Ordförandevalet het potatis
Om sju månader startar Transports kongress. Den hetaste frågan är vem som ska leda förbundet de kommande fem åren. Vilka får väljas till ordförande? Vilka vill? Och vem eller vilka personer har starkast stöd i nuläget? Transportarbetaren frågade ordförandena i de 25 avdelningarna.
Transport leds i dag av ett verkställande utskott (vu) på tre personer. Det är förbundsordförande Lars Lindgren, förbundskassör Tommy Wreeth och förbundssekreterare Markus Pettersson.
På kongressen som hålls i Örebro den 3 till 8 juni 2017 ska ett nytt vu väljas. Det kan bli tre personer igen. Eller kanske fyra, om kongressen skulle fatta beslut om att återgå till en ordning som gällt under vissa kongressperioder.
Lars Lindgren har redan gått ut med att han gärna ställer upp för ytterligare en femårsperiod. Kruxet är att han tillhör en grupp ombudsmän som anställdes under en tid när fackförbunden över lag tillämpade en generös pensionsålder – 60 år.
Lindgren fyller 60 i maj 2017, alltså en månad före kongressen. Är han därmed diskvalificerad?
Ja, säger en del. Ingångna (anställnings-)avtal ska hållas, är ett av argumenten.
Nej, säger andra. Här pekar man på att kongressen är fri att bestämma, fri att ändra regler om det behövs.
Precis så gjorde IF Metall med sin ordförande Anders Ferbe som valdes om trots att han passerat åldersribban. Försvararna anför också att alla löntagare numera har lagstadgad rätt att jobba kvar till 67 år.
Hur som helst har frågan om ”valbarhet” och vilka alternativa personer som kan komma ifråga blivit en het potatis i Transport. En rad bedömare pratar om ett olyckligt vakuum som uppstått – ett vakuum som faktiskt påverkar arbetet i förbundet. Flera efterlyser ett snabbt klargörande så att vanliga medlemmar får insyn och möjlighet att fundera över vem eller vilka som kan tänkas leda Transport. Och hur de vill göra det.
En del av debatten handlar också om vanliga ombudsmän och vilka regler som ska gälla för dem. Nyanställda ombudsmän har numera 65 år inskrivet i anställningsavtalen. Men tidigare gällde andra villkor, exempelvis 60 och senare 62 år. Har alla lokala och centrala ombudsmän rätt att jobba kvar till 67 år?
Blir svaret ja finns det frågetecken kring lön kontra pension. Som det är nu får ombudsmän som pensioneras vid låt säga 62 en avtalspension på 78 procent av lönen fram till 65 år.
Premierna till denna pension har betalats in löpande av förbundet och finns på den anställdes eget pensionskonto.
Under årens lopp har åtskilliga ombudsmän gått i pension och sedan ombetts hoppa in igen, när det uppstått behov på avdelningarna. Inhopparna har då lyft sin pension plus full lön från förbundet.
Kritiker har ifrågasatt om det är rätt att lyfta lön och pension samtidigt. Andra röster påpekar att vanliga löntagare också kan ta ut sin ålderspension från 61 år och samtidigt fortsätta jobba.
Om ombudsmän i framtiden jobbar vidare efter låt säga 62 år kan de, precis som vanliga löntagare, välja att skjuta upp pensionsuttaget.