Debatt / Kommentar. Josephine var utlånad till ett kundföretag som utför tredjepartslogistik inom Transports organisationsområde. Hennes visstidsanställning avslutades, trots att Performiq samtidigt annonserade ut lediga tjänster på samma företag.
Josephine hade dessutom schema som sträckte sig längre än tiden för visstidsanställningen. Det förekom också sexuella trakasserier mot henne på den arbetsplats där hon var utlånad.
Kundföretaget har arbetsmiljöansvar för bemanningsanställda som arbetar hos dem. Transport har förhandlat fram en diskrimineringsersättning till Jospehine med aktuellt kundföretag. Kundföretaget har varit seriösa och tagit detta på stort allvar.
Tyvärr så har inte Performiq reagerat på samma sätt. Den naturliga reaktionen hos två kvinnliga chefer som får till sig att en av deras personal blivit utsatt för sexuella trakasserier, borde varit att ta detta på största allvar och försöka hjälpa och stötta henne. Så har inte skett.
Tyvärr så väljer Performiq att blunda för detta och gömma sig bakom regelverket för att fortast möjligt göra sig av med problemet. Vi har genom förhandling fått erfara att det inte finns vare sig kunskap eller vilja hos Performiq att stötta sin personal när de utsätts för sexuella trakasserier.
Nu är Transport inte administrativt inkopplat förbund via LO hos Performiq så vi kan inte själva driva detta vidare.
Med de diskussioner som nu förs gällande moderniserad las, med ökad flexibilitet och begränsade möjligheter så behöver vi inom fackföreningsrörelsen på allvar diskutera huruvida bemanningsföretag fortsatt skall finnas på svensk arbetsmarknad.
Vi har inte annat än skapat en andra klassens anställningstrygghet för dessa bemanningsanställda.