Osäkerhet vart femte år
Sophämtning. Vart femte år är det dags. Då kommunerna upphandlar sophämtning får landets sopgubbar leta nytt jobb igen. Ingen av landets största kommuner har ställt krav på att personalen ska få följa med efter upphandling av sophämtning.
Sju av de tio största kommunerna i Sverige upphandlar hämtning av hushållssopor. Ingen av dem kräver att personalen ska få följa med till de nya entreprenörerna.
– Ett hot mot fackligt engagemang och människors trygghet, säger Transports centrala ombudsman Joakim Guttman.
Det var på många sätt upphandlingen av sophämtning i Stockholm som låg till grund för sommarens vilda sopstrejk. Reno Norden och Suez ska hämta alla hushållssopor i hela kommunen från och med den 1 oktober. I upphandlingen fanns inga krav på att personalen skulle få följa med, och därför inte heller krav på att några villkor skulle hänga med.
I somras när sopkonflikten just inletts berättade Reno Nordens vd Peter Ekholm att sopgubbarnas förändrade lönevillkor stod klart för Stockholms kommun redan när upphandlingen gjordes. De summor staden betalar till Reno Norden räcker inte till de gamla lönerna.
– Det hade gått att sätta krav på lönenivåer, men det gjordes inte, sa Ekholm till Svenska Dagbladet.
Störst i Sverige
Reno Norden är störst i Sverige på sophämtning. Företaget har funnits i Malmö i många år. Men när bolaget i våras fick ett nytt område började det kärva även där. En del fick följa med från den gamla entreprenören. Men då med provanställning. En person som jobbat som sopgubbe i Malmö i 17 år fick sex månaders provanställning.
Kim Jensen är huvudskyddsombud på Reno Norden i Malmö:
– Jag tycker inte det är bra. Om man har jobbat så många år kan man jobbet. Problemet är att man kan gallra bort de lite äldre för att man tror de är slitna. Vi sopgubbar har ett tungt jobb och håller inte i all evighet.
Han undrar hur det kommer sig att bussförare får behålla sin trygghet när en ny entreprenör vinner, men inte sopgubbar.
– För dem går det automatiskt.
– När man är provanställd är man förstås lite rädd. Du vill inte vara obekväm i arbetsgivarens ögon. Är det dåliga hämtställen så är det inte säkert att du säger det.
Just nu är du ett ganska obekvämt skyddsombud som ställer hårda krav på arbetsgivaren. Hade du vågat göra det som provanställd?
– Jag hade nog tänkt sig för en och två gånger innan jag hade sagt att något är fel. Vad jag förstår var det inget skyddsombud som fick följa med efter förra upphandlingen.
Ekonomiska bekymmer
Reno Nordens ekonomiska bekymmer är numera vida kända. Det är just dåliga upphandlingar som ligger bakom förlustsiffrorna.
– Det har blivit mycket sämre på företaget. Flera gubbar har slutat för att arbetsbelastningen blivit för stor. Alla mår dåligt. Vi har hus och lån och vet inte om jobbet finns kvar om några månader, säger Jensen.
Ingen av de största kommunerna som upphandlar sophämtning ställer krav på att personal ska få följa med, enligt Transportarbetarens undersökning.
Helsingborg är en av de stora kommuner som har hämtning av hushållsavfall i egen regi. Kommunen har däremot lagt ut slamsugning och hämtning av trädgårdsavfall. I den senaste upphandlingen av slamsugning påverkades två anställda. Helsingborg ställde då krav på att båda skulle följa med från Sita till Ohlssons. Och med dem skulle alla villkor och anställningsförmåner följa med. Helsingborg var också den enda av de tio största kommunerna som ställt den typen av krav.
Men går det att kräva att personalen får följa med?
Kommunal har länge kämpat för att busschaufförer ska få vara kvar vid upphandlingar och numera är det ganska vanligt. I Stockholms tunnelbana har personalen fått följa med i varje upphandling sedan slutet av 1990-talet.
Flera parametrar
Lagen om offentlig upphandling är komplicerad och har flera parametrar att väga in.
Om samma krav går att ställa på sophämtning är fortfarande oklart, berättar Petter Florwald, jurist på Upphandlingsmyndigheten.
– Det här är en fråga som debatterats mycket i politiken. Men den har inte prövats juridiskt ännu och vi på Upphandlingsmyndigheten har inte tagit ställning till hur vi ser på det.
Transportarbeten ringer också till LO-TCO Rättsskydd för att dubbelkolla. Rättsskyddets chef Dan Holke säger samma sak. Ingen vet säkert.
Däremot tillägger han att det är tveksamt om en ny entreprenör kan ta med alla utom ett par ”obekväma” eller ”utslitna”. I lagen om anställningsskydd (las) finns en paragraf som heter 6b. Den handlar om verksamhetsövergång. Den reglerar bland annat på vilket sätt personal och löner och förmåner ska få följa med när anställda ofrivilligt byter arbetsgivare.
Vid en första privatisering av kommunal verksamhet är det alltid en verksamhetsövergång. Vad som gäller när nästa privata entreprenör tar över är inte lika klart. Det finns ett antal kriterier som avgör om las 6b ska gälla eller inte.
– Om en stor del av personalen och kanske sopbilarna hänger med börjar det likna en verksamhetsövergång. Då ska alla dagar på las-listan och alla anställningsförmåner följa med, säger Dan Holke.
Varför provanställning?
Joakim Guttman är central ombudsman på Transport. Han tycker att kommunerna alltid borde kräva att personalen ska få följa med.
– Vad ska de vara provanställda för? De hämtar ofta samma sopor och kör ibland i samma bilar som bara målats om. Jag tycker att personalen och villkoren alltid ska få följa med vid upphandlingar, precis som vid en verksamhetsövergång, säger han. Och fortsätter:
– Den som arbetar på ett företag som upphandlas är aldrig riktigt trygg. Speciellt då det oftast kommer en ny entreprenör som vinner på lägre bud, och så ska mindre folk och färre bilar täcka större områden.
Joakim Guttman är rädd att ständiga arbetsgivarbyten på sikt minskar förutsättningarna för lokalt fackligt engagemang.
– Personer som är obekväma riskerar att inte få följa med till nästa arbetsgivare. Och om de väl får göra det är det med provanställning, då är man lite mer försiktig, säger han.