Orättvisor i karensavdrag synade
Arbetsmarknad. I januari skrotade regeringen utredningen om karensavdrag. Efter skarp kritik har en översyn gjorts. I rapporten som nu är klar föreslås ökat skydd mot inkomstbortfall för vissa yrkesgrupper.
Nio av tio medlemmar inom LO-förbunden saknar möjlighet att arbeta hemma. Det är en anledning till att fackföreningsrörelsen välkomnade den utredning som den socialdemokratiska regeringen tillsatte våren 2022.
Intentionen med utredningen var att reformera systemet för att komma till rätta med orättvisor på grund av yrkestillhörighet. LO:s ordförande Susanna Gideonsson har kallat karensavdraget en statlig straffavgift för arbetare.
Men i januari beslutade den nya, borgerliga regeringen att lägga ned utredningen. Det väckte mycket kritik, från både LO och Socialdemokraterna. Även regeringens stödparti, Sverigedemokraterna, gick ut och kritiserade beslutet. Och regeringen backade.
I våras gav regeringen en arbetsgrupp på socialdepartementet i uppdrag att göra en översyn av karensavdraget. Syftet var framför allt att analysera hur ändamålsenligt karensavdraget är och om det finns behov av att ändra systemet. En slutsats är att karensavdraget är mer rättvist än den tidigare karensdagen.
Översynen presenterades i dag, den 15 december.
Arbetsgruppens rapport innehåller flera förslag med syfte att skydda grupper som är särskilt utsatta på grund av återkommande sjukfrånvaro, exempelvis anställda inom vård och omsorg.
Några av förslagen:
- Karenstak för vissa grupper: Något avdrag på sjuklönen ska inte göras om avdraget gjorts för en individ vid sex tillfällen under de senaste tolv månaderna.
- Utökat högriskskydd: Undantag från karensavdrag för fler individer med sjukdomar som innebär ökad risk för sjukfrånvaro.
- Enklare administration av högriskskyddet, som innebär att arbetstagare med högriskskydd ska ansöka om sjukpenning direkt i början av en sjukperiod. För arbetsgivare betyder det att de inte längre är skyldiga att betala ut sjuklön för arbetstagare som har rätt till skyddet.
– Arbetsgruppens förslag skulle minska inkomstbortfallet till följd av karensavdrag för personer med återkommande sjukfrånvaro, säger Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister, i ett pressmeddelande från socialdepartementet.
– Det skulle ha särskilt stor betydelse för de individer som har lägst inkomster och för anställda inom många kvinnodominerade yrken som vårdbiträden, undersköterskor, barnskötare och förskollärare. Grupper som har väldigt begränsade möjligheter att jobba hemifrån.
Arbetsgruppen framhåller i sin rapport också att det i dag finns ett stort mörkertal av individer som inte känner till högriskskyddet, eller som av andra orsaker inte söker det trots att de kan ha rätt till skyddet mot inkomstbortfall.
Några beslut är ännu inte tagna. Regeringen ska efter beredning ta ställning till arbetsgruppens förslag.