Corona

Oro över YKB-kurs i coronatid

Åkeri. – Vi är redan så utsatta för corona. Varför ska vi tvingas ihop på YKB-kurser och öka risken? Förläng dispensen för fortbildning ytterligare ett halvår! Uppmaningen kommer från en orolig lastbilschaufför. Får han något gehör hos ansvariga?

Svaren Transportarbetaren får ger inget större hopp om att Sverige ska förlänga undantaget för yrkeskompetensbevis (YKB) till följd av pandemin. Frågan avgörs på EU-nivå, inte av ett enskilt land. EU-rätten står över svensk lag. Men kanske kommer en större del av utbildningen att kunna hållas på distans framöver, siar de som är insatta i frågan på Transportstyrelsen och Tya  (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd).

På grund av covid-19 beslutade EU i våras att införa ett undantag från kravet att förnya YKB för yrkesförare. Undantaget eller dispensen gäller för chaufförer med YKB som löper ut mellan den 1 februari och 31 augusti i år. Förlängningen gäller i sju månader, räknat från det datum beviset går ut.  Det innebär alltså att förare med YKB som upphör den 1 september och därefter får sätta sig på skolbänken igen, oavsett hur pandemin utvecklar sig i höst.

Reglerna återfinns i den så kallade omnibusförordningen, som började gälla den 4 juni och omfattar alla EU-länder. Missuppfattningen att exempelvis Tyskland, Frankrike eller Polen skulle ha längre dispens än Sverige stämmer inte, enligt Anna Westerlund vid Transportstyrelsens sektion för yrkestrafikregler.

Hon berättar att Sverige i juli i år gjorde en bedömning och meddelade EU att någon förlängning inte behövs.

– Utfärdandet av YKB har snarare ökat än minskat under den här perioden och det är viktigt att förarna genomgår de kompetenshöjande utbildningarna för trafiksäkerheten. Att inte ha rätt kompetens när man kör ett tungt fordon är en säkerhetsrisk på våra vägar. Därför ser vi inget behov av en förlängning i nuläget, säger Anna Westerlund.

Vad som orsakat ökningen vet hon inte, men gissar att åkerier som fått mindre att göra i pandemin har passat på att utbilda sina medarbetare.  Om nya dispenser kan komma under hösten, i fall smittan tar ny fart i Europa, har Anna Westerlund svårt att uttala sig om.

– Jag kan inte sia om det, kanske kan EU-kommissionen ta ett nytt grepp i frågan. Men i dagsläget ser vi inga indikationer på det. Vi har inte hört något om det från infrastrukturdepartementet och de brukar vara snabba att meddela oss. Om andra länder har begärt en förlängning av dispenstiden känner jag inte till.

Enligt Anna Westerlund och kollegan Emma Norlander, som Transportarbetaren tidigare intervjuat i frågan, har Transportstyrelsen haft god kontakt med YKB-utbildarna. De har gett positiva besked om att de löst problemen och kan genomföra kurserna på ett säkert sätt.

– Man har till exempel haft färre deltagare och anpassat sig efter rådande omständigheter, säger Anna Westerlund.

Hon påpekar att arbetsgivaren har ansvar för de anställdas arbetsmiljö under utbildningen och att föra en dialog med utbildningsanordnaren om säkerheten.

Henrik Färnbo på Tya och berättar om det nya regelverk för YKB som började gälla den 23 maj i år. Fortfarande är det totalt fem delkurser som gäller, om sammanlagt 35 timmar (trots en del missförstånd där också). EU har utökat antalet kurstimmar som får genomföras på distans till högst tolv, när det gäller fortbildning.

En arbetsgivare eller YKB-utbildare som, på eget bevåg, skulle satsa på mer distans- och digital utbildning för att skydda deltagarna från virus skulle bryta mot reglerna, förklarar Anna Westerlund.

– Vi har EU-rätten att förhålla oss till.

Hon tror inte att fler distanstimmar är på gång just nu, till följd av covid-19, eftersom den nya förordningen kom så sent som i maj.

Tror du det kan bli en förändring på sikt?

– Vi vet inte vilka pandemier som kan komma framöver och hur synen på digitala möten och distansutbildningar kommer att förändras globalt.  Återigen blir det fråga om spekulationer, men världen kommer i alla fall att se annorlunda ut, säger Anna Westerlund.

Henrik Färnbo på Tya, beskriver ett oroligt år bland YKB-utbildarna efter att de nya reglerna infördes. En planerad konferens för att gå igenom regelverket fick ställas in. Återigen corona. I stället genomförde Tya ett digitalt möte, ett webbinarium, för kursanordnarna i juli. Drygt 60 deltager anslöt, trots semestertid, och fick ställa frågor till Transportstyrelsen.

– I mars ställde vi frågan om det var möjligt att anordna lärarledd distansutbildning för förare som ska förlänga sin YKB-behörighet. Den ska i så fall vara precis som i klassrummet där lärare och deltagare kan kommunicera. Det sa Transportstyrelsen nej till. Efter det kom regelverket med högst tolv distanstimmar, säger Henrik Färnbo.

Han ser det som en början att glänta på den digitala dörren.

– Det ställer lite andra krav på både utbildare, arbetsgivare och förare.

Ett annat problem är att Transportstyrelsen inte har något fungerande datorsystem för att ta emot intyg för varje genomgången delkurs. Först när den femte är avklarad ska den sista utbildaren skicka in alla fem pappersintyg, förklarar Henrik Färnbo. Kursarrangören är skyldig att behålla en kopia i fem år, men ett företag kan ju gå omkull, påpekar han.

– Vi har framfört det till Transportstyrelsen och hoppas att ett nytt rapporteringssystem ska komma.

Henrik Färnbo ser mer distansutbildning som praktiskt möjlig.

– Absolut, men det ska inte vara e-learning. Man ska inte bara sätta elever framför datorn och låta dem klara sig själva utan erbjuda digital klassrumsutbildning. Läraren ska finnas med i ett klassrum och bemöta deltagarna. Körkortskontroll krävs också och att man identifierar sig.

Är mer YKB-utbildning på distans på väg?

– Får jag spekulera säger min magkänsla att man kommer att öppna upp mer för det om några år. Särskilt om det blir lättare att delrapportera varje genomförd kurs.

Angående coronaskyddet på kurserna räknar Henrik Färnebo upp munskydd, extra mycket handsprit, större kurslokaler, mer avstånd mellan deltagarna. Och att inte servera buffémat.

Martin Miljeteig är arbetsmiljöombudsman på Transport. Han tillägger att man bara ska gå utbildningen om man är frisk, kan halvera antalet deltagare  och att särskild hänsyn ska tas till personer i riskgrupper.

– Känner jag mig orolig att gå får arbetsgivaren ta höjd för det och ordna individuella lösningar. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för den fysiska och psykosociala arbetsmiljön och ska bekosta det extra skydd som kan behövas. I något fall kan det vara en kurs med bara en eller två anställda, säger

– Ansvaret för att utbildningen genomförs på ett säkert sätt vilar på både arbetsgivaren och utbildaren. Medlemmar som är osäkra kan vända sig till sin lokala Transportavdelning.

Martin Miljeteig ser distansutbildning som ett komplement till ”fysiska” YKB-kurser.

– Att köra huvuddelen digitalt tror jag inte på. Den bör vara lärarledd, på plats. Aktörerna har redan nu visat prov på fusk med intyg och för få lärotimmar, säger han.

Transportstyrelsen ansvarar för tillsynen över utbildningsanordnarna, som måste ha myndighetens tillstånd att bedriva YKB-utbildning.

 

Fotnot. Tya (Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd) drivs gemensamt av arbetsgivare och fack. Instansen anordnar kurser och bedriver projekt för att förbättra arbetsmiljön, höja kompetensen och statusen inom transportsektorn. Läs mer på tya.se.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stig:
    13 november, 2021

    Hei, här i Finland kan vi utbilda oss via online hemma på soffan :) Vi har samma 12 timmars-regel men sen kan vi med datorn studera under uppsikt ( man måst ha watsapp eller signal i telefonen, via den kan övervakaren se att personen är den rätta. Tyvärr så är ni långt efter oss på YKP skolningarna, Stigu

  2. patrik nelin:
    12 januari, 2021

    Vi får inte fira jul med våra anhöriga. men att träffa 20 okända människor i en lokal en hel dag är helt okey. Vet inte om jag vill utsätta mig och mina medmänniskor för detta. Hur ska man göra???

  3. Rolf Harry Essebrink:
    1 december, 2020

    Ni och EU skulle ju ha reagerat för länge sen ,vi är i ett ännu sämre läge nu än i våras när det gäller pandemin! Ni tvingar riskgrupper att riskera sina liv !

  4. Christer Hedström:
    14 november, 2020

    Pratas bara om dom som behöver förnya sitt befintliga ykb kort.
    Vi som behöver det för första gången, alltså inte haft ykb tidigare, vad gäller oss?
    Står i startgropen att starta upp mitt åkeri, hade planerat in ykb kursen, men den avblåstes och blir inget förrän i februari.
    Står med ett investerat ekipge men får inte köra.

  5. Justina Öster:
    14 november, 2020

    En viktig fråga för din arbetsgivarorganisation. Vi på red tar också till oss den./Justina

Lästips:

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Foodorabud på moped åker på snöig innerstadsgata i Stockholm

Ett steg mot bättre villkor för plattformsarbetare

Gigarbetare. Regeringen tar hjälp av arbetsmarknadens parter för att förbättra plattformsarbetarnas villkor. Utredare tillsatt för att få en svensk lag på plats.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.