Oro för YKB-kurser när pandemin växer
Åkeri. Pandemin växer i en andra våg. Samtidigt stiger oron bland yrkesförare med yrkeskompetensbevis (YKB) som snart löper ut att de ska smittas i skolsalar. – Min kompis ska på kurs i helgen och är så stressad att han mår illa, säger Freddy Welle.
Han är själv åkerichaufför, ordförande i Transports åkerisektion i Göteborg och brinner för åkerifrågorna. Dessutom tillhör han riskgruppen och närmar sig 66 år.
– Mitt YKB löper ut i juni och jag har två delkurser kvar. Många kollegor ringer till mig eftersom jag är fackligt engagerad och säger att de varken vill eller vågar sätta sig ihop med andra nu när pandemin växer igen.
Freddy Welle pekar på myndigheternas skärpta restriktioner i bland annat Stockholm, Göteborg och på fler håll. Och lyfter fram råden om att man i riskområden bara ska träffa sin närmaste familj. Det rimmar illa med att samlas i ”trånga skolsalar med en massa okända människor”, betonar han.
Signaler om att avstånden kan bli svåra att hålla i kurslokalerna har kommit från bekymrade chaufförer i Gävle, berättar Freddy Welle. Han sitter i Transports delegation som nu förhandlar om ett nytt åkeriavtal och har kontaktat förbundet i frågan.
– EU borde göra ett nytt undantag från utbildningsreglerna fram till halvårsskiftet 2021 eller året ut, råder Freddy Welle makthavarna.
– Fruktansvärt många är oroliga nu och vi blir ju inte sämre chaufförer för att vi väntar lite med att gå YKB-kurserna, anser han.
När Transportarbetaren ringde sektionschef Anna Westerlund på Transportstyrelsen i augusti hade smittspridningen planat ut. Hon förklarade då att det inte var aktuellt att förlänga dispensen och ge förarna ytterligare tid, innan de måste förnya sina yrkeskompetensbevis. Några sådana signaler hade heller inte kommit från EU eller ansvarigt departement i Sverige.
Nu när coronan slagit till i en andra våg säger Anna Westerlund att myndigheten är väl medveten om att situationen förändrats.
– Chaufförerna ringer oss också och är oroliga. Det jag kan säga är att vi drar i de trådar vi kan och tar de kontakter som behövs med infrastrukturdepartementet och så vidare. Kort sagt: Frågan är uppe på bordet hos oss och vi jobbar med den, säger Anna Westerlund.
Hon tillägger:
– Jag har full förståelse för att förare i dagsläget inte vill sätta sig i en utbildningslokal med andra människor som de inte känner.
Samtidigt har Transportstyrelsen inget mandat att utfärda dispens från utbildningskravet, betonar Anna Westerlund. Hon refererar till den så kallade Omnibusförordningen, som EU–kommissionen fattade beslut om i våras. Den innebar att giltighetstiden för YKB förlängdes i sju månader – för chaufförer med bevis som löpte ut mellan den 1 februari och den 31 augusti i år. Därefter var det dags att sätta sig på skolbänken igen.
Oroliga förare ringde Transportarbetaren redan då och ville att undantaget skulle förlängas, för att hindra onödig smittspridning. Men fick alltså nobben.
Anna Westerlund konstaterar att inte bara Sverige utan en hel rad andra länder i Europa nu drabbas av pandemin. Det ger frågan större tyngd bland politikerna på EU-nivå, där den ytterst avgörs. I dagsläget törs hon inte ge några löften om nya undantag från unionens utbildningsregler, men hoppas kunna komma med klarare besked längre fram.
– Vi kommer att lägga upp information på vår hemsida, transportstyrelsen.se, så fort vi vet mer, tipsar Anna Westerlund.