Reno Norden Malmö bilar
Close
När Reno Norden i Malmö tog över anställda från den förra entreprenören fick rutinerade sopgubbar sex månaders provanställning.
Close
Upphandling

Osäkerhet vart femte år

Sophämtning. Vart femte år är det dags. Då kommunerna upphandlar sophämtning får landets sopgubbar leta nytt jobb igen. Ingen av landets största kommuner har ställt krav på att personalen ska få följa med efter upphandling av sophämtning.

Sju av de tio största kommunerna i Sverige upphandlar hämtning av hushållssopor. Ingen av dem kräver att personalen ska få följa med till de nya entreprenörerna.

– Ett hot mot fackligt engagemang och människors trygghet, säger Transports centrala ombudsman Joakim Guttman.

Det var på många sätt upphandlingen av sophämtning i Stockholm som låg till grund för sommarens vilda sopstrejk. Reno Norden och Suez ska hämta alla hushållssopor i hela kommunen från och med den 1 oktober. I upphandlingen fanns inga krav på att personalen skulle få följa med, och därför inte heller krav på att några villkor skulle hänga med.

I somras när sopkonflikten just inletts berättade Reno Nordens vd Peter Ekholm att sopgubbarnas förändrade lönevillkor stod klart för Stockholms kommun redan när upphandlingen gjordes. De summor staden betalar till Reno Norden räcker inte till de gamla lönerna.

– Det hade gått att sätta krav på lönenivåer, men det gjordes inte, sa Ekholm till Svenska Dagbladet.

Störst i Sverige

Reno Norden är störst i Sverige på sophämtning. Företaget har funnits i Malmö i många år. Men när bolaget i våras fick ett nytt område började det kärva även där. En del fick följa med från den gamla entreprenören. Men då med provanställning. En person som jobbat som sopgubbe i Malmö i 17 år fick sex månaders provanställning.

Kim Jensen är huvudskyddsombud på Reno Norden i Malmö:

– Jag tycker inte det är bra. Om man har jobbat så många år kan man jobbet. Problemet är att man kan gallra bort de lite äldre för att man tror de är slitna. Vi sopgubbar har ett tungt jobb och håller inte i all evighet.

Han undrar hur det kommer sig att bussförare får behålla sin trygghet när en ny entreprenör vinner, men inte sopgubbar.

– För dem går det automatiskt.

– När man är provanställd är man förstås lite rädd. Du vill inte vara obekväm i arbetsgivarens ögon. Är det dåliga hämtställen så är det inte säkert att du säger det.

Just nu är du ett ganska obekvämt skyddsombud som ställer hårda krav på arbetsgivaren. Hade du vågat göra det som provanställd?

– Jag hade nog tänkt sig för en och två gånger innan jag hade sagt att något är fel. Vad jag förstår var det inget skyddsombud som fick följa med efter förra upphandlingen.

Ekonomiska bekymmer

Reno Nordens ekonomiska bekymmer är numera vida kända. Det är just dåliga upphandlingar som ligger bakom förlustsiffrorna.

– Det har blivit mycket sämre på företaget. Flera gubbar har slutat för att arbetsbelastningen blivit för stor. Alla mår dåligt. Vi har hus och lån och vet inte om jobbet finns kvar om några månader, säger Jensen.

Ingen av de största kommunerna som upphandlar sophämtning ställer krav på att personal ska få följa med, enligt Transportarbetarens undersökning.

Helsingborg är en av de stora kommuner som har hämtning av hushållsavfall i egen regi. Kommunen har däremot lagt ut slamsugning och hämtning av trädgårdsavfall. I den senaste upphandlingen av slamsugning påverkades två anställda. Helsingborg ställde då krav på att båda skulle följa med från Sita till Ohlssons. Och med dem skulle alla villkor och anställningsförmåner följa med. Helsingborg var också den enda av de tio största kommunerna som ställt den typen av krav.

Men går det att kräva att personalen får följa med?

Kommunal har länge kämpat för att busschaufförer ska få vara kvar vid upphandlingar och numera är det ganska vanligt. I Stockholms tunnelbana har personalen fått följa med i varje upphandling sedan slutet av 1990-talet.

Flera parametrar

Lagen om offentlig upphandling är komplicerad och har flera parametrar att väga in.

Om samma krav går att ställa på sophämtning är fortfarande oklart, berättar Petter Florwald, jurist på Upphandlingsmyndigheten.

– Det här är en fråga som debatterats mycket i politiken. Men den har inte prövats juridiskt ännu och vi på Upphandlingsmyndigheten har inte tagit ställning till hur vi ser på det.

Transportarbeten ringer också till LO-TCO Rättsskydd för att dubbelkolla. Rättsskyddets chef Dan Holke säger samma sak. Ingen vet säkert.

Däremot tillägger han att det är tveksamt om en ny entreprenör kan ta med alla utom ett par ”obekväma” eller ”utslitna”. I lagen om anställningsskydd (las) finns en paragraf som heter 6b. Den handlar om verksamhetsövergång. Den reglerar bland annat på vilket sätt personal och löner och förmåner ska få följa med när anställda ofrivilligt byter arbetsgivare.

Vid en första privatisering av kommunal verksamhet är det alltid en verksamhetsövergång. Vad som gäller när nästa privata entreprenör tar över är inte lika klart. Det finns ett antal kriterier som avgör om las 6b ska gälla eller inte.

– Om en stor del av personalen och kanske sopbilarna hänger med börjar det likna en verksamhetsövergång. Då ska alla dagar på las-listan och alla anställningsförmåner följa med, säger Dan Holke.

Varför provanställning?

Joakim Guttman är central ombudsman på Transport. Han tycker att kommunerna alltid borde kräva att personalen ska få följa med.

– Vad ska de vara provanställda för? De hämtar ofta samma sopor och kör ibland i samma bilar som bara målats om. Jag tycker att personalen och villkoren alltid ska få följa med vid upphandlingar, precis som vid en verksamhetsövergång, säger han. Och fortsätter:

– Den som arbetar på ett företag som upphandlas är aldrig riktigt trygg. Speciellt då det oftast kommer en ny entreprenör som vinner på lägre bud, och så ska mindre folk och färre bilar täcka större områden.

Joakim Guttman är rädd att ständiga arbetsgivarbyten på sikt minskar förutsättningarna för lokalt fackligt engagemang.

– Personer som är obekväma riskerar att inte få följa med till nästa arbetsgivare. Och om de väl får göra det är det med provanställning, då är man lite mer försiktig, säger han.

Vad säger lagen?

Två lagar avgör om eller när personalen får följa med vid upphandling.

1. Den ena är lagen om offentlig upphandling. Den finns till för att alla företag inom EU ska kunna konkurrera på lika villkor. Ofta vinner det lägsta budet. Men det har blivit vanligare med andra så kallade kvalitetskrav.
De krav köparen ställer i en upphandling ska vara proportionerliga. Det går till exempel att kräva att en lastbil ska ha en viss storlek, men inte att det ska vara en Scania.

Med krav på att personal ska följa med, finns en risk att befintlig personal i det vinnande företaget hamnar i ett sämre läge i turordningsreglerna. Då ska de som upphandlar klara av att argumentera för att den gamla personalen borde följa med.

Kraven som ställs i upphandlingen får inte heller diskriminera.

2. Den andra är lagen om anställningsskydd § 6 b. Avsnittet är främst till för att arbetstagare ska skyddas när de flyttas från en arbetsgivare till en annan. Det mest tydliga exemplet är när kommunal verksamhet privatiseras eller läggs ut på entreprenad. Men det kan också vara aktuellt i andra fall. I så fall finns sju olika kriterier som vägs ihop.
Vid verksamhetsövergång flyttas anställningskontrakten över. Dessutom ska alla löner, förmåner och tid på las-listan följa med.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kenneth Grampe:
    13 september, 2017

    Detta system som är ett resultat av EU medlemskapet. Ett otyg som gör att medlemmarna aldrig kan känna sig säkra. Sophämtingen borde Kommunaliseras!

  2. Tjocke Farbrorn:
    5 september, 2017

    Avseende stockholms upphandlingar av avfallstjänster o den "remake" avs ackordslön mm det medförde...
    Kolla fakta om uppgifterna avs kommunens namnlista över sopgubbar man inte ville entreprenörerna skulle överta/tillåtas anställa vid ett vinnande anbud. Är det ryktet sant bör det få földer

Lästips:

Upphandlingar sänke för LO-branscher

Offentliga upphandlingar. Färdtjänst, avfallshantering, skolskjutsar, vård och omsorg – varje år upphandlas verksamhet för över 800 miljarder kronor med skattepengar. Fast för många branscher är offentliga upphandlingar ett sänke. LO har gett ut en guide för att återta kontrollen.

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Bil med taxiskylt

Kommunalförbund vill bryta med taxibolag

Servicetrafik. Färdtjänst och servicetrafik i Västernorrland kan vara hotade av en konflikt mellan kollektivtrafikmyndigheten och taxibolag verksamma i sammanlagt sju kommuner.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.