Ovanligt döma arbetsgivare för ocker
Ockerdomen mot en arbetsgivare i Malå är ovanlig. Nu återstår att se om den kan ge eko i andra fall.
Den 19 april dömdes två män, far och son, för grovt ocker, efter att som arbetsgivare ha förmått sin personal att arbeta dag och natt utan skälig lön. Att en arbetsgivare döms för ocker mot sina anställda tillhör inte vanligheterna.
För att dömas till ocker krävs att den misstänkte har utnyttjat en annan persons trångmål, beroendeställning, lättsinne eller oförstånd för att få något som man annars inte skulle ha fått, eller till ett alldeles för lågt pris.
Ofta handlar domar om ocker om lån till alldeles för hög ränta. Marcel Carlstedt, förbundsjurist på Transport, känner inte till något annat fall där en arbetsgivare har dömts för ocker. Det gör heller inte Robert Sjunnebo på LO-TCO rättsskydd, som företräder medlemmar från flera olika fackförbund i tvister med arbetsgivare.
Däremot känner han till flera fall där arbetstagare har utnyttjats till mycket låga löner. De fallen följer ett tydligt mönster, samma mönster som i fallet med Malå-företaget.
– Det var det länge sen vi hade något sådant fall med en person som är född i Sverige. Men på senare år har vi sett att fall som rör invandrad arbetskraft ökar.
Robert Sjunnebo menar att det finns en naturlig förklaring till att invandrare som vistats kort tid i Sverige råkar illa ut på jobbet.
– De är ju i en beroendeställning från första dagen de kommer till Sverige. Deras förutsättning för att få stanna i Sverige är ju arbetstillståndet och då är man nog inte så stursk.
– Dessutom är de ofta inte med i facket och glada över att överhuvudtaget ha ett jobb.
Domen i Malå-fallet har ännu inte vunnit laga kraft. Än så länge kan de båda dömda männen överklaga till nästa instans, hovrätten.
Advokat Johan Gullesjö företräder sonen.
– Jag kommer att träffa min huvudman i nästa vecka. Min rekommendation till honom är att vi ska få det här prövat.
Gullesjö ser flera brister i domen. Dels tycker han att bevisen är oklara. Men han är också tveksam till om kriteriet för ocker, att de anställda stod i en beroendeställning till sin arbetsgivare, verkligen är uppfyllt.
Åklagaren, Marie Andersson, tycker däremot att fallet är ett tydligt exempel på just ocker.
Tror du att det här kan få konsekvenser för framtida fall?
– Det är svårt att säga, alla mål är ju olika. Men kommer det ett liknande fall, är det klart att det kan spela roll.
Prövas fallet i en högre instans kan det däremot få större spridning.
– Eftersom det är sannolikt att domen kommer överklagas ska det bli väldigt intressant att se vad hovrätten säger.