Om affären är för bra för att vara sann …
Svartföretag. Det finns en rad punkter att gå igenom för att avslöja om ett företag är oseriöst och fifflar med skatter, avgifter och avtal. I dag kom en sammanställning av riskfaktorer som den som ska göra affärer med ett företag bör kolla. Och kanske också den som är på väg att börja jobba på en arbetsplats.
”Gör en fördjupad kontroll om du får flera indikationer på att affären kan vara för bra för att vara sann”, skriver Stora branschgruppen i sin vägledning för schyst konkurrens. Gruppen är ett samarbete mellan åtta myndigheter, flera fackförbund samt branschorganisationerna inom åkeri, taxi och flytt.
– Den här rapporten ska användas som ett verktyg, säger Joakim Guttman, central ombudsman på Transport som har varit med i Stora branschgruppen vid ett par tillfällen.
– Den kan användas i en facklig förhandling till exempel när det handlar om att ett företag vill anlita underentreprenörer eller om det ska köpas upp. Även när vi ska påverka en upphandling. Och en anställd kan kanske också få hjälp att hitta brister och påpeka dem, säger han.
Joakim Guttman är nöjd med att också branschorganisationerna, där de flesta företag är med, också står bakom rapporten.
I den 51 sidor tjocka skriften listas tecken på att ett företag arbetar på den svarta marknaden. Där slås fast att ett bolag som fuskar med skatter och avgifter inte heller sköter arbetsmiljön för de anställda.
Vad ska man leta efter?
Se upp för målvakter, det vill säga när någon annan än den som för bolagets talan driver det på papperet. Tecken på att företaget drivs av en målvakt kan vara att hen förekommer i andra företag också, att hen saknar branschkunskap, har mycket låg inkomst, är mycket ung eller nyanländ till landet, har skulder hos kronofogden, har funnits med i bolag som gjort konkurs …
Och hur kollar man själva företaget?
Är det nytt? Och expanderat snabbt i och med en upphandling? Är det registrerat som arbetsgivare? Momsregistrerat? Har det F-skatt? Gömmer det kontaktuppgifter? Hänvisar bara till en boxadress? Saknar det bank- och plusgiro? Saknas revisor? Har det skulder hos kronofogden? Har det lämnat in årsredovisning och skattedeklaration? Saknar fakturorna specifikation? Är många anställda skrivna på samma adress?