Överklagad färdskrivarbot sänktes

Grusbilschauffören Mattias Welle skulle efter polisens kontroll böta 10 000 kronor för att han missade en knapptryckning om start- och slutland på färdskrivaren. Tingsrätten mildrade boten till 3000 kronor. – Det lönar sig att överklaga, säger Mattias Welle.

Han är lättad över att slippa punga ut med nästan en halv månadslön. Ändå kallar Mattias Welle den rättsliga processen för en ”skrivbordsprodukt”. Alltihop handlar om att han, under en arbetsvecka i april, missade att knappa in koden för start- och slutland i den digitala färdskrivaren. Varje dag.

Mattias Welle förde helt enkelt in startland när han satte förarkortet i skrivaren på måndagsmorgonen och lät det sitta kvar till fredagseftermiddagen, då han markerade slutland. Han trodde att det räckte, eftersom han bara körde i Göteborgsregionen, aldrig utanför landsgränsen.

Polisen, däremot ansåg att han ”uppsåtligen” eller ”av oaktsamhet” inte registrerat landskoden varje dag.

– Jag är den enda som kör grusbilen för Göteborgs lastbilscentral och jag avslutar körningarna på samma ställe varje dag. Att jag glömde trycka på en knapp handlade inte om trafiksäkerhet och jag bröt inte mot några andra regler heller. Men visst, jag gjorde fel. Det erkänner jag.

– Maxgränsen för personer går vid 10 000 kronor, annars hade de bötfällt mig för 46 000 kronor för de där dagarna…

Mattias Welle hade Thomas Morell från branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag som ombud vid rättegången. Morell har tidigare arbetat som trafikpolis och brukar bistå åkare och förare vid rättsliga tvister. Han jobbar hårt för säkrare färdskrivare och en rättslig tillämpning av reglerna som bättre följer verkligheten på vägarna.

– Utan honom hade jag nog åkt på 10 000 kronor, men Thomas Morell är påläst och kan regelverket. Det tar tid för advokaterna att sätta sig in i det, jag såg att de satt och läste innantill hela tiden, säger Mattias Welle.

Han har kört lastbil i tio år och önskar att polisen skulle satsa hårdare på större trafikförseelser och överse mer med mindre fel.

– Jag hade inget brottsligt uppsåt. Det är mänskligt att missa en knapptryckning. Det ska inte leda till hutlösa böter.

Mattias Welle har inte fått någon utbildning om den digitala färdskrivaren, men på egen hand läst på så mycket han kunnat. Efter att han ”åkte fast” har han suttit vid datorn och lusläst reglerna för att undgå fler misstag.

– Nu tar jag alltid ut kortet, när jag slutar och sätter i det igen på morgonen. Då kommer automatiskt en fråga om land upp. Det råder jag alla andra att göra också. Kollegorna tycker att böterna var idiotiska, men har lärt sig av mitt misstag.

Fick Mattias Welle bestämma skulle utbildningsmaterial och information kring färdskrivare och regler samlas i användarvänliga foldrar, som delades ut till åkare och chaufförer. Även åkeriägarna har problem med regelverket, påpekar han.

En nämndeman i Göteborgs tingsrätt hade en annan syn på saken. Han ogillade åtalet och ansåg att det inte var oaktsamt av Welle att inte ange start- och slutland i en bil, som bara körs i Sverige.

– Han verkade mer human och förstod min situation också, kommenterar Mattias Welle.

Han råder andra lastbilschaufförer på vägarna:

– Ta er tid, plugga på och sätt er in i reglerna mer och mer, annars kan det bli jäkligt dyrt. Försök ta hjälp av varandra också!

Ytterligare en distributionschaufför, som kör styckegods i Helsingborg och Malmö, har fått en bot på 10 000 kronor. Han gjorde på samma sätt som Mattias Welle och lät färdskrivarkortet sitta kvar i skrivaren i 19 dagar.

Föraren vill vara anonym och säger att den utbildning han fått handlar om kör- och vilotidsregler. Han konstaterar att mycket ansvar vilar på chaufförerna, men svarar både ja och nej på frågan om åkerierna borde bistå med mer utbildning.

– Jag kände inte till att man måste ”slå in” startland varje morgon. Vi snackar inte så mycket om sånt, chaufförer emellan. Men nu efteråt fick jag höra att de andra tar med sig kortet när de lämnar bilen.

Chauffören har arbetat i branschen i åtta år och med hjälp av Transport överklagat domen. Han vädjar om att misstaget ska bedömas som ett enda brott, och därmed stanna vid en bot på 1800 kronor.

Domen mot ”olycksbrodern” Welle låter hoppfull, tycker han när Transportarbetaren berättar om den.

– 3 000 kronor verkar mer rimligt.

Transports lokalombudsman Jörgen Danielsson har hjälpt föraren. Han hoppas att domen ska bli vägledande för fler chaufförer, som hamnat i samma knipa.

– Åklagaren har inte svarat på överklagandet än, men alla böter som är högre än 3 000 spänn är ju värda att driva vidare i rätten, menar han.

Thomas Morell på Sveriges Åkeriföretag betonar att Mattias Welle registrerat sina körningar helt felfritt, med undantag för landskoden. Morell kallar felet för administrativt och förstår inte logiken i att föraren för misstaget skulle få böta mer, än chaufförer som kört för lång tid.

– Straffet ska stå i proportion till brottet. Mattias Welle har gjort fel och med böter på 2 000–3 000 kronor hamnar man på en mer sansad nivå. Ska man vara ärlig skulle myndigheterna ha bättre koll på vad förarna gör, om de låter kortet sitta kvar i bilen, än om de tar det med sig.

Kunskaperna brister hos trafikpolisen och de tar inte hänsyn till om chaufförer verkligen gjort fel eller om tekniken brister. Dagens färdskrivare är långt ifrån tillförlitliga. Fel är vanliga och tekniken behöver förbättras, påpekar Morell.

– Polisen är skyldig att kontrollera både kort och skrivare, men det görs inte i dag.

Thomas Morell är inte övertygad om att Welles dom blir prejudicerande.

– Den ena tingsrätten är inte den andra lik. Man vet inte hur de resonerar, men det är säkert bra att skicka över domen från Göteborgs tingsrätt, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Tord:
    20 januari, 2024

    Jag känner att nya regler för chaufförer tillkommer var gång när ykb utbildningen ska göras. Ska man behöva ha mamma med sig för o köra lastbil? Känns som om vi har hårdare regler än för piloter. Kan det vara så att det behövs mer pengar till o driva runt AB Sverige och då måste det tillkomma nya löjliga regler hela tiden? Start o slutland måste ju gå att koppla till gps-mottagaren i lastbilen, då massor av ny teknik tillkommer hela tiden i nyare lastbilar. Detta är ju så transparent så det är löjligt. Vad blir nästa grej de ska försöka o bötfälla oss med? Att alla chaufförer ska ha blöjor på sig i trafik? Visst jag drar det till det yttersta, men det gör AB Sverige med!

    AB Sverige är registrerat som Sweden Kingdom of på London börsen, och är Sverige registrerat som ett företag, så får företag inte skapa lagar, bara policys! Där fick ni något att tänka på, hoppas jag.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.