Orättvisor i karensavdrag synade

Arbetsmarknad. I januari skrotade regeringen utredningen om karensavdrag. Efter skarp kritik har en översyn gjorts. I rapporten som nu är klar föreslås ökat skydd mot inkomstbortfall för vissa yrkesgrupper.

Nio av tio medlemmar inom LO-förbunden saknar möjlighet att arbeta hemma. Det är en anledning till att fackföreningsrörelsen välkomnade den utredning som den socialdemokratiska regeringen tillsatte våren 2022.

Intentionen med utredningen var att reformera systemet för att komma till rätta med orättvisor på grund av yrkestillhörighet. LO:s ordförande Susanna Gideonsson har kallat karensavdraget en statlig straffavgift för arbetare.

Men i januari beslutade den nya, borgerliga regeringen att lägga ned utredningen. Det väckte mycket kritik, från både LO och Socialdemokraterna. Även regeringens stödparti, Sverigedemokraterna, gick ut och kritiserade beslutet. Och regeringen backade.

I våras gav regeringen en arbetsgrupp på socialdepartementet i uppdrag att göra en översyn av karensavdraget. Syftet var framför allt att analysera hur ändamålsenligt karensavdraget är och om det finns behov av att ändra systemet. En slutsats är att karensavdraget är mer rättvist än den tidigare karensdagen.

Översynen presenterades i dag, den 15 december.

Arbetsgruppens rapport innehåller flera förslag med syfte att skydda grupper som är särskilt utsatta på grund av återkommande sjukfrånvaro, exempelvis anställda inom vård och omsorg.

Några av förslagen:

  • Karenstak för vissa grupper: Något avdrag på sjuklönen ska inte göras om avdraget gjorts för en individ vid sex tillfällen under de senaste tolv månaderna.
  • Utökat högriskskydd: Undantag från karensavdrag för fler individer med sjukdomar som innebär ökad risk för sjukfrånvaro.
  • Enklare administration av högriskskyddet, som innebär att arbetstagare med högriskskydd ska ansöka om sjukpenning direkt i början av en sjukperiod. För arbetsgivare betyder det att de inte längre är skyldiga att betala ut sjuklön för arbetstagare som har rätt till skyddet.

– Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet till följd av karensavdrag för personer med återkommande sjukfrånvaro, säger Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister, i ett pressmeddelande från socialdepartementet.

– Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster och för anställda inom många kvinnodominerade yrken som vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och förskollärare. Grupper som har väldigt begränsade möjligheter att jobba hemifrån.

Arbetsgruppen framhåller i sin rapport också att det i dag finns ett stort mörkertal av individer som inte känner till högriskskyddet, eller som av andra orsaker inte söker det trots att de kan ha rätt till skyddet mot inkomstbortfall.

Några beslut är ännu inte tagna. Regeringen ska efter beredning ta ställning till arbetsgruppens förslag.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utredning för att stoppa onormalt låga anbud vid upphandlingar

Upphandlingar. Oseriösa taxi- och färdtjänstbolag som konkurrerar med undermålig och farlig arbetsmiljö och fuskar med löner, skatter och avgifter kan gång på gång vinna upphandlingar. Nu ger regeringen konkurrensverket i uppdrag att komma med förslag som ska underlätta för upphandlande myndigheter och enheter att välja bort anbud som är onormalt låga och oseriösa.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.