen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transport har tagit fram ett presentationsmaterial som avdelningarna kan använda vid skolinformation.

Fler elever går med i Transport

Organisering. Transport har i dag över 1 500 elevmedlemmar, fler än någonsin tidigare. Framgångskoden bakom lyckad värvning är bland annat snabbt inträde i förbundet tack vare digital teknik.

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Facket tappar medlemmar

Transport. Två år med pandemi har slagit hårt mot organiseringen. Transports ledning ser allvarligt på utvecklingen med vikande medlemsantal. Men också chansen att vända på utvecklingen – nu.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.