Close
Lager- och terminalarbetare, lastbilschaufför och taxichaufför är yrken som sticker ut med en större andel atypiska jobb.
Close

Osäkra jobb kan leda till tidig död

Arbetsliv. Kombinationen låg lön och otrygga anställningar leder till stress och i värsta fall för tidig död. En handbok från Karolinska institutet har tio förslag på att minska hälsoriskerna.

Forskarna har valt att kalla de osäkra jobben för atypiska jobb med låg kvalitet. Det handlar om jobb där lönen är låg eller oförutsägbar, där anställningskontrakten är korta och kanske innebär att du är på olika arbetsställen hela tiden.

Forskare har studerat stora grupper människor och upptäckt att ungefär 500 000 i den svenska arbetskraften har den här typen av osäkra och lågavlönade jobb. Den allvarligaste risken är att den med atypiskt jobb med låg kvalitet löper 20 procent högre risk att dö i förtid.

Ninni Norlinder är medförfattare till Atypiska sysselsättningars påverkan på hälsan.
Ninni Norlinder är medförfattare till Atypiska sysselsättningars påverkan på hälsan. Foto: Privat

– Vissa vill kanske tro att det rör sig om jobb på marginalen och att det är i problembranscher eller i nästan olaglig verksamhet. Men det här är några av de vanligaste yrkena som finns, säger Ninni Norlinder, som har skrivit handboken Atypiska sysselsättningars påverkan på hälsan tillsammans med Theo Bodin.

De vanligaste jobben med låg kvalitet är ofta offentligt finansierade. Det rör sig till exempel om barnskötare. Andra yrken som sticker ut med en större andel atypiska jobb är lager- och terminalarbetare, lastbilschaufför och taxichaufför.

Var är riskerna för ohälsa störst?

– En av de större riskerna är för den som är ny på jobbet. Något man ofta är som bemanningsanställd. Vi kan se att tidigare arbetslivserfarenhet bara kompenserar riskerna till en viss del. Även om du har 25 års arbetslivserfarenhet har du som bemanningsanställd ökad risk för arbetsolyckor. Du har kanske inte fått en tillräckligt bra introduktionen eller vet hur rutinerna fungerar och inte heller känner kollegorna på samma sätt.

Vad kan man göra åt det då?

– Vi pekar på tio åtgärder. Den första handlar om att ställa bättre arbetsrättsliga krav vid offentliga upphandlingar. Många ställer redan i dag ganska bra krav, men inte tillräckligt många följer upp dem.

– Ett annat förslag är att minska de kortaste tidsbegränsade anställningarna. Det är där osäkerheten är som störst, säger Ninni Norlinder.

Åtgärdsförslagen har tagits fram efter analyser av vilka faktorer som skapar risker för hälsan. Handbokens författare har också tittat på vad stora internationella organisationer som OECD och Eurofund föreslår. Vissa av förslagen är inte nya.

– Men det är viktigt att komma ihåg att förslagen har en utgångspunkt i forskning och inte från tyckande.

Lyssnar någon på er?

– Vi har haft bra möten med fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Jag upplever ett genuint intresse från alla. Men problemen är inte heller störst på de arbetsplatser där arbetsgivare och anställda är organiserade. Det är där man är oorganiserade på båda sidor problemen är som störst, säger Ninni Norlinder.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Friskvård och skyddsombud

Ledare. Arbetsmiljöverkets statistik visar en otäck ökning både på antalet dödsfall relaterade till arbetsplatsolyckor och anmälda arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.