Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock
Close
Rådande väderförhållanden har orsakat stora trafikproblem på flera håll i landet. (GENREBILD)
Close

Oväder skapar kaos i trafiken

Trafik. (UPPDATERAD) Kraftiga snöfall, kyla och blåst har orsakat stora problem i trafiken på flera håll i landet. Närmare tusen bilar satt på torsdagsmorgonen fast på E22:an mellan Kristianstad och Hörby.

Med hjälp av Försvarets bandvagnar hade ett hundratal personer på morgonen hämtats ur bilar som i går fastnat på motorvägen i nordöstra Skåne. De evakuerade har förts till en uppsamlingsplats i Hörby kommun.

Arbetet med att röja vägen går sakta framåt, enligt polisen på torsdagens förmiddag. Räddningstjänsten har klippt upp mitträcket på E22:ans sträckning för att få loss bilister som på onsdagen fastnat i snöovädret

Enligt Trafikverkets prognos kan vägen först öppnas klockan 8 i morgon, fredag. Men det är preliminär prognos som kan komma att ändras.

De som sitter fast uppmanas att inte lämna sina bilar utan sitta kvar och invänta hjälp. Hittills har inga svåra sjukdomsfall rapporterats, men räddningspersonal har hanterat några fall. Det rör sig bland annat om hjälp till ett par personer med diabetes, enligt polisen.

På eftermiddagen fick SOS International en beställning att inleda och koordinera bärgning av lastbilar som fastnat längs vägen. Ett 60-tal tungbärgare har skickats till platsen. Vid 21-tiden på torsdagen var det fortfarande ett 50-tal lastbilar som stod kvar och bärgningsarbetet väntades pågå hela natten.

Flera varningar

Sträckan på E22:an går genom ett av de områden som SMHI utfärdat varningar för. Tidigare i veckan låg en orange varning, den näst högst varningskategorin, också över Blekinge och södra delarna av Kalmar län.

Inför Trettonhelgen ligger fortfarande gula vädervarningar kvar för sydligaste Götaland, delar av Östergötland och Kalmar län, liksom delar av Stockholms län och Södermanland.

Det här innebär SMHI:s gula varningar i sammanhanget:

  • Trafiken går långsammare på grund av halka, dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning.
  • Begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap som till exempel inte hunnit snöröjas, eller på grund av trafikolyckor.
  • Risk för förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Olika trafikslag drabbade

På flera håll i landet började det nya året bistert, trafikmässigt sett.

Flera allvarliga olyckor har inträffat, många i svår halka. På onsdagen avled en man efter en krock mellan två personbilar norr om Hässleholm.

En trafikolycka utanför Landskrona stoppade distributionen av Hallands Nyheter i samtliga distrikt – tidningstransporten fastnade efter olyckan. Det, sammantaget med det dåliga väglaget, gjorde att Västsvensk tidningsdistribution (VTD) tog beslutet att helt ställa in utdelningen.

Även på flera andra håll drabbades tidningsutdelningen. Distributionen av Tidningen Ångermanland till Kramfors och Härnösand förhindrades av att E4:an varit avstängd under en stor del av natten till torsdag. Transporten från tryckeriet fastnade också här i trafiken.

Också miljöarbete har påverkats av det rådande väglaget.

I Vimmerby och Hultsfred har vissa boende väntat sedan annandag jul på sophämtning. Och några kan behöva vänta ytterligare en vecka med tanke på väderprognosen inför helgen, enligt Östra Smålands Kommunalteknikförbund, som svarar för sophämtningen.

Kyla i norr

I Norrbotten har den första januariveckan varit ovanligt kall, med temperaturer på under minus 40 grader.

Bodens kommun ställde på grund av kölden in sophämtningen under onsdagen.

– Det är med hänsyn till både människor och maskiner, säger Maria Nyström, chef för avfallsenheten.

Tidigare i veckan stoppades också all tågtrafik från Luleå norrut. Det av säkerhetsskäl – om något skulle hända, så att tågen blev stillastående, är riskerna med rådande temperatur för stora för både resande och anställda ombord. Någon ersättningstrafik med bussar, på dieseldrift, var heller inte möjlig.

Den inställda tågtrafiken i Norrbotten påverkade också trafiken längre söderut, med inställda turer bland annat från Stockholm och norrut.

Också i söder har tågtrafiken på flera sträckor varit inställd i början av veckan, bland annat Krösatåget mellan Kalmar och Linköping.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Förslag om nya regler för klampning av fordon

Åkeri. Ta bort tidsgränsen för hur länge en lastbil får låsas fast genom så kallad klampning för att hindra fortsatt färd, när en chaufför brutit mot gällande regler. Den lagändringen föreslår regeringen i en proposition till riksdagen.

Transportarbetarens logga

Sopbil fast i slukhål

Arbetsolycka. Plötsligt rasade vägen – föraren hann inte reagera och sopbilen körde ned och fastnade i slukhålet i ett bostadsområde i Jönköping. Ingen ska ha skadats fysiskt i olyckan.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.