Debatt. Som facklig företrädare, och högst involverad i att rädda så många jobb som möjligt, förundras man över att företag som har kollektivavtal tillåter att människor behandlas olika.
Samtidigt blir man som facklig glad när man läser Peter Frankes artiklar i så väl Arbetet som VF. Han beskriver på ett bra sätt de olika världarna och orättvisor som följer i coronans spår.
Coronaepidemin är ett bra exempel på hur den svenska modellen gynnar samhället. Men också ett exempel på hur orättvist politiken slår mot dem som faktiskt vill följa den svenska modellen.
Vi tänker på de företag som har kollektivavtal och försöker följa dessa. Men de ska ideligen konkurrera med företag som inte vill följa spelreglerna och inte ge sina anställda den trygghet som ett kollektivavtal ger.
För företag som är anslutna till någon arbetsgivarorganisation har man förhandlat fram möjlighet att göra lokala överenskommelser om korttidspermittering. Den möjligheten får man om man följer mbl, förhandlingsordningar i avtalen och framför allt krav på riskbedömningar och konsekvensanalyser. Detta för att de anställda ska känna sig trygga i förändringarna.
Men något sådant krav finns inte för dem som inte har kollektivavtal.
Därför tycker vi från fackligt håll att det är konstiga krav som ställs av Tillväxtverket. Myndigheten kräver på dessa företag endast att de ska komma överens med 70 procent av de anställda. Inget krav på riskbedömningar ut i från den lagstiftning som finns i arbetsmiljölagen.
Man kan också ställa sig frågan vilken anställd som skulle säga nej till permittering om alternativet är att man mister sitt jobb, trots att man kanske inte får tjänstepension som de som har ett kollektivavtal får eller ett skydd om olyckan skulle vara framme och man förolyckas på arbetet.
Från fackligt håll avundas vi inte Tillväxtverket den fagra uppgiften att sortera bort dem som bara har gjort ansökningar för att sko sig på statens givmildhet i kristider. Det är märkligt att inte fler ifrågasätter vad skattepengarna går till. Här har man en möjlighet att ge dem som anpassat in sig i den svenska modellen ett skydd, men då ska alla ges den möjligheten.
Det känns inte rättvist.