Otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid
Forskning. Vikariat radat på vikariat, otillräcklig lön, lågt inflytande över arbetet och svårt att utnyttja sina rättigheter på jobbet. En ny studie vid Karolinska institutet visar att osäkra, otrygga anställningar kan öka risken att dö i förtid.
Forskningsrapporten pekar också på att risken att dö en för tidig död minskar med 20 procent om en anställd går över från en osäker anställning till ett fast jobb.
Forskarna vid Karolinska institutet använder sig av begreppet ”prekära jobb” för att beskriva arbeten med otrygga anställningsvillkor. Det handlar om osäkra anställningskontrakt som exempelvis vikariat, låg lön, brist på inflytande och möjlighet att tillvarata sina rättigheter på arbetsmarknaden. Något som leder till osäkerhet och oförutsägbarhet för den anställda.
Hur kan sådana arbetsförhållanden påverka risken att dö, var den fråga forskarna sökte svar på. I ett pressmeddelande säger forskaren Theo Bodin:
– Det här är den första studien som visar att ett byte från ett osäkert jobb till ett säkert kan minska risken att dö. Det är samma sak som att säga att risken att dö för tidigt är förhöjd om man stannar kvar i ett arbetsliv med osäkra anställningar.
Undersökningen bygger på registerdata från över 250 000 arbetare mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006–2017. Forskarna har tagit med personer som under denna tid jobbade med osäkra anställningsvillkor och sedan gick över till säkra förhållanden.
Enligt forskarna minskade risken att dö en för tidig död med 30 procent, om arbetarna fortsatte arbeta under trygga villkor.
Eftersom befolkningsunderlaget var så stort kunde forskarna ta hänsyn till en rad faktorer som också kan påverka dödligheten, förklarar forskaren Nuria Matilla-Santander:
– Som ålder, andra sjukdomar som arbetare kan lida av eller förändringar i livet som till exempel skilsmässa. Med de metoder vi använde oss av kan vi vara relativt säkra på att skillnaden i dödlighet beror på anställningens säkerhet och inte på andra individuella faktorer.