Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Höstens Operation Klöver är den femte i ordningen. Arbetsmiljöverket har denna gång haft särskilt fokus på flera branscher: transport, taxi, detaljhandel och byggsektorn.

Arbetet är en fortsättning på tidigare insatser, där totalt nio myndigheter samarbetar, med avsikt att försvåra för kriminella nätverk på arbetsmarknaden. Det handlar om att bekämpa arbetslivskriminalitet och att stärka efterlevnaden av arbetsmiljölagar. En grundtanke är att skapa förutsättningar för sund konkurrens.

Under Operation Klöver IV upptäckte myndighetens kontrollanter både brottslig verksamhet och brister i arbetsmiljöarbetet hos många företag. Något som nu resulterat i stora vitesbelopp, förbud och sanktionsavgifter.

Totalt rör det sig om nära 4,8 miljoner kronor i viten och sanktionsavgifter.

– När vi genomför dessa typer av insatser fångar vi inte bara upp ren brottslighet. Vi identifierar också företag som bryter mot arbetsmiljölagen, vilket vi inte kan blunda för, säger Lina Andersson, regional samordnare på Centret mot arbetslivskrimanlitet i region syd, i ett pressmeddelande.

Lina Andersson betonar också att alla företag, oavsett om de medvetet begår brott eller av okunskap misslyckas med att följa gällande regler, är ansvariga. Och att de måste åtgärda bristerna i arbetsmiljön:

– Ingen ska behöva riskera att bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete.

Arbetet vid de lokala centrerna mot arbetslivskriminalitet runt om i landet har pågått under flera år. Transportarbetaren har tidigare skrivit om det samordnade arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Under höstens operation arbetade andra myndigheter i efterhand med att analysera uppgifterna som kommit fram vid Arbetsmiljöverkets kontroller. Skatteverket har till exempel kontrollerat personalliggare – för att se vilka som arbetar på stället – och att företagets kassaregister används korrekt.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.