Överlastade transporter allt större problem
Vägtransporter. Nästan hälften av de tunga fordonen är för tungt lastade, visar Trafikverkets mätningar. Och överlastningen har ökat kraftigt under senare år.
Sämre trafiksäkerhet, snedvriden konkurrens och ökat slitage på vägarna. Överlastning har en rad allvarliga konsekvenser.
– Trafikverket ser mycket allvarligt på detta. Den ökade nedbrytningen av vägkroppen och vägytan ger ökade kostnader för drift och underhåll, säger Lennart Kalander, chef för nationell planering på Trafikverket, i ett pressmeddelande.
Vid Trafikverkets mätningar, gjorda på 31 platser i landet förra året, framkom att 45 procent av de tunga fordonen var överlastade. Andelen överlastade fordon har ökat kraftigt de senaste fem åren. När mätningarna gjordes 2014 var 25 procent av fordonen överlastade.
Att åkerierna inte följer regler för maxlast riskerar att snedvrida konkurrensen i branschen, slår Trafikverket fast. Eftersom fordonens egenskaper försämras vid fel lastning ökar också olycksrisken. Det kan i förlängningen leda till ökade restider, särskilt om vintern då lastbilar med släp ofta ställer sig på tvär över körfält.
– Att fordon är rätt lastade är bra för branschen, trafiksäkerheten och vägarnas livslängd, säger Trafikverkets Lennart Kalander.
Och han får medhåll av Sveriges Åkeriföretag. Branschorganisationen tycker att det är bra att Trafikverket mäter vikten på tunga fordon. Transportnäringen måste bli mycket bättre på att lasta lagligt, enligt Sveriges Åkeriföretag som nu ska analysera vad organisationen kan göra mer för att komma tillrätta med överlaster. Sveriges Åkeriföretag hoppas också få med sig Trafikverket, en stor beställare av tunga transporter vid vägunderhåll, när det gäller att välja fair transport-företag som satsar på lagliga transporter, miljöarbete och bra arbetsvillkor.