På jakt efter lönedumpare
Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.
Det är en lördag morgon i oktober. Tommy Jonsson knappar in en första adress i bilens gps. Sedan kör han mot hamnområdet i Malmö. Där finns ett antal adresser han ska kolla upp. Den här gången följer Transportarbetaren med för att se hur Tommy Jonsson jobbar för ordning och reda i åkeribranschen.
Vid den första adressen i Malmö är det stendött den här lördagen. På den andra adressen är det lite liv och Jonsson antecknar regnummer på släp och dragbilar.
Kartlägger
Det är så han jobbar. Kartlägger lastbilar, företag och ställplatser. Lägger ett pussel för att förstå nya och skiftande upplägg. Det kräver fältarbete eftersom han allt oftare hittar företag som är skrivna på ägarnas hemadresser. Trots att de ibland omsätter tiotals miljoner kronor.
Sedan EU:s mobilitetspaket infördes har mycket av den gamla kombitrafiken börjat utföras av företag med svenska adresser.
– Jag såg att de började förbereda sig redan innan reglerna genomfördes, säger Tommy Jonsson.
Få känner till
Reglerna som EU beslutade om ger den som kör inrikestransporter i annat land rätt att tjäna lika mycket som värdlandets löner. En regel som få utländska chaufförer känner till, enligt en undersökning från Transportstyrelsen, och som varken fack eller myndigheter anser sig klara av att kontrollera.
Största delen av de internationella transporterna kommer till Sverige genom Skåne och det är därför Tommy Jonsson regelbundet kör rundor för att kolla upp adresser till olika åkerier han tipsats om eller upptäckt på vägarna. Lördagskvällen avslutas med en tripp till Trelleborgs hamn. Jonsson antecknar uppgifter från några bilar som tillhör ett utländskt åkeri som dyker upp oftare och oftare.
Men huvudmålet för den här resan är Landskrona, och dit åker vi på söndagsmorgonen. Tommy Jonsson har en adress där att kolla upp. Någon vecka tidigare har polisen gjort kontroller vid ett åkeri som håller till nere vid det gamla varvsområdet. Polisens uppgifter till Tommy Jonsson handlade om chaufförer som tjänar så lite som 8 000 kronor i månaden.
”Brukade vara ett bra jobb”
Där står bilar på rad och tuffar på tomgång. Vi hittar bara en chaufför som vill prata. Chauffören kommer från Nordmakedonien och har varit i Sverige i ett par månader. Han har kommit upp hit efter många år i Tyskland. Ett land där han sett lönerna ligga stilla på runt 1 800 euro i månaden i flera år.
– Chaufför brukade vara ett bra jobb.
Han bor i lastbilshytten på gatan utanför åkeriet och tillbringar alla sina helger i lastbilen.
– Jag klagar inte. De är bra och fixar mat till oss varje helg och alla får en bra lön, säger han.
Saknar familjen
Han säger att han tjänar 24 000 i månaden efter skatt och det är i samma nivå som kollektivavtalet anger. Familjen har han kvar i Nordmakedonien. Efter att vi pratat en stund tar han fram mobilen och visar fotografier på sin son som han har kvar där hemma.
– Jag saknar familjen men har gjort det här i 18 år och är van, säger han.
Vi åker därifrån.
– Han var mycket medveten om att myndigheterna var här tidigare och det han säger står i kontrast till vad polisen sagt till mig tidigare, säger Jonsson.
– Det är uppenbart att de lever sitt liv i lastbilshytten och det är inte tillåtet. Det jag inte förstår är varför myndigheterna inte slår ner på det.
Problem kontrollera
Det är fullt lagligt att ta den korta helgvilan i hytt. Däremot inte den långa. Men det finns stora problem med att kontrollera den, skriver Transportstyrelsen i den årliga mätningen av regelefterlevnad inom yrkestrafik med godstransporter. Rapporten pekar på att de chaufförer som kör i Sverige men är anställda av utländska åkerier börjar närma sig svenska löner.
I undersökningen har Transportstyrelsen låtit 384 förare svara på en enkät. Av dem var 28 procent anställda av företag i ett annat land, merparten Rumänien och Polen.
På frågan om lön var det dock ett stort bortfall. 24 procent svarade aldrig på de frågorna.
Chaufförer med en utländsk arbetsgivare har 26 900 kronor i medianlön, och chaufförer med en svensk arbetsgivare har 29 700 i medianlön. Skillnaden har aldrig varit så liten.
Svenskregistrerade
Tommy Jonsson har sett att flera bilar som körde med utländska plåtar är registrerade i Sverige. Rapporten från Transportstyrelsen visar att bland förarna som har utländskt pass är det bara 57 procent som jobbar på företag med kollektivavtal.
Företaget vi besökt under söndagsmorgonen har inte kollektivavtal och Tommy Jonsson har därför ingen insyn i hur mycket chauffören tjänar. Men tidigare erfarenhet pekar på att lönerna brukar få en skjuts uppåt efter att avtal tecknats. Så blev det för chaufförerna som Samskip utstationerat i Sverige. De har ett utstationeringsavtal med Transport och har därför samma löner som svenska chaufförer. Ett tiotal av deras bilar står parkerade vid ett uttjänt hus i Älmhult som vi passerar.
Men vi kör vidare mot Värnamo.
Där finns ytterligare en adress att kolla upp.
Fick för lite lön
Tommy Jonsson fick först höra talas om den efter att en slovakisk förare, som fått för lite lön, misshandlats där och hamnat på sjukhus efter att ha frågat om sin lön.
– Han fick aldrig sin månadslön, bara någon tusenlapp här och där, berättar Tommy Jonsson då vi kör mot uppställningsplatsen.
Tommy Jonsson kunde hjälpa medlemmen, som till slut fick ut sin lön och därefter kontaktade Jonsson myndigheterna och tipsade om företaget. Med hjälp av handlingar som Transport skickat till Transportstyrelsen återkallades trafiktillståndet för företaget och bolaget fick dessutom viten på mer än en miljon kronor.
”Business as usual”
Trots att företaget blivit av med trafiktillståndet i januari är det ”business as usual” på adressen i Värnamo.
– Jag ser ofta upplägg då lastbilarna är på ett bolag, trafiktillståndet på ett annat och kanske de anställda på ett tredje. När jag ser den typen av upplägg tipsar jag direkt om center mot arbetslivskriminalitet. Men problemet är att den här typen av upplägg kan vara helt lagliga. Nu behövs en lagändring så att det inte går att ha anställda på ett bolag och trafiktillståndet på ett annat, säger Tommy Jonsson.
Det var det sista stoppet för den helgen.
– Nu ska jag sammanställa det jag sett och skicka till myndigheterna, säger Tommy Jonsson.
Sex anmälningar
Några veckor senare hörs vi igen. Vad blev det för resultat?
– Det var ganska tomt på adresserna jag kollade upp. Men jag har ändå hittat ett antal åkerier med tveksamma upplägg. Bland annat åkerier med flera lastbilar som inte betalar in några arbetsgivaravgifter. Sammanlagt sex anmälningar har skickats till center mot arbetslivskriminalitet. Men sedan är det sekretess, jag vet inte vad som händer förrän någon blir av med trafiktillståndet, då blir det offentligt.