Ordningsvakter avslöjade med rasistiska inlägg

På kvällar och nätter jobbar de som krogvakter. Annars som ordningsvakter på de vanliga bevakningsföretagen i Malmö. Avslöjandena om deras grova rasistiska inlägg i den slutna Facebookgruppen får både arbetsgivare och Transport att reagera.

Krogvakterna berättar om besökare som fått stryk, och Facebookvännerna hyllar inläggen. Kroggäster med utländsk bakgrund beskrivs kränkande och rasistiskt, och reaktionen blir tummen upp. Aftonbladet har avslöjat innehållet i den slutna gruppen där 24 krogvakter på Malmös nattklubbar samlas.

Både vaktchefen, som också administrerar Facebookgruppen, och flera medlemmar jobbar även för auktoriserade säkerhetsföretag i staden. Som anställda av Securitas och andra företag är de ordningsvakter i köpcentrum.

– Vi är väldigt upprörda, kommenterar Ronny Fredriksson, pressansvarig i Securitas och tidigare personalchef just i Malmö. Det är oacceptabelt att anställda hos oss ska uttrycka sig och agera rasistiskt.

Han berättar hur företaget tänker gå vidare:

– Vi ska utreda vilka av våra anställda som det handlar om och sedan göra det tydligt för dem hur man ska bete sig som anställd i Securitas. Om de agerar på detta sätt i sitt arbete hos oss kan det bli disciplinära åtgärder ut ett arbetsrättsligt perspektiv.

Disciplinära åtgärder ut ett arbetsrättsligt perspektiv?

– Ja, en skriftlig varning eller i värsta fall uppsägning. Vi kommer att göra individuella bedömningar.

Transports Jerker Nilsson, central ombudsman med ansvar för bevakning, suckar lite inför frågor om krog- och ordningsvakterna i Malmö och Facebookgruppen.

– På alla våra utbildningar, både egna och de vi gör ihop med arbetsgivarna, tar vi upp sociala medier. Jag varnar alltid för att blanda ihop arbetet och privatlivet på Facebook, Twitter och allt vad det kan heta.

– Jag informerar om att det ofta leder till disciplinära åtgärder, kanske till och med att man skiljs från sin anställning. Och det kan vara att man skriver något positivt om eller ifrån jobbet … men som någon annan tolkar väldigt negativt.

Han konstaterar också att risken är överhängande att det som skrivs på sociala medier hamnar framför arbetsgivaren, även om det publiceras i slutna grupper.

Oscar Nilsson är klubbordföranden på Securitas i Malmö. Han häpnade i morse när han läste artiklarna:

– Jag tar förstås avstånd från det som de har skrivit, säger han. Och jag blir ledsen över hur mycket skada de här krogvakterna gör för företaget vi jobbar på, för alla de kollegor som gör ett bra jobb och för hela branschen.

Securitas Ronny Fredriksson säger också att avslöjandena får företaget att fundera mer på sin hållning när det gäller bisysslor bland de anställda:

– Som krogvakt kan du befinna du dig i en miljö där du kan komma i kontakt med kriminalitet, och det vill vi inte att våra anställda ska utsätta sig för.

Fotnot: Facebookgruppen har tagits bort efter avslöjandena om innehållet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Väktarprofil dömd till fängelse för grov misshandel

Bevakning. En väktare i norra Sverige har dömts till 1 år och 9 månaders fängelse för grov misshandel.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms ­annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.

Riskkapitalbolaget CVC villigt höja budet på Schenker

Ekonomi. Globala riskkapitalbolaget CVC, med bas i Luxemburg, förlorade mot logistikbjässen DSV i budgivningen om transportbolaget DB Schenker. Men CVC:s företagsledning förklarar sig nu vara beredd att höja sitt bud.

Enkätsvar vittnar om stress

Servicetrafik. Nära åtta av tio chaufförer svarar att körtiderna är otillräckliga för att utföra arbetet på ett säkert vis. Det visar en enkät gjord bland färdtjänstförare.

Nytt bokningssystem – orimliga körtider

Servicetrafik. I maj införde trafikbolaget i Gävleborgs län ett nytt system för färdtjänst, skolskjutsar och sjukresor. För många chaufförer med redan tajta körtider innebar det att uppdrag blev omöjliga. Och dagligen se hur stress och förseningar ytterst drabbar dem som är i behov av transport.

Den italienske kungen inviger den första motorvägen med en tur i sin Lancia Trikappa. I bilen sitter också vägens skapare Piero Puricelli.

Nu fyller motorvägen 100 år

Årsdagar. Kanske borde man ändra alla hastighetsskyltar till ”100” för en enda dag. Nu fyller nämligen världens första motorväg 100 år. Men när bilisterna i Milano körde de 4 milen till Varese så fanns inte ordet motorväg, då hette det autostrada.

Förslag om nya regler för klampning av fordon

Åkeri. Ta bort tidsgränsen för hur länge en lastbil får låsas fast genom så kallad klampning för att hindra fortsatt färd, när en chaufför brutit mot gällande regler. Den lagändringen föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.