Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang.
Close
Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang.
Close
Kongress 2022

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen är det ingen som har tagit tag i frågan.

Gratis mensskydd på arbetsplatserna är med bland kraven i kollektivavtalsförhandlingarna, men hittills har det inte skrivits in i något av de färdiga avtalen. Att det är en fråga med låg prioritet visar också den rundringning till avdelningarna som Transportarbetaren har gjort under våren.

– Det har varit så mycket annat med avtalsförhandlingarna så vi har inte fokuserat på den frågan än. Men det är ju ett kongressbeslut så det ska göras, säger Henrik Holmgren från avdelning 12 i Malmö.

– Det är alldeles för dåligt att vi inte har följt upp det. Jag ska lyfta det på nästa styrelsemöte, säger Lars Eriksson från avdelning 32 Mellersta Norrland.

Andreas Kedborn från avdelning 19 Norra Mälardalen säger att ombudsmännen tar upp frågan om gratis mensskydd när de sitter i förhandlingar – om det blir läge. Och Anna Axelsson från avdelning 20 Norra Småland säger att de ska ta fram en plan och ta upp i styrelsen för ombudsmännen att de ska jobba för gratis mensskydd på arbetsplatserna.

///Vill ha gemensam strategi

Flera avdelningsrepresentanter efterfrågar också en gemensam strategi från Transport.

– Vi hoppas att förbundet snarast tar fram en plan och riktlinjer för hur vi ska arbeta med detta, så att det ser så lika ut som möjligt över hela landet, säger Ludwig Eriksson på avdelning 41 Uppsala.

Några avdelningar har i alla fall gratis mensskydd på de egna toaletterna. En av dem är avdelning 14 Helsingborg. Ali Shibl som är kassör och ombudsman på avdelningen har även jobbat med frågan i kommunfullmäktige och är angelägen om att få in gratis mensskydd överallt där det behövs.

– Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat, säger han.

 

Läs även: Cellprov in i Foodora-avtal

Svårt att byta mensskydd när toaletter stängs

Ung kvinna på toalett. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

När toaletter på rastplatser stängs för att det skräpas ner, har kvinnor ingenstans att byta mensskydd. Det vill avdelning 9 Örebro göra något åt.

– Många av våra medlemmar har inte en fast arbetsplats. De är ute och åker, och behöver toaletter längs vägarna. Men det är många rastplatser som har stängt sina toaletter i vårt område. Var ska man byta mensskydd då? I skogen?

Det säger avdelningens ordförande Emma Brodin. Hon och hennes kollegor har tagit upp frågan med lokala politiker, men ingen tar på sig ansvaret.

– Vi har även lyft frågan med förra infrastrukturministern Tomas Eneroth i augusti förra året, men än så länge har det inte lett till något, säger Emma Brodin.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Flygplan som lyfter

Tidsfrist för organisering av kabinpersonal

Flyg. Än är det inte klart om det blir Transport, Unionen eller bägge facken som ska organisera och teckna kollektivavtal för flygets kabinpersonal – flygvärdinnor och flygvärdar. Men nu har förbunden i alla fall enats om att träffas för konkreta överläggningar i frågan.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.