Öppet brev till de politiska partierna i Sverige

Debatt. En grupp som oftast glöms bort i debatten om anständiga arbetsvillkor är taxi- och färdtjänstchaufförer.

Att ”ta en taxi” innebär att vi väljer ett transportmedel som vi känner oss säkra med. Chauffören kör oss säkert, han är trevlig och lyssnar på vårt babblande. Han hittar utan problem. Ja, det är vad vi förväntar oss.
Som brukare inom färdtjänsten eller skolskjutsen förväntas chauffören komma i tid, hjälpa till med in- och avstigning, öppna dörrar, hitta på sjukhus. Självklart vet han/hon hur man spänner fast rullstolar, bårar och glöm inte säkerhetsbältet. Även om instruktionerna från beställningscentralerna är luddiga så förväntas han/hon att veta vad uppdraget innebär.

Denna grupp, chaufförerna, är under attack och har så varit under flera år.

Nästan dagligen kan vi i dagspressen läsa om hur en chaufför har blivit attackerad, rånad eller bestulen. Han/hon upplever springnotor och överförfriskade som spyr ner bilen. Att färdtjänsten inte fungerar läser vi om lika ofta. Att det är chaufförerna som nästan alltid får ta första smällen när något inte fungerar står det sällan något om.

Lönen, enligt det senaste kollektivavtalet, är knappt 105 kronor i timmen. På många håll betyder det inget eftersom de flesta åkare inte följer avtalet. Någon ersättning för obekväm arbetstid eller övertid existerar inte.

Ackord- eller provisionsbaserad löneersättning tillhör vanligheterna i dag. Svensk lagstiftning och det gamla kollektivavtalet godkänner denna löneform för persontransporter.

Arbetstiden är satt till 13 timmar per dygn. Många åkare ”tvingar” chaufförer att köra mer än så. För att kunna försörja sina familjer är det ett stort antal förare som kör extra pass utöver den lagliga körtiden. Många är de som arbetar upp mot 200 timmar i månaden för att få ut en lön på drygt 10 000 kronor i månaden.

Arbetsförmedlingen har satt i system att dela ut nystartsjobb inom taxi. Många åkare utnyttjar detta och har flera chaufförer som har olika former av bidrag. När tiden för bidraget går ut, sägs chaufförerna upp och nya bidragsberättigade anställs. På så sätt snedställs konkurrensen och lönespiralen går nedåt.

Upphandlingar inom sektorn samhällsbetalda resor, färdtjänst skolresor etcetera, sker nästan uteslutande till lägsta prisanbud, utan någon större tanke på arbetsmiljö eller kvalitet. Detta i kombination med dåliga uppföljningar från upphandlande myndigheters sida gör att chaufförerna pressas av åkarna till att köra fler körningar och längre pass.

Många smååkare har satt i system att erbjuda svartkörningar. Inkomsterna registreras inte och beskattas naturligtvis inte heller. Kontrollen från myndigheter, Skatteverket och polisen är få. Mycket beroende på bristande resurser och att det inte är prioriterade ärenden.

Tillbud inom både taxi och färdtjänst anmäls sällan till Arbetsmiljöverket och ofta blir anmärkningarna lämnade utan åtgärd. Många åkare har inte något skyddsombud på arbetsplatsen och vill inte ha det. På grund av låga upphandlingsnivåer eftersätts underhåll på fordon och material.

Den ”fria” etableringsrätten har skapat en överetablering på marknaden och lönesättningen har blivit lidande. Beställningscentraler har som intresse att ansluta så många bilar som möjligt. De tjänar ju på anslutningsavgiften till centralen och bryr sig inte om arbetsförhållanden eller arbetsmiljö. Många beställningscentraler är öppet antifackliga.

Den ”fria” prissättningen gör att förare tittas på med misstänksamhet. Prissättningar på upp till 9 000 kronor (för trafikverkets standardresa på tio kilometer) finns på sina håll, vilket också uppmärksammats av utländsk press. Detta hör inte ihop med en väl fungerande bransch.

Vi chaufförer har vår yrkesheder. Nu vill vi ha den respekt som vi förtjänar av brukare, upphandlingsorganisationer, beställningscentraler, arbetsgivare och arbetsmarknadens parter.

Våra krav är enkla:

Förbjud ackords- eller provisionslöner för persontransporter.
Inför digitala förarkort.
Ingen dispens för att köra utan gällande taxameter.
Upphandlingar ska innehålla krav på att kollektivavtal ska finnas och efterföljas.
Arbetsmiljö ska vara en prioriterad punkt i upphandlingar
Ta bort den fria etableringsrätten.
Ta bort den fria prissättningen.
Begränsa Arbetsförmedlingens möjligheter att ge bidragsformer som snedställer konkurrensvillkoren inom branschen.
•Ge Skatteverket och polisen resurser att genomföra regelbundna kontroller av misstänkta fuskare.
Det är valår i år och vi vill veta hur de politiska partierna har tänkt rensa upp i det träsk, som branschen är i dag. Om ni hamnar i regeringsposition efter valet. Vi vill veta detta så att vi kan dela era svar till alla våra kollegor runt om i landet. Vi röstar och vi pratar med många väljare varje dag året runt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

”Jag tycker om ge service och har stor respekt för äldre och funktionshindrade personer”, säger Serpil Tumer.

Serpil skolade om sig till omsorgschaufför

Taxi. Serpil Tumer har jobbat som frisör, städerska, undersköterska, barnskötare och på dagverksamhet för funktionshindrade barn. Arbetsförmedlingen tipsade om en utbildning och nu har hon både taxiförarlegitimation och jobb – inom serviceresor.

"Resultaten pekar på att nästan varje chaufför förlorar cirka 30 000 kronor i lön per år. Det är väldigt mycket pengar", säger Viktor Petrov.

Miljoner till taxichaufförer efter lönekoll

Taxi. Drygt 2 miljoner kronor i lönetillägg för en rad taximedlemmar i Transport och nästan 1,3 miljoner i skadestånd till förbundet. Det blev resultatet när facket kollade upp lönerna och förhandlade med arbetsgivarna på tre olika taxibolag i landet.

Solen går upp över fälten. Foto: Martina Hansen

Tidningsbudens akademi

Tidningsbud. För många år sedan satt jag på Tidningsbärarnas kundtjänst och väntade på nästa samtal. Då fick jag en fullständigt galen idé. Tänk om det krävdes högre utbildning för att få dela ut morgontidningar. Hur hade det sett ut?

Alla män måste ta sitt ansvar

Debatt. 2017 fick metoo sitt genomslag i hela världen. Kvinnor berättade om olika former av övergrepp, våldtäkter, trakasserier och hur män beter sig, oavsett yrke eller bransch, mot kvinnor. För män blev det en chock att det var så. Inte för någon annan orsak än att ”hur ska man nu kunna titta på en kvinna utan att bli anklagad”.

David Ericssons senaste krönikor
David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Läsning. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Trafikverket gör en ny piruett!

Väghållning. Ont i handleden, stel i axlarna och allmänt risig. Det tog två dygn att rehabilitera sig från spänningarna i kroppen efter resan hem i snöstormen mellan Jönköping och Södertälje i början av april. Men jag och bilen kom i alla fall fram helskinnade!

Var står vi nu?

Nato. Sverige har skrivit på ett avtal med USA som innebär att dess krigsmakt fritt kan använda svenska baser och regementen från Boden i norr till Revingehed i söder. Om riksdagen godkänner avtalet med två tredjedels majoritet i slutet av året så går det igenom.

Tillsammans formar vi framtidens villkor

Ordförandeord. Förbundet har genomfört en rad regionkonferenser där vi gått igenom läget och olika delar av våra verksamheter. Självklart har en hel del tid lagts på utvärdering av den avtalsrörelse som vi genomförde senast, men också tankar och förberedelser inför den som komma skall.

Alexandra Einerstams senaste krönikor
Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Läs, annars ryker skärmtiden

Läsning. Vi lever i en tid av digitala skärmar och är ständigt uppkopplade. Mobilen (och andra skärmar) erbjuder oss ständiga belöningar och för att få dessa belöningar, krävs ingen nämnvärd ansträngning.

Varför säger färre och färre ifrån?

Civilkurage. Min mamma hade civilkurage och jag har ärvt min beskärda del av det. När jag läser om det som hände i Skärholmen, där en man visade civilkurage och blev skjuten till döds, tänker jag på en händelse som jag var med om i Farsta förra året.

Feedback kan vägleda och såra

Återkoppling. I estetiska sammanhang kallas kritik för ”bedömandets konst” – det är alltså en konst att ge och ta emot kritik. Nu för tiden pratar vi mindre om kritik och mer om feedback – den omtalade återkopplingen som är avsedd att vägleda och förbättra.

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Sommar, semester och sommarjobbare

Ledare. Semestern tackar jag särskilt för. Tack alla ni som förra århundradet kämpade för semester, kortad arbetstid och föräldraledighet. Utan ert engagemang och er kamp hade vi inte haft de semestervillkor vi har i dag.

EU-valet den 9 juni

Vi vill ta kampen mot organiserad brottslighet på arbetsmarknaden

Debatt. För att stoppa pengaflödet till gängen måste vi ta tillbaka kontrollen över svenska arbetsplatser från kriminella företag och organiserade brottsnätverk. Därför presenterar vi tio konkreta EU-förslag för att städa upp på arbetsmarknaden.

Jag skojade ju bara!

Insändare. Känner du igen uttrycket? Inte ovanligt så kunde jag höra det när jag gick i grundskola från någon som uppenbarligen blivit påkommen med att göra något riktigt dumt.

Blåst på jobbet på grund av adhd

Insändare. En dag i januari 2024 ringer min son och säger att han har blivit uppsagd på grund av arbetsbrist. Jag hör på honom att han är stressad och inte har koll på situationen. Några dagar senare får jag se ett papper som sonen känt sig pressad att skriva under där han ”bekräftar sin uppsägning”. Om han inte skrev under skulle de säga upp honom, ska de ha sagt till honom.

Rejäl utmaning att välja ny LO-ledning

Ordförandeord. När denna krönika skrivs så drar det sig så sakta ihop till LO-kongress. Och en helt ny LO-ledning ska väljas.