Risingeplan.
Close
Risingeplan är en av två adresser där Transports regionala skyddsombud stoppat p-vakternas arbete, efter hot och trakasserier.
Close

P-vakternas arbete stoppat efter grova hot

I Tensta har personalen som sköter parkeringsövervakningen utsatts för hot, våld och stenkastning. I april ökade spänningarna. En p-vakt blev uppringd i hemmet och hotades av en lappad bilist. Transport lade då ett skyddsombudsstopp, ett stopp som fortfarande ligger kvar.

– Det är illa nog att p-vakter utsättas för våld och stenkastning i jobbet. Att de inte ens är fredade i hemmet är en ny obehaglig företeelse, säger Transports regionala skyddsombud (RSO) Björn Breivik som lade stoppet.

EPS Bevakning och Europark är två parkeringsbolag som ingår i Apcoakoncernen. I delar av stockholmsförorten Tensta sköter bolagen p-övervakningen på kommunal och privat mark.

Det är framför allt på två platser i området, Risingeplan och Hyppingeplan, som det uppstått kontroverser när p-vakterna kommit för att utföra sitt arbete. Hot, slag, stenkastning och skadegörelse på p-vaktsbolagets bilar har skett vid upprepade tillfällen.

Efter en incident skrev RSO Björn Breivik en arbetsskadeanmälan. Då hade en angripare kastat en sten mot huvudet på en p-vakt. Vakten hann ducka, men stenen hade sådan kraft att den gick tvärs igenom rutan på p-vakternas bil.

Händelsen som utlöste skyddsombudsstoppet inträffade den 9 april. Fastighetsbolaget som sköter om hyreshusen hade då ringt och ville ha ut p-vakter för att lappa en felparkerad bil som blockerade en garageinfart.

Vis av tidigare erfarenheter skickade arbetsledaren ut sex p-vakter. Det blev bråk. Flera kringboende försökte hindra vakterna från att lappa bilen.

Kort efteråt blev en anställd på Apcoa uppringd i bostaden, på sin privata mobil. Uppringaren hotade p-vakten (som inte skrivit boten) och krävde att denne skulle fixa så att den utskrivna lappen revs.

Björn Brevik kopplades in. Han gjorde bedömningen att det var fara för liv och hälsa att utföra parkeringskontroll på de två Tensta-adresserna.

– Jag ser väldigt allvarligt på händelsen. När det blir så här spelar det ju ingen roll vilka skyddsåtgärder en arbetsgivare vidtar på fältet. Även om företaget skulle skjutsa ut folk i stridsvagnar, så hjälper inte det om förövarna söker upp människor i hemmet.

Den 12 respektive 14 april skyddsstoppades arbetet på de två platserna. Björn Brevik konstaterar att arbetsgivarna, Apcoa och EPS Bevakning, hela tiden respekterat stoppet. Inget av bolagen har vänt sig till Arbetsmiljöverket och försökt få åtgärden hävd.

– Det är i stället polisen och fastighetsbolaget som tryckt på, säger Björn Breivik. Fastighetsbolaget begärde omprövning, men beskedet från Arbetsmiljöverket blev att de inte är behöriga att överklaga. Efter det ökade trycket på EPS Bevakning och Apcoa.

I dag har de två p-bolagen avsagt sig delar av uppdraget i Tensta med hänvisning till personalens säkerhet. I stället är det polisen som får rycka ut och lappa felparkerare.

Björn Breivik efterlyser en rad säkerhetsåtgärder innan facket kan häva skyddsstoppet. Han är också besviken på polisen. Telefonhotet polisanmäldes, men förundersökningen lades snabbt ner. Vid ett möte mellan parterna krävde Transport en ny utredning. En grundlig den här gången.

– Jag fick faktiskt gehör. Polisen lovade att ta upp ärendet igen. I efterhand fick jag höra att polisen öppnat en ny förundersökning, och lagt ner den igen. På samma dag. Min bedömning är att polisen inte tar hoten på allvar.

Fredrik Westergård är operativ chef på Apcoa/EPS Bevakning:

– Vi har normalt ett bra samarbete med polisen. En lärdom vi drar nu är att vi måste bli bättre på att anmäla alla incidenter och tillbud. Då hade polisen sannolikt haft en tydligare bild över hur stora problemen är.

Mer än sju månader har gått sedan Transport stoppade parkeringsövervakningen på Risinge- och Hyppingeplan. På Arbetsmiljöverket ligger man lågt:

– Det är facket som stoppat arbetet och det är bara de berörda arbetsgivarna som kan begära en omprövning. Så länge de inte agerar gör vi ingenting, säger arbetsmiljöinspektör Marita Jonsson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Alexandra Einerstam. Foto: Lilly Hallberg

Vem vinner på väskförbudet?

Krönika. Det är snart ett år sedan som polisen införde ett förbud mot väskor på evenemang som kräver polistillstånd eller som måste anmälas till polisen. För bevakningsbranschen har det inneburit ”klirr i kassan”.

Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.